• Foto: Mats Bäcker

  • Foto: Mats Bäcker

  • EVERYBODY''''''''''''''''''''''''''''''''S TALKING ABOUT JAMIE – Malmö Opera

  • Foto: Klara G

Scenhösten 2023

Höstens större scenhändelser bjuder på allt från svenska bok- och filmfavoriter som Hundraåringen och Änglagård i musikaltappning till en schlagersaga och Broadway-hits som Wicked och Moulin Rouge.

S T O C K H O L M

ÄNGLAGÅRD – Colin Nutleys hjärtevärmande film från 1993 har fått nytt liv som musikal på Oscarsteatern, med musik av Fredrik Kempe. Precis som i filmen börjar det med ett dödsbesked, som startar Fannys jakt på sina rötter. Ihop med den extravagante Zac lämnar hon Berlin för Yxared, i västgötaskogarna. En kulturkrock som rör upp känslor hos byborna men även skapar nya, livslånga band. I rollerna syns bl a Helen Sjöholm och Tommy Körberg. 

 

MOULIN ROUGE! – 22 år efter den Oscarsbelönade filmen Moulin Rouge, med Nicole Kidman och Ewan McGregor i huvudrollerna, är musikalen med samma namn till Sverige. På ChinaTeatern är det Marsha Songcome och Andreas Wijk som gestaltar passionen mellan nattklubbsstjärnan Satine och författaren Christian i 1890-talets Paris. I övriga roller syns bl a Morgan Alling och Anton Ewald och musiken rymmer många stora hits. 

 

THE ONE  – Några dansare går på audition. Producenten och koreografen – Christine Meltzer och Erik ”Jerka” Johansson – söker en stjärna. Alla vill vinna och slå igenom. Dansarnas berättelser är hämtade ur verkligheten och beskriver en framgångsfixerad, kravfylld tid. The One är en nyskriven musikal av bl a Fredrik "Benke" Rydman med ny musik av låtskrivare som Linnea och Joy Deb, Miss Li och Sonny Boy Gustafsson m fl. På Cirkus. 

 

MATILDA – Den prisbelönta musikalen baserad på Roald Dahls barnbok från 1988 tar plats på Kulturhuset Stadsteatern i regi och koreografi av Fredrik ”Benke” Rydman. Ett musik- och fantasiäventyr om den begåvade Matilda som gör uppror mot vuxenvärlden med hjälp av magiska krafter. Föreställningen innehåller flera barn på scenen och många härliga musiknummer. Premiär 1 december.

 

G Ö T E B O R G

SYMPHONIA MED TOMAS LEDIN – Upplev hur Sommaren är kort, En del av mitt hjärta och andra Ledin-favoriter möter nya musikaliska landskap! Symphonia är 15 av Tomas Ledins hits arrangerade för orkester. Förra året fylldes Stockholms Konserthus till sista plats under två kvällar samtidigt som albumet Symphonia nådde topplaceringar. I år gäller turné, som inleddes på Scandinavium 19 augusti ihop med Göteborgs Symfoniker dirigerade av Peter Nordahl. Därefter väntar bl a Karlstad, Norrköping, Västerås, Malmö, Gävle, Uppsala och Stockholm i samarbete med olika orkestrar. 

 

WICKED – Musikalen Wicked, som hade premiär 2003, tillhör Broadways och West Ends riktiga smash-hits. Den berättar historien om vad som hände i landet Oz innan Dorothy kom dit (en story många ”kan” via Trollkarlen från Oz) ur den gröna häxan Elphabas och den goda häxan Glindas perspektiv. På GöteborgsOperan.

 

MINNESLUCKOR  en ny krogshow med Galenskaparna Jan Rippe och Per Fritzell och 40 års galenskap: husvagnen, Macken-Roger, Sven-Usling... you name it. En afton fylld av just minnen, nyfunna karaktärer och bortglömda nummer, upphittade och upphottade och framförda ihop med Den Ofattbara Orkestern. Premiär 16 november på Kajskjul 8.

 

M A L M Ö

EVERYBODYS TALKING ABOUT JAMIE – Malmö Operas höstmusikal blev en hit redan vid urpremiären i Sheffield 2017 och gick direkt vidare till West End. Handlingen bygger på BBC:s doku-serie Jamie: Drag Queen at 16, i vilken tittarna fick följa skolans udda fågel Jamie Campbells liv och hans kamp för att leva ut sina drömmar som dragqueen. En fartfylld story med Oscar Pierrou Lindén och Loa Falkman som Jamie och mentorn Hugo. 

 

DE’ E’ DET HÄR VI KALLAR KÄRLEK!  Främling, Bra vibrationer, Diggiloo Diggiley... Lasse Holm, Ingela ”Pling” Forsman, Monica Forsberg och Torgny Söderberg är obesegrade i odödliga schlagerhits och det är deras gedigna låtskatt från 1980-talet som utgör stoffet för den här nyskrivna feel good-karamellen. Kring de många välkända låtarna har en handling vävts som omfattar ”Mello”, hjärta, smärta och humor. På Nöjesteatern.

 

J Ö N K Ö P I N G

PAPPAN – Pjäsen bakom Oscarsvinnande The Father (2020) med Anthony Hopkins i huvudrollen kommer till Kulturhuset Spira. Med humor och allvar skildrar den hur en dement man, spelad av Philip Zandén, flyttar in hos sin dotter när vardagen blir för komplicerad. Dotterns lägenhet förvandlas till en labyrint av minnen. Vad är verkligt och inte? Och vem tar egentligen hand om vem? 


N O R R K Ö P I N G  

WAITRESS – Waitress är en varm och humoristisk musikal om att ta makten över sitt liv. Den bygger på filmen med samma namn från 2007 och berättar historien om Jenna, en bagare och servitris som är fast i ett destruktivt förhållande. Efter en oväntad graviditet inleder hon en affär med sin läkare. När hon letar efter en väg ut ur sina problem dyker en pajtävling upp... På Östgötateatern.

 

K A R L S T A D

HUNDRAÅRINGEN – När boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson kommer som musikal sker det inte oväntat på innovativa Wermland Opera i Karlstad. En charmig komedi om krutgubben Allans osannolika och äventyrliga flykt från sin födelsedagsfest på äldreboendet. En fyndig, fartfylld och fantasirik smällkaramell om en tids- och livsresa. 

 

S K E L L E F T E Å

JERNBANAN I  samband med att författaren Sara Lidman skulle fyllt 100 år sätter Västerbottensteatern upp hennes Jernbaneepos som musikdrama på Sara Kulturhus. Året är 1903 och i en fängelsecell sitter Didrik Mårtensson, förkämpe för bygget av järnväg genom Norrland, och ser tillbaka på sitt liv. I hans huvud dyker människor upp för att trösta... eller anklaga. 

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår