• Måkläppens invånare

Fågel, säl & mitt emellan

Det existerar inte en uppsjö av svenska besöksmål som kan sägas ha sin säsong i november till januari – jul-diton undantagna – men naturreservatet Måkläppen hör definitivt till de utvalda.

En halvtimma med bil från Malmö väntar Skanör-Falsterbo. Här hittar du några av Skånes vackraste sandstränder, tallskog, ljung och klitter.

Längst ut på den sandtunga som utgör Skanör-Falsterbos sydligaste spets ligger Måkläppen - en koloni av sammetsögda knubb- och gråsälar. Mellan februari och oktober är udden skyddad men just mellan 1 november och 31 januari tillåts vi tvåbeningar vandra ut hit, om än på respektfullt avstånd från sälarna. Att kunna betrakta stora mängder av sälar som fångar fisk, leker och slappar i sin naturliga miljö är en riktig höjdare och området är mega-populärt under de ”öppna” månaderna. En annan höjdpunkt är att kolla in alla flyttfåglar som rastar i området innan de flyger vidare. Glöm inte kikare!


 


 

STANNA LÄNGRE

Näsets  vita sandstränder är även klassisk bärnstensmark. Varje morgon efter en stormig natt fylls de av hoppfulla stenjägare. Bärnstensmuseet i Höllviken håller öppet för allmänheten sommartid men grupper (max 10 p.) kan boka visning av museet året om. Falsterbo Photo Art Museum som öppnade år 2021 är ett besöksmål av världsklass invid Falsterbo Strandbad. Tyngdpunkten ligger på ”fashion photo” signerat de allra främsta. Museets egen Bistro Perspektiv erbjuder en härlig utsikt över tallskog och klitter. I Skivarp, några mil sydost längs kusten, ligger lantligt fräscha Hotell Mossbylund med spa, träning, möten och mat. Trots att hotellet vuxit fort på senare år – här finns plats för 120 boende – finns den intima familjeandan kvar. En oas många återkommer till. 

- Foto: Måkläppen (Vellinge kommun)
- Foto: Mossbylund
- Foto: Falsterbo Photo Art Museum
« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår