• Hyllie Bryggeri i Malmö eller ett brauerei i Berlin...?

  • Niekhu. Foto Erik Nissen Johansen Stylt Trampoli.

Som utomlands fast hemma- klimatsmart & billigare resa

Klimatsmart resande ligger i tiden. Det vi söker utomlands finns ofta närmare än vi tror. Ostron i världsklass i Grebbestad är ett fullgott alternativ till Bretagne. Mytomspunna Ales stenar är Sveriges svar på Stonehenge. Läs om några av alla svenska gruppresmål som står sig väl i en internationell jämförelse och som går att nå hållbart, med tåg eller buss, istället för med flyg.

Bohuslän vs Bretagne

Visste du att världens godaste ostron kommer från Grebbestad? Vid Västkusten blir vattnet aldrig för varmt för ostronen och här är även vattennivån konstant, till skillnad från den franska kusten där ebb och flod underlättar ostronskörden. Det innebär att de svenska ostronen plockas av dykare, vilket gör dem speciella.

 - Kvalitetsmässigt är det svenska ostronet ett av världens finaste, säger Dieter Berner, VM-mästare i ostronöppning.

Precis som Bretagne, är Bohuslän ett gigantiskt ostronmecka. I Grebbestad fiskas 90 procent av Sveriges ostron. Här kan du och din grupp lära er mer om ostron på en ostronsafari tillsammans med bröderna Klemming och fiska ostron med vattenkikare och håv. Ni får även lära er hur man öppnar dem och – förstås – hur man äter dem.  

 

Ales stenar vs Stonehenge

Ales stenar, Sveriges största bevarade skeppssättning, är vårt svar på engelsmännens Stonehenge. Nära hamnen och de mysiga fiskrökerierna tornar Ales stenar upp sig på Kåsebergaåsen utanför Wallanders Ystad, med en oförglömlig utsikt över himmel och hav.

Det finns många teorier om hur och varför monumentet restes. Enligt arkeologer har skeppssättningen troligtvis varit en gravplats. En alternativ teori är att stenarna har fungerat som en solkalender. Mystiken kring monumentet lockar hundratusentals besökare varje år.   

 

Ales stenar. Foto av Frits Meyst WideOyster.com Business Region Skåne

 

Nordens storvilt

Planerar du och din grupp att åka på safari och velar mellan Sydafrika och Tanzania? Tänk om! För handen på hjärtat – har ni mött skogens konung i sitt rätta element? Det är något annat än på TV, vid vägkanten eller på en djurpark. Hur kommer det sig att älgsafari är en så stor turistmagnet för utlänningar? Det finns något här som vi svenskar missar.

Älgparker finns över hela landet - några populära älgsafarin anordnas av Gårdsjö Älgpark i Heby i Uppland,  Virum älgpark i Småland och Söderåsens älgpark i Skåne. Under turen möter ni älgen i sitt vilda tillstånd från ett fordon. På de flesta safarin stannar fordonet och guiden matar älgarna, men på Virum Älgpark får den modige själv klappa, pussa och mata skogens konung!  

 

Varberg vs Budapest

Kanske längtar du och din grupp efter några dagar på spa? Men varför trängas med tusentals turister i miljonstaden Budapest när ni snabbt och enkelt kan ta er till lilla Varberg och Varbergs Kusthotell, som har det salta vattnet som genomgående tema. Sjunk ner i den varma havsvattenpoolen, varva med kallvattenpool, slut ögonen i bubbelpoolen eller i bastun, kvickna till i kallbadhuset och slappna av i den ljuvliga spaträdgården.

Tjusiga Varbergs Kallbadhus är öppet året runt och för modiga erbjuds även vinterbad. Kallbadhusets arkitektur påminner om termalbadet Széchenyi i Budapest, Europas största badhus. Fördelen med Varberg är att ni slipper trängseln och kan i lugn och ro återhämta er på hemmaplan.

 

Malmö vs Berlin

Många åker till Berlin för att uppleva modern konst, urbant stadsliv och god falafel. Men dessa upplevelser finns faktiskt närmare än du tror. I Malmö finns det fler konstgallerier per person än i någon annan svensk stad och här är en tredjedel av invånarna är utlandsfödda, precis som i Berlin.

På kvällen förvandlas Möllevångstorget från ett grönsakstorg till ett livligt barområde som huserar pubar och klubbar. Lite som Kreutzberg i Berlin. För cocktailentusiasten ligger Lilla Torg ett stenkast bort, vilket påminner om de sofistikerade barer som finns i Berlins Mitte-distrikt. Det är med andra ord inte så konstigt att Malmö ibland kallas för Sveriges Berlin. Det finns dock ett område där de båda städerna särskiljer sig rejält. Medan Berlin har floden Spree som flyter genom staden har Malmö havet och Öresund. Mysiga stränder med tillhörande promenadstråk som står i kontrast till storstadspulsen.  

 

Riksgränsen vs Zermatt

Drömmer ni om att bo exklusivt bland snötäckta bergstoppar? Ni kanske tänker Zermatt, vi tänker Riksgränsen.

Båda orterna är snörika, erbjuder stora skidområden och spektakulära toppar, men det finns en skillnad. Till Riksgränsen kan ni åka tåg hela vägen. Dessutom har ni möjlighet att åka skidor i midnattssol från mitten av maj!

Här väntar Sveriges bästa offpistberg, oanade möjligheter till helikopterskidåkning samt toppturer. Och fantastiska vyer över de svenska och norska bergskammarna. Cirka 50 meter från gränsen till Norge ligger det nybyggda hotellet Niehku, ett unikt skidhotell byggt i Malmbanans gamla lokstall som i början av 1900-talet användes för att frakta järnmalm. På Niehku kombineras skidåkning, äventyr och matkultur till en upplevelse i världsklass.  

 

Abisko – Reykjavik

Människor över hela världen fascineras av den arktiska naturen i norr. Island har till exempel häftiga och sällsynta gejsrar, men det finns ett naturfenomen som står över alla andra – nämligen norrskenet.

Den klara och becksvarta natthimlen i Abisko skapar perfekta förutsättningar för att få syn på norrsken. 2015 blev Abisko utsedd till världens bästa plats att se norrsken från och numera lockar Abisko norrskensturister från hela världen.

Drygt hälften av alla svenskar uppges aldrig sett norrsken. Så istället för att söka äventyret utomlands i vinter, varför inte åka till Abisko och Aurora Sky Station och uppleva ett av världens mest magnifika himlafenomen? 

 

Harads – Phuket

Tänkt att bo avlägset i en exotisk trädkoja precis som i Phuket men utan att behöva resa över halva jordklotet?

Omkring tio mil utanför Luleå eller fyra mil utanför Boden ligger Treehotel i orten Harads. Det är ett hotell i internationell klass som fått erkännande för sin unika design och spännande arkitektur. Hotellet har åtta unika rum, bland annat en spegelkub, ett fågelbo och ett ufo. Här kan ni bokstavligen bo bland trädtopparna 4–10 meter över marken. Att få vakna upp mitt i den norrländska skogen med vy över Luleälven, är en fantastisk upplevelse. I närheten finns även det flytande hotellet Arctic Bath och det prisade naturföretaget Hide & See.  

 

Källa: SJ

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår