• Familjeägda Stavsjö Krog ligger på E4 mellan Nyköping och Norrköping.

Läckert längs vägen

Allt var inte bättre förr. Särskilt inte vägkrogarna. Numera är det faktiskt möjligt att få sig en riktig matupplevelse utmed riks- och Europavägarna. Vi tipsar om några kulinariska smultronställen på vägen. Kanske lite dyrare än Donken - men också långt mer minnesvärda.

E6

På rastplatsen i Susedalen, mellan Halmstad och Falkenberg, har Lokal Diner Susedalen som vision att erbjuda ”äkta, enkel och nära” mat till en rimlig peng.

Den ursprungliga Laxbutiken ligger i Heberg, precis intill motorvägen och södra infarten till Falkenberg. En anläggning med 600 (!) sittplatser. Man har även en filial i bohuslänska Ljungskile. Det mesta med lax står på menyn. Från varmrökt sådan till poké bowls.

Familjeföretaget Björkäng Vägkrog, mellan Falkenberg och Varberg, utgör ett efterlängtat stopp för många. Dagens husman är lagad från grunden, salladsbuffén är riklig och surdegsbröd, bakelser, kakor och tårtor kommer från det egna bageriet. Allt bakat på äkta smör och med mjöl från lokala Berte Qvarn.

 

E4

Klassikern Restaurang Brahehus, strax norr om Gränna, har utsikt över Vättern, Visingsö och - vid klart väder - även Västergötland. Här är tid pengar. Det idkas brickbaneservering för snabbservice och som mest serverar man runt 2 500 gäster per dag. På tomten ligger ett polkagriskokeri med butik.

Oui Albacken i Mjölby möts vägarna. Och här serveras galetter och crêpes. Bara en sådan sak. 

Familjeägda Stavsjö Krog ligger mellan Nyköping och Norrköping. En gruppfavorit med fräsch inredning där mat och bakverk görs från scratch, gärna på närproducerade råvaror. Vegetariskt? Glutenfritt? Laktosfritt? GI? Stavsjö satsar på att kunna erbjuda olika special- och allergidieter. Här finns också en presentbutik.

Enkla men funktionella Kocken & Kallskänkan Fullerö, norr om Uppsala, serverar traditionell husmanskost av det mera klassiska svenska slaget, men även internationella rätter. Bussmenyer finnes.

Värdshuset Glada Hudik är en klassisk, enkel lunchplats för Norrlandsbussarna, med många sittplatser och rejäla portioner över disk, där ”allt” ingår. Förutom alla väg-/husmansklassiker finns (kanske lite oväntat) ett stort vego-utbud av quorn-oumph-och-soja-rätter och salladsbuffé som huvudrätt.

2014 blev Roady i Töre utanför Kalix, där E10 möter E4, Sveriges första KRAV-märkta vägkrog. Kring borden samsas Nordkapsresenärer och lokala stammisar. Ägarna försöker att så långt det går att köpa råvaror från närområdet. Även om ”de stora” rätterna utgörs av lövbit, schnitzel och burgare står även en del vego på menyn.

 

E22

I Bromölla ligger Bella’s Place: en ambitiös och maffig 50-talssatsning på mat och motell, som saxad ur ”Sista natten med gänget”. Stort är det också, i amerikansk anda. Den kromade restaurangen slukar 200 ätande gäster. På tallriken finns precis det du förväntar dig.

Marsöfiskaren är måltidsstoppet norr om Oskarshamn för alla som diggar fisk i stora portioner. Här vankas färsk fisk och färska räkor och kombon krog+fiskbutik kan passa fint om man är på väg hemåt. Maten lagas från grunden, så närproducerat och lokalt det går.

Carl Larsson-ish Tindered Lantkök, norr om Västervik, har hållit humöret uppe hos vägfarare i mer än ett kvarts sekel och har flera gånger utsetts till Årets vägkrog av Vi bilägare. Råvarorna kommer från den egna och andra av traktens gårdar och många av rätterna och bakverken är lagade från familjens receptbok som gått i arv i generationer. Klass.

 

E45

Diner 45 är en poppis, modern amerikansk 50-talsdiner som finns såväl norr om Sunne (E45) i Värmland som i Rättvik i Dalarna (RV 70). Rätterna bär som förväntat namn som Truckers Beer Drippin’ Burger och Big Texas Heart Stopper. Glass- och milkshakelistan gör knappast heller någon besviken.

 

Kedjan Rasta-krogarna behöver ingen närmare presentation. Med 24 anläggningar på mindre orter utmed riksvägarna är tillgängligheten är stor – en del har öppet dygnet runt. På menyn står husmanskost à la raggmunk med fläsk och grillrätter. Och så långtradarmackorna, förstås: grillat bröd med korv, ägg och stekpotatis.

Uppstickaren Dinners finns i Enköping, Mariestad, Arboga, Ödeshög och Gävlebro. Målet? Att servera hälsosam mat som känns "nu". Inredningen är hemtrevlig utan att vara muggig. Fläskiga husmansrätter lyser med sin frånvaro men visst går det att få en schnitzel även här.   

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår