• Naturum Victoriaskärgården intill Läckö slott (c) Daniel Strandroth/Läckö slott

Våra vackraste Naturum

Sveriges allra första naturcentra, ett s k NATURUM, öppnade på Gotland i början av 1970-talet. Då, liksom nu, var Naturvårdsverkets tanke att naturum skulle berätta om platsens natur- och kulturvärden och inspirera besökarna till egna äventyr. Numera är våra naturliga mötesplatser drygt trettio. Bland dem som tillkommit på senare år har de arkitektoniska ambitionerna varit höga och ofta samspelar byggnaderna med sin omgivning. Här presenterar vi 10 av våra vackraste och mest unika naturum.

Naturum Laponia – Med kåtans form
På udden Viedásnjárgga i Stora Sjöfallet. Porten till fyra nationalparker, två naturreservat och nio samebyar. Om fjällen, skogarna och om samisk kultur. Under mars-september kan grupper boka guidade visningar. Kaféet serverar samiskinspirerade luncher och fika.

Naturum Höga Kusten – En höjdare
Vid Skuleskogens nationalpark, mitt i världsarvet Höga Kusten. Fokus på den maffiga landhöjningen som gör området unikt. Guidningar på Skulebergets topp, heldagsturer i nationalparken, botaniska vandringar... är lite av vad som erbjuds grupper. Butik, kafé och restaurang.

Naturum Fulufjället – Vid Sveriges högsta vattenfall
Insmuget mellan tallar vid en myr i kanten av Fulufjällets nationalpark i Dalarna. Här finns en stor parkering och Njupeskärserveringen, där ni kan äta eller få med er en souvenir hem. Vid naturum startar också många av sommarlederna på fjället. 

Naturum Värmland – Skogen i sta’n
I Karlstads stadspark, med stora panoramafönster som suddar ut gränsen mellan inne och ute. Barnanpassat om värmlandsskogen, Klarälven och Vänern. Rovdjurshörna och tillfälliga utställningar. Kaféet serverar chokladigelkottar, soppor och mackor och tar gärna emot grupper.

Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset
Med utsikt mot Vänern, ett stenkast från Läckö Slott. Möt djur och växter som huserar på öarna och i Vänern. Prisade restaurang Hvita Hjorten serverar rätter på grödorna från slottsträdgården, lokala fiskare, bönder och jägare.

Naturum Hornborgarsjön – Let’s Dance!
I utkanten av de berömda tranmarkerna och med naturligt fokus på fågelsjön och dess invånare. Stigar och vandringsleder, bland annat till ett häftigt fågeltorn. Naturums tranguidningar för grupper är poppis och bör bokas i tid innan vårens dansfest. Nybyggt kafé invigs till våren.  

Naturum Kosterhavet – Fågel, fisk och mittemellan
På Sydkoster. Utställningen visar mångfalden av liv över och under vattenytan i Sveriges första nationalpark för havet. Här finns också ett klappakvarium där man kan få se och känna på några av Kosterhavets invånare. Även vandrings- och snorkelleder.  

Naturum Tåkern –Vassast
Vid fågelsjön på Östgötaslätten rastar uppemot 70 000 änder, gäss och svanar. Husets tak och väggar är klädda i vass och utöver utställningen om fågellivet väntar bl a upplevelser i gåsens, tranans och skäggmesens världar. De minsta gillar prinsessan Estelles sagostig.  

Naturum Store Mosse – Norrland i Småland
I Store Mosse nationalpark, Sveriges största orörda myrmark söder om Lappland. På mossen på det småländska höglandet kan man spana in fåglar och växter som annars bara påträffas i norr. Kanske lockar snöskovandring på myrhavet, mitt i sommaren?

Naturum Vattenriket – In i vassen
Ett rede i vassen, på pålar i Helge å. Mitt i naturen men ändå på bara fem minuters promenadavstånd från Kristianstads centrum. Smakprov på upplevelser i det område som av UNESCO år 2005 utsåg till s k biosfärområde. Rejäl restaurang.


 

Hitta till alla naturum här.

 

Naturum Dalarna i Siljansnäs

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår