• i Juni öppnar en ny utställning med flygplan från 1910 till 1950.

  • Noomi Eriksson är museichef.

    Foto: Åsa Johansson

Ny utställning på Flygvapenmuseum

Sommaren 2023 var det premiär för en helt ny temabaserad utställning på populära Flygvapenmuseum i Linköping, med militärflygplan från 1910 till cirka 1950. Samtidigt finns visningen av plan från kalla kriget, tidstypiska svenska hem och DC-3:an som sköts ned 1952 och bärgades från havsbotten kvar som starka attraktioner.

Flygvapenmuseum finns den spännande historien om flygets självklara plats i Sverige och det svenska försvaret. Det är ett teknik- och kulturhistoriskt prisbelönt museum som tillhör Statens försvarshistoriska muséer.

Sedan det öppnade på Malmen i Linköping 1984 kan besökarna ta del av en unik samling militärflygplan och andra föremål med koppling till flygets hundraåriga historia. I den enorma samlingen finns omkring 100 000 olika föremål – som flygplan, motorer, instrument och uniformer.

- Något som varit väldig populärt på senare år är vår utställning med flygplan från kalla kriget och i samma hall går det även att kliva in i en utställning med tidstypiska svenska hem från andra halvan av förra seklet. Den sistnämnda delen är väldigt uppskattad och är något som skapar en större bredd bland besökarna, framhåller museichefen Noomi Eriksson.

Precis som avdelningarna för barn med Leklanda, Flyglabbet och Sagostund i det välfyllda biblioteket gör.

- Många besökare i olika åldrar tycker att det är väldigt roligt och häftigt att spaka JAS 39 Gripen E i vår nya simulator. Det är den senaste versionen och den enda E-simulatorn utanför Försvarsmakten och Saab. Nytt är även att vi också kan erbjuda att prova på en SK 60-simulator.

Den utställning som drar till sig mest uppmärksamhet är nog ändå DC-3:an på muséets bottenvåning – med sin mycket speciella historia. Det nedskjutna spaningsflygplanet bärgades efter 50 år på havsbotten.

Och i juni 2023 var det premiär för en helt ny utställning i hall ett och två – en temabaserad sådan, med runt 25 flygplan från tidsperioden 1910 till cirka 1950.

- Vi brukar byta utställningarna i dessa bägge hallar ungefär var tionde år och det är klart att vi har höga förhoppningar att den ska locka ännu fler besökare. Nu har det ju börjat ta ordentligt fart igen efter pandemin.

Vid årsskiftet drog regeringen in den fria entrén för vuxna vid statliga muséer – men det är fortfarande gratis för alla under 19 år.

- Vi ser det hellre som en drivkraft att hitta rätt utbud som attraherar besökare, än att vara oroliga för färre antal besökare. Under 2019 – det senaste hela året utan pandemi – hade vi 155 000 verksamhetsbesökare och det är något vi jobbar för att öka. Ett besök hos oss passar alla åldrar oberoende av förkunskaper. Vi ser också att vårt ämne försvarshistoria är mer aktuellt än på länge och det är så viktigt att vi förstår vår historia för att förstå samtiden.

Flygvapenmuseum rymmer också en restaurang och ett kafé.

 

Text: Joakim Löwing

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår