• Här har många grupper gått under jorden.

    Foto: Peter Ericsson

  • Foto: Peter Ericsson

  • Foto: Femörefortet

  • Foto: Femörefortet

  • Foto: Femörefortet

Spännande guidningar itopphemligt fort

Fram till 2003 var Femörefortet i Oxelösund ett topphemligt militärt område. Sedan dess har det spännande utflyktsmålet lockat över 130 000 besökare. 2023 firas 20-årsjubileum för kustmuséet vars guidade turer erbjuder allt från en storslagen utsikt över havet till en tur i underjordiska gångar och ett besök i självaste stridscentralen.

Naturen är underbart vacker på halvön Femöre och från toppen av Radarberget kan man skåda långt ut mot Östersjöns havsvatten. Det är där uppe den guidade turen inleds – oavsett om du väljer en öppen guidning eller har bokat en gruppvisning. De sistnämnda går att göra året om och passar perfekt för exempelvis bussresor.

På Radarberget finns en av de tre kanoner riktade mot havet som det testsköts från som förberedelse inför eventuella anfall under kalla kriget.

Ända från 1966 till 2003 var Femörefortet en topphemlig militär anläggning – nedsprängd i berget.

- När Sovjetunionen hade kollapsat och oroligheterna ansågs borta avvecklades det militära förbandet. Det bestod av upp emot 70 soldater som under övningsperioder bodde i förläggningen. Först skulle allt rivas, men vi var ett gäng som kämpade emot det. Det slutade med att Oxelösunds kommun köpte anläggningen och den då nybildade föreningen Femörefortet driver den, berättar Per Rödseth, ordförande och museichef.

Det är inte särskilt svårt att förstå att över 130 000 besökare i blandade åldrar har gått den spännande rundvandringen sedan dess.

För att ta sig in får man bege sig 20 meter under marken. På vägen nedåt passeras både en tjock och tre ton tung stötvågsvägg, samt en luftsluss.

- Hela förläggningen är kärnvapensäker och byggd som ett hus i berget, med eget tak och egna väggar, berättar Per samtidigt som vi promenerar.

Efter att ha passerat en butik – med bland annat landets största sortiment av böcker om kalla kriget – är vi framme i matsalen. Visningen går sedan vidare till soldaternas sovplatser, kök, elverk, verkstad, pump- och ventilationsrum.

- Den stora fördelen med att enbart erbjuda guidade turer är att det ger så mycket mer med pålästa guider och besökarna kan även ställa frågor om det de ser längs vägen. Sedan kan förstås informationen anpassas efter hur besöksgruppen ser ut, framhåller Per.

Till favoriterna hör ofta gångarna som under jorden leder till de tre kanonerna.

- Avståndet till den som är längst bort är 450 meter och det känns ungefär som att gå i en gruva. Det här är verkligen ett speciellt och imponerande bygge inne i berget, konstaterar han.

Allra mest populär brukar stridscentralen vara, där befälen som ledde provskjutningarna och hade full kontroll över eventuella anfall från vattnet höll till.

För att nå dit behövs ett litet motionspass via slingriga spiraltrappor – men det är utan tvekan mödan värt. Därifrån går det bland annat att se flera kilometer långt ut till öar i havet via två periskop.

- Det finns bara några liknande anläggningar i hela Sverige, men Femörefortet är unikt då det är helt komplett. Och det är ju också starkt kopplat till vår nutidshistoria, med det som händer i världen i dag, säger Per Rödseth.

Text: Joakim Löwing

 

 


 

Femörefortet

*Var mellan 1966 och 2003 en topphemlig kustartillerianläggning nedsprängd i berget under halvön Femöre i Oxelösund – och nu ett spännande museum över epoken kalla kriget. Kalla kriget varade från andra världskrigets slut 1945 till 1990, då Sovjetunionen upplöstes. Det var en period av skarpa motsättningar mellan det kommunistiska Sovjetunionen och det kapitalistiska USA – samt deras respektive allierade.

*Föreningen Femörefortet ansvarar för verksamheten vid fortet och hyr även ut den närbelägna Fyrvaktarbostaden på Femöre.

*Guidade gruppvisningar kan bokas året om, de pågår i 1,5 timme. 

 

 

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår