• Göta motorer - Sten Carlsson

  • Göta motorer förr.

Väloljat mål för motorfrälsta

Motorfabriken Göta i Osby är Sveriges kanske sista tillverkare av tvåtaktsmotorer, med rötter som sträcker sig ända tillbaka till 1900-talets början. På sitt långa CV har man diverse motorer med namn som Stabil, Kurir och Solo, som tänder stjärnor i ögonen på motorbitna.

Ägaren Sten Carlsson övertog företaget 1984 men startade sin motorbana redan 1957. Utöver enstaka nytillverkningar av tvåtaktare från 1950-talet renoverar han en del äldre båtmotorer och erbjuder reservdelar till Göta- och Solomotorer. Men motorfabriken är också ett levande och poppis industrimuseum. Vid sidan av produktionen visar nämligen Sten Carlsson gärna den unika verkstaden för en strid ström av seniorföreningar, bil- och veteranklubbar och andra som hittat till honom via olika TV-program och reportage som gjorts om den unika lilla nordskånska industrin.

”Att kliva in i den här gamla verkstaden med en gammal maskinpark och känna atmosfären och doften är en speciell upplevelse, inte bara för nostalgiker! Här finns även en massa annan kuriosa från gamla tider och när jag får besök av grupper så tycker jag det är viktigt att de själva får gå runt och titta och klämma på grejorna – ta god tid på sig, helt enkelt”, säger Sten.

I närheten av Göta Motorer väntar även flera andra populära nostalgiattraktioner som BRIO Lekoseum i Osby, Bilkyrkogården Kyrkö Mosse i Ryd och Jännaholms Bilmuseum.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår