• Höga kusten

  Foto: Izabell Nordfjell

 • Murbergets museum. Foto: Björn Grankvist

 • Hemsö Fästning

 • Höga kustenbron Foto: Nils Bjuggstam

 • Skuleskogens Nationalpark. Foto: Michael Engman

 • Foto: High Coast Destillery

 • Nämforsen

 • Skärgårdskryssa

 • Foto: Alltid Marknadsbyrå

Goda utsikter för grupplevelser i Höga Kusten

Höga Kusten har världsrekord i landhöjning: 286 meter över havet. Den unika skärgårdsmiljö som världens högsta kustlinje skapat har satt området på Unescos världsarvslista. Följ med Resmål Sverige på en resa i ett dramatiskt landskap, fullt av unika och genuina gruppupplevelser.

FRÅN HÄRNÖSAND TILL ÖRNSKÖLDSVIK (SYD – NORD)

Norrlands mesta sommarstad, Härnösand, kan ståta med ett rikt kulturliv och en fin historisk stadskärna – en utmärkt start för en upptäcktsresa i Höga Kusten.

Vårt avstamp sker på friluftsmuseet Murberget, vars slogan ”8 000 år på en timme” väl säger det mesta. Här finns hus och miljöer från flydda sekel men även en modern länsmuseibyggnad med utställningar, butik och kafé. Konst i kvadrat fås på Härnösands Konsthall, med verk från bl a Matisse, Chagall och Picasso och utsmyckningar av Carl Milles och Carolina Falkholt.

Är man det minsta biltokig ska man förstås även kika in på Härnösands Bilmuseum, ett av landets största. Här talas det om ”Bilar du glömt att du minns och bilar du helst vill glömma”. Förutom en uppsjö av  veteranbilar och motorcyklar finns också kafé och en massa övrig motornostalgi. Fritidsbåtsmuseet, i sin tur, handlar om kärleken till havet, om båtarna och dess ägare. Men även om Sverige från 1850 och framåt, speglat genom fritidsbåtarnas framfart i alla samhällsklasser.

Bästa utsikten över Härnösand och vattnet får vi från ”stadsberget” Vårdkasberget. Härifrån är vyn hänförande – skarpögda kan se Högakustenbrons topp. Äta eller fika ”with a view” går bra att göra på Härnö Outdoor Lodge.

En mil västerut, i Dala, väntar Hernö Gin – världens nordligaste gindestilleri och tillika en komplett ”ginspiration”-anläggning med bar, bistro och butik. Förbokade grupper kan prova gin och lära sig mer om vad som påverkar doft och smak på den gin som varje år sedan 2015 (!) korats till världens bästa.

Tittade du på Elitstyrkans hemligheter på TV 2022? Då känner du bombsäkert igen dig på Hemsö Fästning. Det var nämligen här rekryterna bodde och tävlade. På en ö tre kvarts väg norr om Härnösand ligger vad som en gång var kustartilleriets största anläggning; topphemlig och med rum för 340 värnpliktiga och officerare. Nere i urberget fanns ett helt samhälle med kök, verkstäder, sjukhus, stridsledningscentraler... Historia ja – men inte utan nutidskoppling. Efter guideturen äter vi på Hemsö Fästning Krog & Konferens, med vy över Bottenhavet.

Vår väg fortsätter norrut till Nordingrå-landskapet, en dryg timmas väg från Hemsö, och passerar den berömda Högakustenbron. (Tycker du den liknar Golden Gate? Då har du rätt. När bron byggdes 1997 stod San Fransiscos stolthet som förebild.) Nordingrå har inspirerat många konstnärer genom åren (jäpp, det var hit Lars Lerin tog sina vänner i SVT-serien från 2022). Här ligger bl a det berömda Mannaminne – ett unikt allkonstverk där får kan följa konstnären och samlaren Anders Åbergs (1945–2018) spår bland konst, museala föremål, märkliga hus och maskiner. Under sommarmånaderna blir hela området till en kokande gryta med kulturevenemang och utställningar. Mannaminne rymmer även ett värdshus, som är ett konstverk i sig.  Även restaurang Skutskepparn är ett poppis matlokus gör grupper i Nordingrå.  Kolla också in konstklustret Nordingrå Konstby och familjeföretaget Gårdsbutiken, som säljer prisbelönta smakverk ur traktens naturskafferi.

Fler norrländska matupplevelser väntar en kvarts väg vidare norrut, på Mjälloms Tunnbröd i Ullånger. Här kan man handla bröd till fabrikspris men även gå en tunnbrödskurs i bagarstugan (doften, värmen...!). Dessa bagare har även en egen restaurang och delikatessbutik, 1923 – döpt efter året då farmor Rut satte sin första deg.

Åter på fastlandet väntar Skuleskogens Nationalpark. På Skuleberget, med sin dramatiska profil, går världens högsta ursprungliga kustlinje hela 286 meter över havet och Naturum Höga Kusten, vid bergets fot, har fokus på just landhöjningen. Det här området, idag klassat som världsarv, bestod en gång av små öar som nu alltså är höga berg. Guidningar på berget och i nationalparken är lite av vad naturum erbjuder. Samt butik, kafé och restaurang. FriluftsByns Toppstuga på Skuleberget är en annan av Höga Kustens bokstavliga höjdpunkter. Åk sittlift eller vandra upp! Det är för övrigt här som SVT:s serie Vilda kockar, som visas våren 2023, spelats in. Nedanför Skuleberget återfinns även Docksta Skofabrik, med fabriksbutik. Här har den hantverksmässiga produktionen av skor inte ändrats sedan 1923.

Den som läst Kristina Sandbergs epos om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik vill säkert passa på att göra Örnsköldsvik i Majs fotspår när ”Ö-vik”, en halv timmes väg norr om Skuleskogen, står på schemat. Stadens guideförening ordnar schemalagda Maj-vandringar men är man en grupp kan man kontakta föreningen direkt och komma överens.

Om Maj någonsin gick på Örnsköldsviks Museum & Konsthall är okänt. I den fina jugendbyggnaden finns hur som helst ett fik, som hon nog hade satt värde på, samt en museishop.

Lite sydväst om staden ligger norra Europas största outlet för friluftsliv, i samma hus som Fjällrävens gamla fabrik. Naturkompaniets Outlet är faktiskt ett av Höga Kustens största besöksmål. På Strutsfarmen i Gerdal, lite väster om outleten, kan ni se ett 50-tal fåglar strutsa runt i sina hagar, titta på strutskonst eller äta struts i farmens restaurang. Gott så!

 

ÅDALEN – I DET INRE AV HÖGA KUSTEN

Det finns all anledning att kombinera en resa längs kusten med en tur inåt landet. Kör vi norrut från Härnösand, mot Sandöbron, kan vi se Ådalsmonumentet vid det södra brofästet, till minne av de fem arbetare som föll offer för militärens kulor under konflikten 1931. Visste du förresten att det var just till följd av Ådalsskotten som den s k svenska modellen uppstod?

På andra sidan bron väntar spännande Klockestrand Skolhus: ett internationellt konstgalleri i vackra lokaler som i samarbete med internationella gallerier regelbundet visar utställningar med en blandning av väletablerade och uppgående internationella och nationella konstnärer.

20 minuters väg norr om Sandöbron ligger Bjärtrå och en av Höga Kustens främsta besöksanläggningar. High Coast Distillery, i det gamla kraftverket intill Ångermanälven, tillverkas sedan några år fin singel malt whisky med ambitioner. Destilleriets besökscenter har en shop och en restaurang med bar och konferenslokaler. Här kan såväl extremt intresserade whiskyentusiaster som de som bara tycker whisky verkar lite kul boka guidningar och/eller provningar med proffsen.

En dryg timmas väg norrut väntar oss Nämforsen, där omkring 2 600 hällristningar finns bevarade - vissa så gamla som 6 000 år. Den här miljön är magisk, med fors, älv och branter. Grupper kan boka guidade tidsresor på hällristningsområdet hela barmarkssäsongen, och i museet året om.

 


 

Mer?

 • Missa inte att göra en båtutflykt på Ångermanälven eller ta en turbåt ut i skärgården. Ådalen III Älvturen är två av företagen som guidar er på vattnet. Ut till Ulvön går bl a Höga Kusten-båtarna från Ullånger, Docksta och Mjällom.
 • Viking Cinderella gör 3-dagarskryssningar till Höga Kusten från Stockholm via Mariehamn.

 


 

Rum med utsikter

 • Härnön –  Lotsstugan är en f d lotsstation i havsbandet som byggts om till boende och restaurang.  
 • Högakustenbron Hotell Höga Kusten ligger vackert på brons norrsida. Restaurang med panoramafönster.  
 • Ulvön Ulvö Hotell är ett skärgårdshotell med ett vida omtalat kök. 
 • Örnsköldsvik – Moderna Elite Plaza Hotel erbjuder wow-utsikt över fjärden.
 • Sollefteå – Hotell Hallstaberget har spa och en dramatisk vy över stad och älv.
 

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår