• Mikael Ståhl. Verk på bild Untitled, 2007 © André Butzer Foto © Ståhl Collection

Ståhl Collection- samtidskonst i världsklass

Sedan 2021 finns delar av konstsamlaren Mikael Ståhls omfattande samling att uppleva i Norrköping – 170 verk av framstående svenska och internationella konstnärer. Samlingen är en av de främsta privata i Norden och Ståhl Collection är på god väg att etablera sig som ett av de mest högprofilerade svenska besöksmålen för samtidskonst.

Inramningen är ingen mindre än Yllefabriken, en välkänd del av stadens historiska textilarv med en skön industrikänsla, fina ljusinsläpp och rymd.

Mikael Ståhl har samlat konst sedan 1980-talet och i samlingen samsas svenska stjärnor som Jan Håfström, Eva Hild, Nathalie Djurberg och Anders Sunna med framstående internationella konstnärer som Louise Bourgeois, Georg Baselitz, Tracey Emin, Erwin Wurm, Rita Ackermann och Ai WeiWei, för att nämna några.

Känslan av kvalitet utmärker utställningen men framför allt är Ståhl Collection en personlig samling som speglar Mikaels fascination för vad som utmanar och berör. Fokus ligger på de individuella verken och konstnärskapen, snarare än på historiska perioder eller ismer.

Många av verken tillhör en permanent kärna, medan andra byts ut. Tidigare i höstas öppnade den tredje tillfälliga utställningen, med konst av bland annat Donald Beachler, Lynda Benglis, David Salle, Truls Melin, Beth Laurin, Jan Svenungsson, Kennedy Yanko och Linn Fernström. Här märks också ett nyskapat verk av Erik Öberg, 2023 års mottagare av Ståhl Collections stipendium.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår