• Arctic Bath i Harads omgivet av "det flytande hotellet".

Heta bastuäventyr

Alla vill in i värmen, gubbstämpeln är borta. Kanske ligger det något i det där med in sauna veritas? Lite hederligt nakenumgänge, helt enkelt, utan filter och lånta fjädrar.

Några som tagit fasta på bastutrenden är gänget bakom det spännande projektet Arctic Bath i Harads. Ett runt, flytande kallbad på Luleälven och en året-runt-aktivitet som på sommaren är fritt flytande och under vintern infrusen i älven, med bad i en öppen vak. Kallbadet tar ett femtiotal gäster och rymmer flera bastur, en massagestudio, reception, butik och servering.

Annars är nog Kukkolaforsen i Tornedalen den anläggning som är mest omtalad för bastu de luxe i norr. Här finns 13 bastur från olika epoker och områden. Den vedeldade bya-bastun, t ex, har plats för 65 personer och här finns även en sot- och tjärdoftande rökbastu, även kallad ”Rolls-Royce Sauna”.

Omtalad är även STFs fjällbastu i Alesjaure, längs Kungsleden mellan Abisko och Kebnekaise. Bastustugan ligger granne med en sameby 780 meter ovanför havet. Exklusivt och oåtkomligt! Efteråt kan man njuta av ett uppfriskande dopp i älven Alesätno och, om man har tur, kanske även av norrsken.

Såklart har också Icehotel i Jukkasjärvi en bastu. På Jukkasjärvi Kulturbastu gör man ”de 10 stegen” ihop med en bastuguide och provar allt från bastubad till tvagning med tjärtvål, ett dopp i Torne älv och i de uppvärmda utomhusbadkaren. Basta ya!

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår