• Emilia jobbar i receptionen på Andrum Spa i Höör. Foto: Stefan Mobark.

Sparadis för grupper

"Du vet att det är dags för spa när du tänker att du inte har tid för det." Hm - nog ligger det något i det? Och vem förvånas egentligen över att Sverige tycks bli spatätare för vart år som går. Sommaren är fin – men kort. Visst kostar spa-värme en slant men priserna varierar stort beroende på geografi, veckodag och vad man väljer att stoppa i paketet. Vi spanar in spaspelare som erbjuder såväl intressanta spa-konferenser som prispressade spa-paket för privatpersoner när beläggningen är låg.

Livets vatten på Andrum Spa

En spa-anläggning i Svenska kyrkans regi, vad kan det likna? 2019 öppnade Stiftsgården Åkersberg i Höör – en välkänd trotjänare för grupper – ett spa för både kropp och själ. 

Andrum, som den 700 m2 stora anläggningen heter, fungerar som ett komplement till de möten av olika slag som utgör hjärtat i gårdens verksamhet men står också öppet för grupper och enskilda besökare utifrån. 

Och nog märks en något sakral stämning så snart vi trätt på oss badtofflorna, grabbat handduk och munkkåpa (!) i receptionen och påbörjat den smala vägen ner mot omklädningsrummet. Väl inne i vattentemplet bidrar högt i tak, mäktiga glaspartier ut mot grönskan, betong, sten, trä och en kontrollerad akustik till att sänka pulsen tämligen omgående. Färgerna är återhållna, belysningen likaså. Andrum lyckas med konststycket att på samma gång vara asketiskt avskalat och skönt ombonat. Att antalet gäster begränsas till 35 och att man nästan omärkligt glider mellan olika rum gör sitt till för känslan av rymd. 

Spa-attraktionerna består av varma pooler utom- och inomhus, torr- och ångbastur, olika duschar, ett "regnrum", varmhäll, fotbad och diverse vilorum – bl a med ”vågstolar”, som varsamt vaggar i takt till meditativ musik. Behandlingar kan bokas och lekamlig spis fås i bistron eller i gårdens restaurang. Vi lämnar Andrum med en skön känsla av att vara helade och lite lagom uppfyllda, om så än bara för en dag. 

 


Andrum Foto av Peo Olsson

Stiftsgården Åkersberg är en konferensanläggning med restaurang, 54 hotellrum och vandrarhem. 

 


 

FALKÖPING Mössebergs Kurort är en fint belägen västgötaklassiker, komplett med historiska jugendsalonger där tiden stannat. Konferensdelen har många aktiviteter att välja emellan och självklart finns här ett spa, komplett med varma källor ute, pooler, bastur och behandlingar.  Hotellrum: 35.

 

SKÖVDE Nova Spa på anrika men hyfsat nyrenoverade Lundsbrunns Resort & Spa, också på ”schlätta”, andas mys och historia. Här väntar pool, bastur (infraröd, aroma...), duschar med olika inställningar och en relax som tankat inspiration från Turkiet. Hotellrum: 180.

 

VADSTENA Med utgångspunkt från Starby Spa, Hotell & Konferens har åtskilliga grupper utforskat kulturhistoriska Vadstena. Och njutit på spa! Inomhus ryms en stor pool med bubblor, massagepool, diverse bastur, behandlingar och ”eldrum”. Utomhus väntar varma källor och kallbad. Hotellrum: 60.

 

"Lycksiga" Sele Spa Club på Hotell Lappland i Lycksele

 

LYSEKIL Med Gullmarsfjorden + två pooler ute samt sex pooler och diverse kar inne ger stora VANN Spa Hotell & Konferens nästan obegränsade möjligheter till vattenchill. I den kallaste poolen är det 10 grader och som varmast är det 38. Därtill kommer olika bastur. Hotellrum: 156.


GREBBESTAD Läget, liksom! Bohusbjässen TanumStrand Spa & Resort doppar tårna i en vykortsvacker skärgård. Skilt från familjebadet ligger ett lugnt spa med pooler, bastur, varmhällar, relax och behandlingar. På bryggan väntar havsbastun – och utsikten. Hotellrum: 155.

 

SUNNE En gång var Selma Spa landets första spahotell. De här pionjärerna erbjuder ett riktigt brett spektrum av behandlingar. Utomhus infinitypool och varma källor. Inomhus en pool med egen ö, jacuzzis, regndusch, bastur, varmt mosaikrum och solrum. Hotellrum: 184.

 

LYCKSELE För drygt ett år sedan invigdes sparadiset Sele Spa Club i samband med att jätten Hotell Lappland totalrenoverades. Spaområdet rymmer hela 11 pooler, bastur, upplevelsedusch, soldäck vid älven, ett tvagningsrum och ett där man kan dansa i ett tropiskt regn... ”Lycksigt”! Hotellrum: 207.


PITEÅ Designhotellet KUST Hotell & Spa är 14 våningar högt, med utsikt över älv och skog och med spa inne och ute. Varva avkoppling i relaxpooler ute på terrassen med isbad, bastur och sanarium, regndusch, behandlingar och kurer inomhus. Sparitualen innehåller spår av Norrbotten. Hotellrum: 97.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår