• Salt och Sill Foto av Tony Meyer Westsweden.com

En gammal & kär tradition:Julbord i Väst

När ”Julstaden Göteborg” lanserades för 20 år sedan höjde en och annan på ögonbrynen. Men med toppspelare som Jul på Liseberg och megasatsningar på stämningsfull belysning blåste tvekan bort. Att Göteborg är Julstaden är (nästan) lika självklart som att den är Matstaden. Det svåra är inte att hitta ett gôtt julbord för sin grupp, utan att välja.

Sill i dill & mer därtill på Salt & Sills julbord

När svenska julfirare rankar julmaten som är ”mesta måstet” placerar sig sillen stadigt bland topp tre. Och var är det mer självklart att ”silla” än på Salt & Sills restaurang på Klädesholmen utanför Tjörn? Här går sillanorna stolt tillbaka till 1400-talet och än idag är ön centrum för svensk fiskkonservering (t ex kommer mer än hälften av all vår matjessill härifrån). Salt & Sills berömda julbord rymmer flera klassiska egeninläggningar och räkna med top-knotch-kombor av sill+snaps. Som helhet har bordet starka influenser från havet, men såklart finns även ”allt det andra” (inklusive ett godisrum!).

Hovås Kallbadhus Vid Askimsviken, söder om Göteborg  är Hovås Kallbadhus något av en institution. Namnet till trots har här aldrig legat något kallbadhus, dock en rejäl bastu och långa rader av omklädningshytter. Idag är de senare ersatta av sjöbodar. Restaurangen med utsikt över golfbanan och vattnet serverar ett havsinspirerat julbord med mycket vego, vissa kvällar med levande musik. 

Strömmas julluncher Kombinationen julbord + skiftande skärgårdsvy är svårslagen. Strömma Kanalbolaget erbjuder flera stämningsfulla  jul-alternativ och den som vill njuta av glansen över sjö och strand i fullt dagsljus bör välja någon av de två jullunchturerna. M/S Göteborg dukar upp en traditionell julbuffé med spännande inslag  av nya smaker och på historiska M/S St:Erik är stuket rakt igenom julklassiskt.


« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår