Friska bubblor från Åbros källa

I en tid då det poppar upp mikrobryggerier i var och varannan nedlagd svensk industrilokal kan det vara intressant och lärorikt att titta lite närmare på ett av våra största och mest anrika bryggerier.

Åbros drycker har släckt svenskars törst sedan 1856, så det har blivit några liter genom åren – i dag ligger kapaciteten på tio brygg à 30 000 liter per dygn. För den som vill komma närmare hemligheten bakom framgången kan ett besök på bryggeriet i Vimmerby vara ett steg på vägen.

– Vi tar emot väldigt många grupper och de allra flesta kommer för att få en guidad tur genom fabriken, berättar Maria Wester.

Besökarna får under rundturen ta del av själva grundförutsättningen för verksamheten: vattnet från Åbros egen källa, som påstås vara fantastisk, samt de tre övriga ingredienserna malt, humle och jäst.

– Vi går igenom hela processen, från mältning till jäsning, filtrering och tappning. Vi berättar också om vad Åbro gör i dag, hur mycket vi brygger och om historien bakom Sveriges äldsta bryggeri, som drivs av fjärde generationen Dunge.

Efter tapphallen där burkar, flaskor och kegfat fylls med nybryggd öl är det dags för besökets grande finale, för den som önskar: ölprovningen (eller ciderprovning, för den som föredrar lite sötare drycker).

– Det är upp till var och en om man vill betala extra för att vara med på provningen, men det är väldigt populärt och ger en bra bild av vårt sortiment. Efteråt kan man äta lunch eller middag i vår restaurang där det finns plats för stora sällskap. En guidning tar ungefär en och en halv timme, lite beroende på hur stor gruppen är.

– Vi brukar säga att det tar ungefär tre timmar om man vill ha en guidad tur med en avslutande provning, lunch i vår restaurang och sedan lite tid över för att kika runt i vår butik med unika Åbro-artiklar.

Förra året kom runt 5 000 besökare till Åbro. Högsäsongen är från maj, då många bussresor kommer på förbokade besök, och över sommaren då det är öppet för spontanbesök och Åbro får draghjälp av grannen Astrid Lindgrens Värld, som lockar i runda slängar 700 000 besökare varje sommar.

– Kan vi få en eller två procent av sagoparkens besökare att komma till oss för att få lära sig lite mer om svensk bryggkultur och äta en god måltid skulle vi bli fantastiskt nöjda, avslutar Maria Wester.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår