• Ombord på M/S Gustafsberg V blir resan till ett nöje (c) Strömma Sightseeing

  • Gustafsbergs porslinsmuseum (c) Nationalmuseum

Destination Gustavsberg:Konst, kultur & skärgård

Få dagsutflykter i Stockholmstrakten erbjuder en sådan helgjuten grupplevelse på en liten yta som Gustavsberg: skärgård, konst, kultur, charm, fynd, mat... Och sedan Nationalmuseum övertog ansvaret för Porslinsmuseet för några år sedan har ribban höjts ännu ett snäpp.

I hjärtat av hamnen återfinns Gustavsbergs Porslinsmuseum. Basutställningen rymmer såväl konstgods som bruksporslin som tagit form i ortens berömda porslinsfabrik genom åren. Klassiker från kändis-formgivare som bl a Wilhelm Kåge och Stig Lindberg, älskade mönster som Blå Blom... men även en och annan överraskning. Med start 3 juni visas nya utställningen Badrum för alla! där badrummets historia lyfts parallellt med att vi får följa industridesignens framväxt i fabriken. Hur gick vi egentligen från 1930-talets ”Lort-Sverige” till designade badrum för alla?

Några få steg från museet väntar den historiska fabriksbyggnaden där Gustavsbergs Porslinsfabrik återfinns i den gamla ugnshallen en cool lokal som för tankarna till Eiffels konstruktioner. Här framställs porslin på gammalt vis. Grupper som bokar visning kommer riktigt nära tillverkningen och ja visst finns även en fyndbutik. Lisa Larsons folkkära figurer tar form i Keramikstudion och i outlet-butikerna på området fortsätter fyndrejset.

Suger det i magen? Granne med museet ligger klassiska Bistro Gustavsberg och i Gamla stallet väntar Arena Kolgrill & Bar. Kraftverket Kattholmen har putsats upp och bjuder numera energi i form av läcker spis. Hotell Blå Blom har servering på innergården och under källarvalven och i Tornhuset återfinns anrika kondiset Delselius.

 

Gustavsberg ligger på Värmdö, 20 min. bilväg från Slussen. Om sommaren går Strömmas M/S Gustafsberg VII T/R mellan Nybrokajen och Gustavsberg. Då tar resan 1,5 timme.
Badrum för alla! – industridesign från Gustavsberg visas till den 28 april 2024.

 

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår