• Guideklubbens ordförande Eva Lindgren, här som den arma fru Banér.

  Foto: Lars-Åke Holm

 • Gamla Linköping utgör pittoreska kulisser för somliga vandringar

  Foto: Visit Linköping

 • Ellinor Collins som piga i dramat om Hunnebergsgatans idyll och misär.

  Foto: Eva Lindgren

 • En dramavandring bjuder garanterat på en hel del skratt.

  Foto: Eva Sahlin

Dramatiska vandringar i Linköping

Det inleds känslofyllt med att en gråtande fru Banér springer och letar efter sin make Gustav Banér – hovmarskalken och riksrådet som skulle avrättas med halshuggning den 20 mars 1600. ”Linköpings Blodbad” är en av många populära dramatiserade vandringar arrangerade av 40-årsfirande Linköpings Guideklubb.

I utbudet finns både stadsvandringar och bussguidningar som beskriver den östgötska residensstadens historia, byggnader och personer under närmare tusen år.

Men för de som gärna vill ha något extra är dramavandringar ett hett tips – i form av skådespel längs vägen på gator och torg i centrala delarna av Linköping.

- Vi har både öppna vandringar/guidningar och gruppbokningar med en sluten samling från exempelvis företag, konferenser eller bussresor. De dramatiserade vandringarna sticker ut lite och brukar vara väldigt uppskattade, berättar Eva Lindgren, som är ordförande i Linköpings Guideklubb.

Föreningen bildades 1983 – och firar alltså 40-årsjubileum – och dramavandringarna drog i gång på allvar år 2007.

- Vi har många olika teman, där ”Linköpings Blodbad” och ”Hunnebergsgatan, fasadernas idyll - bakgårdarnas misär” tillhör de som lockar flest besökare. Under en sådan timmeslång vandring brukar vi vara fyra till fem guider som spelar flera roller var, säger Eva.

Själv agerar hon fru Banér i ”Linköpings Blodbad” som gråtande springer runt och hoppas få träffa sin make Gustav Banér en sista gång. Han sitter inlåst i en cell. Vi befinner oss bara några stenkast från Stora Torget, där Gustav och ytterligare fyra rådsherrar skulle avrättas den 20 mars 1600.

- De var med på kung Sigismunds sida, som gick förlorande ur Slaget vid Stångebro 1598. Segraren Hertig Karl dömde senare rådsherrarna till döden med halshuggning. Ett grymt öde, inte minst för männens familjer. De förlorade inte bara sin make och far, utan även hans slott/herrgård och all egendom, förklarar Eva.

Längs vägen möter vi bland annat självaste Hertig Karl (spelad av Thomas Malm) som inte visar någon nåd eller ånger inför avrättningarna – och soldaten Olas änka (Eva Sahlin).

Guidepigan Stina (Stina Söderlund) leder oss och berättar intressanta historier från den här tipsepoken – innan hon lämnar över till guidepigan Ellinor (Ellinor Collins) för vandringen på Hunnebergsgatan.

- Det är en av stadens äldsta gator och var den medeltida infarten till Linköping från väster. Här finns bebyggelse räddad från stadsbranden 1700. Genom åren har många både högt uppsatta personer och enkelt folk bott i området – och det såg fint ut på ytan. Men på bakgårdarna kunde det vara något helt annat. På vandringen får vi bland annat möta en glädjeflicka (Karin Sandell) och en hästhandlare (Stefan Persson), berättar Ellinor Collins.

 

Linköpings Guideklubb

*Linköpings Guideklubb bildades 1983 och är medlem i Sveriges Guideförbund – SveGuide. SveGuide organiserar cirka 700 auktoriserade guider i ett 15-tal guideföreningar i Sverige. De är även medlem i Internordic Guide Club – ett nordiskt guidenätverk.

*Föreningen arrangerar både stadsvandringar, dramatiserade vandringar och bussguidningar – och har totalt 25 aktiva guider.

*De öppna stadsvandringarna och dramavandringarna arrangeras på onsdagar och lördagar från början av april till mitten av oktober. Det går också att göra gruppbokningar efter kundens egna önskemål. Titta in på: www.linkopingsguideklubb.se/utbud-guidningar

*Dramavandringar finns med teman som bland annat: Linköpings Blodbad, Hunnebergsgatan, fasadernas idyll - bakgårdarnas misär, vid Göta Kanal och Kinda Kanal.

 

Text: Joakim Löwing

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår