• Vinter på Norrviken levererar ljusmagi på hög nivå.

Ljusfester

Lucia har fått konkurrens. Fenomenet med vintriga ljusfester växer för vart år. Och bättre tända ett ljus än att förbanna mörkret – eller hur? Resmål Sverige listar några populära arrangemang som utmanar mörkrets krafter.

Tjusiga Norrvikens Trädgårdar i skånska Båstad är en skönhet även i vinterskrud, när parken och Villa Abelin badar i en sagolik ljussättning.


Mellan den 30 november och den 17 december skapas här magi för sjätte året i rad under namnet VINTER PÅ NORRVIKEN: ett glimrande vinterlandskap där ljus, musik, eldshow och mat är återkommande inslag. Garanterat stämningsfullt!


Passa samtidigt på att besöka Norrvikens granne, kulturhuset Ravinen. En ny (2021), stor, året-runt-öppen mötesplats för konst, musik, upplevelser och design. Här ryms inte mindre än tre utställningssalar, en konsertsal med 210 publikplatser, designbutik, kafé och bistro. Under perioden för Vinter på Norrviken ges julkonserter på Ravinen vid tre tillfällen (2, 9 och 6 december).  

 


 

 

Sveriges största ljusfestival LIGHTS IN ALINGSÅS pågår i en månad och lockar ljusdesigners från hela världen, liksom 80 000 hänförda besökare. Kvällsöppet på kaféer, restauranger och i butiker, löparlopp, kulturevenemang, branschevent... är lite av vad som sker i installationernas sken. 6 okt–5 nov.

 

Brittiska ljus- och ljudpromenaden WINTER LIGHTS gästar Skansen i Stockholm respektive Gunnebo i Göteborg. Under en 1,5 km lång promenad med ett dussin större installationer längs vägen bäddas besökarna in i ljus, ljud och magi. Skansen: 27 okt–28 jan, Gunnebo Slott & Trädgårdar: 17 nov–7 jan.


Som för många andra ljusevenemang föddes ÖSTERLEN LYSER i ett försök att skapa reseanledningar utanför sommaren. Numera är denna skånska festival årligt återkommande kring Allhelgona, då tusentals marschaller och upptåg lyser upp bygden. Årets Ljusby är Kåseberga. 3–5 nov.Festivalen ALLT LJUS PÅ UPPSALA pågår i drygt två veckor och lockar 90 000 besökare till stadskärnan varje år. Ett tillfälle att njuta av ljuskonstverk och stämningsfulla ljussättningar innan den verkliga julruschen sätter in. 10-26 nov.

 

NOBEL WEEK LIGHTS i Stockholm anordnas under Nobelveckan i december. På flera håll runt om i staden lyser storskaliga publika ljuskonstverk av internationella och lokala konstnärer upp mörkret med en gemensam nämnare: de har inspirerats av Nobelprisbelönade upptäckter.

© Nobel Prize Outreach. Foto Clément Morin. "Space" på Stockholms stadshus.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår