PÅ MUSEET I STOCKHOLM
ERNST JOSEPHSON – KONST, POESI & MUSIK Höstens stora utställning på Waldemarsudde har virtuosen Ernst Josephson (1851–1906) i fokus – en för sin tid banbrytande konstnär. I sitt måleri kom han att förena en realistisk stil med inslag från romantiken, symbolismen, sagan och ett expressionistiskt uttryck. Waldemarsuddes Josephson-utställning blir den första större på över 20 år och såväl hans bildkonst som poesi och musik lyfts fram. Kan ses t o m 11/2.
TOMTEEXPRESSEN En vinterresa med självaste jultomten vid tömmarna går av stapeln på Sven-Harrys konstmuseum. På färden runt i världen påträffas bl a helgon, julbocken, hjälpsamma nissar och griniga gårdstomtar. Till 14/1.

Tomtarnas julafton av Callmander-Reinhold, 1885.
KAFFE FASSETT – THE POWER OF PATTERN Millesgården låter amerikanske Fassetts maffiga textilkonst erövra golv, väggar och tak och omsluta besökaren i färg, mönster och textur. En utställning från Fashion & Textile Museum i London. Till 28/1.
FUNGI – SVAMPAR I KONST & VETENSKAP Svampar fascinerar. De är varken växter eller djur, men lever i symbios med båda. De finns runt oss och i oss, men är oftast osynliga. Nobelprismuseet utforskar svampmystik via konst, design, mode och forskning. Till 7/1.
KLÄNNINGEN GÖR MANNEN, HAUTE COUTURE – EN NY ERA Liljevalchs ger en unik inblick i en mytomspunnen värld stadd i förändring. Från front row och back stage på visningarna och in i syateljéerna + en massa coola plagg från modehusen. Till 11/2.
KLÄDD TILL MIDDAG Fler vackra kläder blir det på Hallwylska museet, som visar hur man förväntades vara klädd vid en bjudning kring förra sekelskiftet. Också om vett och etikett, tjänstefolkets klädsel och roller, hur det hela förbereddes och hur gäster togs emot. 13/10-6/1.
HARRIET BACKER Pionjär och en av sin tids främsta kolorister och skildrare av ljus. Tjusas av Norges mest betydande sekelskifteskonstnär jämte Edvard Munch i Nationalmuseums utställning som görs i samarbete med Nasjonalmuseet i Oslo, Kode i Bergen och Musée d’Orsay i Paris. 22/2–18/8 2024.
TEATERKUNGAR & OPERASPEKTAKEL 2023 firar Kungliga Operan 250 år och Livrustkammaren visar ett 50-tal unika fantasifulla dräkter och kostymer från Gustav III:s da’r och berättar om skådespel och politik på den kungliga scenen. En fest för ögat och mer än så! Flerårig, fr. okt. 2023.
VIVA MEXICO! Mexiko har traditioner blandats och omformats i tusentals år. Firandet av Dia de Muertos, De dödas dag, är ett exempel. Berättelser om livet och döden genomsyrar utställningen och fångar lite av Mexikos själ. På Etnografiska Museet t. jan. 2025.
PÅ MUSEET ÖVRIGA LANDET – FRÅN SYD TILL NORD
MOKI CHERRY drog få gränser mellan konsten och vardagen med musikern Don och barnen Neneh och Eagle-Eye. ”Scenen är hem och hemmet är en scen”. Också hennes färgstarka konst var gränsöverskridande. På Moderna Museet Malmö till den 3/3.
VÄRLDAR & VIDUNDER Alvaro Tapia har bland mycket annat gjort de fantasieggande omslagen till Harry Potter-böckernas svenska utgåvor och skapat bilder till rollspelet Drakar & Demoner. På Teckningsmuseet i Laholm till 28/1.

Harry Potter av Alvaro Tapia
FRÅN BÆRTLING TILL MULTIKONST Hur gick den abstrakta konsten från att vara elitistisk till att bli en del av folkhemmet? Hallands konstmuseum i Halmstad guidar till hur färgstarka mönster blev en del av vår vardag. Till 26/5.
MÖNSTRADE POSITIONER Textilmuseet i Borås mönstrar textil mönsterdesign genom verk av 14 samtida nordiska formgivare och konstnärer: mode, inredning, natur, abstraktion, framtid, dåtid, humor, grafik... Till 25/8.
CARRIE MAE WEEMS Utställningen med 2023 års Hasselbladpristagare på Hasselblad Center i Göteborg visar foto som ofta konfronterar en smärtsam historia, institutionell makt och social diskriminering och hyllar kampen för jämlikhet och mänskliga rättigheter. Till jan.
FLYGFÄRDIG – DET SVENSKA FLYGVAPNET TAR FORM Flygvapenmuseums (Linköping) nya basutställning rör militärflygets utveckling under förra seklets början. Möt pionjärerna, se unika plan och se försvaret från luften växa fram.
TYRA KLEEN – STÄNDIGT SÖKANDE 2018 visade Thielska Galleriet i Stockholm den första samlade Kleen-presentationen. I februari fortsätter Norrköpings Konstmuseum berättelsen om konstnären, som var samtida med Hilma af Klint. Precis som den senare hade Kleen ambitionen att kunna måla fram det okända. Konstmuseets stora utställning bygger på nya forskningsrön och lyfter material som inte visats på över 100 år, där andligt sökande löper som en röd tråd. 10/2-29/9 2024.
DOCKAN MED STORT B Populär, kontroversiell, aktuell. I år är det 60 år sedan Barbie kom till Sverige: en helt ny slags mannekängdocka med fräcka outfits. Sörmlands museum i Nyköping visar en hängiven samlares dockor från 1960- och 70-talen. Till 14/1.
STINA WIRSÉN – BILDERBOKSKONST Många känner Stina Wirsén genom illustrationer i Dagens Nyheter, andra genom barnböcker och film. Utställningen på Åbergs Museum i Bålsta fokuserar på illustrationer och konst med barn som främsta målgrupp. Till 31/3.
SÅSOM I EN SPEGEL – PORTRÄTT UNDER FEM SEKEL Nationalmuseum Jamtli i Östersund ställer ut ett hundratal kända och okända porträtt. Måleri, foto och skulptur på teman som familjen, kulturpersonligheter och kungahuset; några visade för första gången. Till 5/5 2025.