• (c) Gold of Lapland

På strövtåg i samiska spår

Vandring i grupp säljer. Från att tidigare främst ansetts som en hobby förbehållen scouter och foträta friluftsfrämjare betraktas vandring numera som en fitnesstrend som ger såväl träning som social samvaro.

Paketerade vandringsäventyr utomlands tillhör de flesta researrangörers basutbud, men till det mest exotiska som kan upplevas till fots hör nog ändå Lapplands vildmark – Europas sista.


Nya leder längs gamla stigar
Trakten kring Ammarnäs t ex, mitt i Vindelfjällens Naturreservat, är riksbekant för sin hisnande skönhet och hit söker sig många som vill uppleva ”the real thing” utan att tulla på bekvämligheten. Runtom Ammarnäs går nämligen ett modernt system av fina leder som erbjuder såväl kortare dagsloopar som längre fjällturer. För egen maskin eller i sällskap av en kunnig guide finns gott om möjligheter att utforska urgamla samiska leder och den arktiska naturens storhet.

Precis som Ammarnäs utmärks också den idylliska fjällbyn Borgafjäll av en mäktig omgivande natur och ett välskött närledssystem som går hem såväl bland hardcore- som lagomvandrare.


Sápmi från insidan
Båda platserna är likt stora delar av Lappland starkt präglade av sina första invånare. Den som söker en djupare inblick i samernas identitet och historia passar kanske också på att besöka lättillgängliga besöksmål som vildmarkscampen i Malå, kulturreservatet Fatmomakke kyrkstad eller Ankarede – en traditionell samisk samlingsplats.


Läs mer och boka på
goldoflapland.com och southlapland.com.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår