• Jag For Ner Till Bror Foto Kristofer Lönnå

  • Familjen Addams Fotograf Anders Bergön

  • Kejsarn av Portugallien. Foto Klara G

Scenvåren 2024

Nyfiken på vårens scener? Resmål guidar till såväl nutida svenska romansuccéer och skärmfiktion som letat sig upp på scenen till ett gäng laddade 1900-talsklassiker, till Kejsarn av Portugallien som iklätts Mikael Wiehes musik och till succémusikalen Next to Normal. Och Bowie!

FALKENBERGSREVYN Sedan länge sänds Sveriges största nyårsrevy på SVT – en kvalitetsstämpel. Och att humormästarna är populära IRL märks inte minst på speldatumen: På Falkenbergs stadsteater spelas nyårsrevy nära nog fram till Påska’ (22 mars).

HERRARNA SATTE OSS HIT När Elin Anna Labbas Augustprisade bok om 1900-talets tvångsförflyttning av samer intar scenen är det i samarbete mellan Uppsala stadsteater och Giron SámiTeáhter. Urpremiär i Uppsala i januari, sedan på turné. 

LINJE LUSTA Tennessee Williams är USA:s mest spelade dramatiker och hans Pulitzerprisprisade klassiker fick urpremiär på Broadway 1947. En berättelse laddad med sex, våld, klass och makt som får premiär på Örebro teater 27 januari.


Stjärntätt i Bowiemusikalen Lazarus 


I rollerna syns bl a Linus Wahlgren, Tove Styrke och Simon J Berger – och för regin står Dramatenregissören Stefan Larsson.


Parallellt med sitt sista album Blackstar skapade David Bowie sin första och enda musikal –
LAZARUS. I den förenas Heroes, Changes, Life on Mars, All the Young Dudes och många fler Bowie-klassiker med låtar som han skrev speciellt för musikalen, däribland titellåten. Lazarus världspremiär 2015 i New York skulle komma att bli David Bowies sista offentliga framträdande. Kort därefter gick han bort.

När Lazarus nu för första gången sätts upp i Sverige med Linus Wahlgren, Tove Styrke, Simon J Berger m fl i rollerna, beskrivs den som en allt annat än en traditionell musikal – precis som David Bowie var allt annat än en traditionell artist.

Lazarus spelas på Göta Lejon i Stockholm mellan den 15 februari och den 14 april.


 

I DOMARENS SKEPNAD Västanå Musik & Teater i Sunne ger ett psykologiskt drama under vintern, om vad som händer med människor som utsätts för drev. En föreställning om en häxprocess med de eviga frågorna om utanförskap, syndabockar och moraliskt ansvar.

FAMILJEN ADDAMS Wednesday har träffat kärleken men är osäker på om de två familjerna kommer att trivas ihop. Segrar ändå kärleken till slut? Linneateatern ger denna komiska familjepärla med mycket humor och sväng. I Ljungby & Älmhult våren 2024. 

DEN FLYGANDE HOLLÄNDAREN Endast kärlek kan befria spökskeppets fördömda kapten från livet i Wagners mästerverk. GöteborgsOperans holländare utspelar sig i en tid med klimatförändringar och stigande havsnivåer... Spelas fr o m 17 februari.

BRÖDERNA MOZART Suzanne Ostens guldbaggebelönade film från 1987 handlar om en regissörs kaosartade väg fram till premiär. Och ja, när Folkteatern Göteborg plockar in den på scenen utlovas kaosgaranti. Urpremiär 17 februari.

KEJSARN AV PORTUGALLIEN Selma Lagerlöfs hjärtskärande saga om torparen Jan i Skrolycka och dottern Klara Fina Gulleborg, hans ljus och stolthet, blir till visuellt storslagen musikteater på Västmanlands teater, med musik av Mikael Wiehe. Premiär i Västerås 2 mars.


I domarens skepnad handlar om drev och vad de gör med oss.


I DOMARENS SKEPNAD 
Västanå Musik & Teater i Sunne
 ger ett psykologiskt drama under vintern, om vad som händer med människor som utsätts för drev. En föreställning om en häxprocess med de eviga frågorna om utanförskap, syndabockar och moraliskt ansvar.

OSCAR & DEN ROSA TANTEN är en hyllning till livet med folkkära Ing-Marie Carlsson i alla roller. Ett både gripande och humoristiskt drama för vuxna om Oscar 10 år, som ska snart dö. Alla vet, men ingen vill prata om det – bara rosa tanten. Start 13 mars på Kulturhuset Spira i Jönköping, sedan på turné.

MITT OM NATTEN Musikalen med danske Kim Larsens och Gasolins största hits får nypremiär på Nöjesteatern i Malmö den 14 mars. Den utmanande berättelsen om 1980-talsockupanterna som önskade sig ett fritt liv mottogs med jubel av publiken när den först spelades 2022.

JAG FOR NER TILL BROR I Sundsvall ger Teater Västernorrland pjäsen baserad på Karin Smirnoffs tokälskade romantrilogi. Huvudrollen som Jana Kippo görs av Amanda Jansson, känd som polisen Sara i SVT:s Tunna blå linjen. Urpremiär 14 mars.

NEXT TO NORMAL Broadwaymusikalen om psykisk sjukdom har vunnit både Tony Awards och Pulitzerpriset för bästa drama och gjort succé på flera svenska scener. I vår är det Malmö Operas tur att visa denna ”feel everything-musikal”, med början 15 mars.

DEN GODA MÄNNISKAN I SEZUAN Bertolt Brechts klassiker om moral, godhet och var gränsen går. Kristider... ska man fortsätta vara månadsgivare när el och lån är betalda? Rösta i Mello med eller utan bidrag till Radiohjälpen när matkassen är så dyr? Premiär på Östgötateatern i Linköping 17 mars. 

RIKET Lars von Triers tv-serie från 1994 är ikonisk – inte minst den koleriske chefsöverläkaren Stig Helmers replik ”Danskjävlar!”. När Helsingborgs stadsteater som första svenska scen sätter upp rysarkomedin får nya generationer uppleva Rigshospitalets absurda vardag. Från 23 mars.

STOLTHET OCH FÖRDOM Norrlandsoperan bjuder på stora känslor, vackra kostymer och dramatiska intriger när Jane Austens ikoniska kärlekssaga om Elizabeth Bennet och Mr Darcy gästar Sara kulturhus i Skellefteå i operaformat. Premiär 26 mars.

HAMLET Visste du att Shakespeare skrev sin odödliga pjäs efter att hans son dött? Nu kommer den i en musikaliskt driven nyöversättning på Göteborgs Stadsteater. Med liv och död, kärlek och sorg, svek, vänskap och mod. Som i alla tider. Premiär på Göteborgs stadsteater den 6 april.

LÅNG DAGS FÄRD MOT NATT Dramernas drama av Nobelpristagaren Eugene O Neill, om smärtsamma och alkoholdränkta uppgörelser i familjen Tyrone, färdas med Riksteatern genom Sverige 2024 och 2025. Som det dysfunktionella paret Tyrone syns Krister Henriksson och Grynet Molvig.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår