• Rosor på Fredriksdal i Helsingborg (c) Anna Bank.

Rosor är alltid rosor...

Nog är väl rosen ändå blomdrottningen #1? Ett besök på ett rosarium är oftast en ljuvlig upplevelse. Låt dig inspireras av blommande destinationer... och glöm inte att sticka ner näsan i dina favoritrosor och lagra dofterna i minnets trädgård.

ROSENLUND I JÖNKÖPING
Rosenlunds omtalade rosarium i Jönköping ligger en vacker gammal kulturmiljö, 1700-talsgården Rosenlund, nära Vätterstranden. I den här väldoftande oasen väntar 500 olika rossorter, men också exotiska prydnadsträd som avenbok, gullregn, hickory och perennplanteringar. 
Gammaldags och nyare buskrosor, klätter- och marktäckande rosor, vilda arter och förädlade rabattrosor omgärdas av strama, låga buxbomhäckar. Själva rosariet har fri entré och varje år i juli anordnas Rosens dag. Rosenguidningar kan bokas genom Jönköpings kommun

ROSOR PÅ FREDRIKSDAL 
I Fredriksdals rosenträdgård i Helsingborg växer tusentals doftande skönheter. De första slår ut i maj, de flesta i juli... och den sista i november. I rosenträdgården växer både gamla och nya sorter, där de gamla är något av levande antikviteter. Den äldsta odlades redan för 2000 år sedan!

ROSOR PÅ TRÄDGÅR’N 
Trädgårdsföreningen i Göteborg kan stoltsera med en av norra Europas främsta rosenträdgårdar. Varje sommar blommar imponerande 2500 rosor av 1200 olika slag och i början på juli hyllas rosen med fest, utställningar, seminarier och föreläsningar.

ROSOR PÅ WIJ 
Wij Trädgårdar, ritad av gurun Simon Irvine, har över 20 ton järn grävts ned i marken för att rama in buskrosorna. Klimatet i Gästrikland är på många sätt en utmaning för dessa kräsna växter, men de över 200 olika rossorterna har klarat vintrarna bättre än vad man trodde då rosariet anlades, 2003. 

Allt är inte en dans på rosor. Det finns ju pioner och påskliljor också. Och lite till:


Äppelblom i Kivik
Varje år i mitten av maj kan man i Kivik på Österlen åka traktor och vagn genom Kiviks Musteris blommande äppelodlingar. Ett utmärkt sätt att uppleva dofter, färger och vackra omgivningar och lära sig mer om äpplen och fruktträd. Äppelfika serveras i grönskan.

 

Äppelblom på Kiviks musteri.

Rhododendron på Sofiero
Att uppleva rhododendronblomningen på Sofiero i Helsingborg står på de flesta blomsterälskares bucket list. Från mitten av maj till början av juni utgör 10 000 rhododendron och azaleor en magisk färgprakt i rabatter och ravinen. Guidade turer med experter kan bokas.

Påskliljor i Fagerås
Årligen vallfärdar tusentals blomsterälskare till lilla Fagerås i Västergötland för att frossa i de påskliljor som Arne Andersson planterat ut här sedan 1978. Under säsongen - som varar mellan slutet av april och mitten av maj - blommar över en miljon påskliljor av hundratals sorter.

Perenner på Botaniska
Botaniska trädgården i Göteborg är en av de främsta i Europa, mitt i ett naturreservat, mitt i Göteborg. Den stora perennträdgårdens peakar mellan midsommar och sen höst, då praktrabatterna blommar som bäst. Här är växterna ordnade i en färgskala från bleka pastellfärger i ytterkanterna till starka, varma färger i mitten runt den antika bronsfontänen.

Pioner på Julita
Dillpioner, rosenpioner, buskpioner, bondpioner och luktpioner...: pionträdgården på Julita gård norr om Katrineholm anlades i mitten av 1990-talet och är en av Sveriges största. Totalt blir det nästan 400 plantor av cirka 130 arter. Mäktigt värre! Den vilda rosenpionen från Kina som blommar i mitten av maj är den första att slå ut.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår