• Destination Saltå Kvarn

  • Fascinerande Tullgarn slott. Foto Alexis Daflos

  • Hornudden

  • Foto:PXHERE

  • Tage Erlanders villa på Bommersvik.

Upplev mer på Utflyktsvägen

”Nog finns det mål och mening i vår färd men det är vägen, som är mödan värd.” Karin Boyes bekanta ord kan definitivt appliceras på Utflyktsvägen – skapad speciellt för att undkomma E4:ans monotoni. Istället pekar den mot slotten, fiken, njutomhus-äventyren, konsten och andra ”slow travel”-ingredienser.

Längs kusten

Den skyltade Utflyktsvägen mellan Södertälje och Kolmården är drygt 10 mil lång. Vi tar Nyköpingsvägen från Södertälje och gör vårt första stopp i antroposofernas Järna: ”Sveriges eko-centrum”. Utöver välkända Saltå kvarn finns här en butik fylld av Saltås egna varor och ett kafé. I närheten ligger allkonstverket Kulturhuset Ytterjärna med sin rosenträdgård.  

Vid Yngerns strand väntar ännu en plats förknippad med idéer. På hotell- och konferensikonen Bommersvik, som köptes av SSU på 1930-talet, har många socialdemokratiska statsministrar, röda ungdomar, presidenter och världsledare dryftat tankar och idéer. Idag är Bommersvik öppet för alla men här finns förstås fullt av kulturskatter och referenser till arbetarrörelsen. En snackis garanteras den som bokar i sig Erlandervillan, där statsminister Tage Erlander med fru bodde på 1970- och 80-talet.

En bit neråt kusten ligger tjusiga Tullgarns slott. Boka en visning och hör om prins Fredrik Adolfs glada 1700-talshov och Gustaf V och drottning Viktorias Tullgarnssomrar. Parken rymmer värdshus, slottskafé och kunglig butik. Charmant, ma foi!

Charmant är också Trosa, en småstad med välförtjänt mysrykte. Att strosa i Trosa är mysigt, tänk glasverandor, snickarglädje, gränder och en å-promenad. På torget tronar gamla rådstugan och i Garvaregården finns garvarens verkstad och ett museum. En tur ut i skärgården? Trosa Rederis utflyktsmeny är välförsedd.

Vidare på väg 219 mot Nyköping svänger vi förbi Nynäs slott, med spår av över 400 års högreståndsliv. Lite av ett svenskt Downton Abbey – typ. Längre ner längs kusten återfinns fantastiska Stendörren, naturreservatet som gör det möjligt att komma ut i skärgården helt utan båt. Mellan öarna går det nämligen hängbroar.

Väl i sörmlänningarnas residensstad kollar vi in prisade Sörmlands museum. Nya utställningen har fokus på varuhuset NK:s prestigefyllda möbelverkstad, som låg just i Nyköping mellan 1904 och 1973. På Nyköpingshus lär vi oss om straff, makt, gästabud och fängelse. Kort sagt, om ett spännande kapitel ur svensk historia. Hos Hantverksgruppen köper vi med en unik bit av Sörmland hem. Och amatör-aviatörer tar sig till Flygspaningsmuseet F11 vid Skavsta flygplats för att spana in Lansen, Draken, Viggen och andra flygkändisar och testa nerverna i flygsimulatorn.

Med fördel kombineras F11 med ett besök på Femörefortet i grannstaden Oxelösund. Fram till år 2003 en topphemlig försvarsanläggning, idag ett monument över Kalla kriget. Läs om vår reporter Joakim Löwings besök på fortet på nästa uppslag! 

Sista delen av vår väg slingrar sig längs Bråviken, mot Kolmårdens djurpark. Behöver den någon vidare presentation? Nej vi tänkte väl det. En doldis i närheten är däremot Marmorbruket. Den gröna kolmårdsmarmorn har brutits sedan 1600-talet och pryder bl a Operan i Paris och Rockefeller Center i New York. Det lilla museet visar hur det (bokstavligen) hårda arbetet gick till förr.

 

Södertälje-Strängnäs

Fortfarande med avstamp i Södertälje åker vi västerut på Gamla Strängnäsvägen, med Mälaren som nordligt rättesnöre. Här duggar grupplevelserna tätt!

Vår första anhalt blir Taxinge slott, mer känt som Kakslottet. Huvudattraktionen här är utan omsvep ”norra Europas största kakbord”, med drygt 60 hemgjorda bakverk.

Längre fram väntar småstadsidyllen Mariefred med vasaborgen Gripsholm. ”Vasaåret” 2023 ligger förstås stort fokus på kung Gösta själv, men till de klassiska klenoderna hör Nationella porträttgalleriet och Gustav III:s teater. Stillar hungern ståndsmässigt gör man på Gripsholms värdshus.

Väl i Strängnäs besöker vi stans stolthet, domkyrkan. Precis här var det som Gustav Vasa valdes till kung 1523 och 2023 firar Strängnäs under paraplynamnet ”500-årsresan”. Länge var Strängnäs synonymt med sitt regemente. Idag finns Arsenalen, med utställningar om bl a militärmusik, fordon och livet på luckan.

Vi hade kunnat hålla där, men kan inte låta bli att ta en sväng upp till Hornuddens trädgård också – en besöksträdgård där eko-grönt står i fokus i butiken och restaurangen. Och så är det väldigt vackert.

 

Mariefred-Nyköping

Mariefred och Nyköping förbinds av väg 223, också känd som ”Solrosvägen”.

Vi tar sikte på Skottvångs gruva nedanför Mariefred: en f d järnmalmsgruva, numera kulturhistorisk oas och poppis gruppresmål. Besök gruvmuseet, bli guidade av gruvlige Granberg och tanka energi på värdshuset.

På vägen mot Nyköping väntar Öster Malma slott från 1660-talet, numera i Svenska Jägareförbundets ägo. Tänk rejält med jakthistoria, naturkonst och uppstoppade djur. Men Öster Malma är långtifrån ”bara” ett jaktslott. Snarare ett kinderägg med något för alla. Viltkött från slakteriet hamnar i restaurangen och butiken. Konferensavdelningen fixar små och stora möten. 33 hotellrum och 35 vandrarhemsbäddar finns att tillgå. Och i hägnen väntar bl a älg och hjort. Kort sagt: ett toppstopp för alla som älskar vilt!

 

Tänk på att kolla upp om platsen du vill besöka har öppet året om eller bara på sommaren.
Flertalet platser i texten är dock öppna året om för grupper.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår