Destination Vandalorum

På bara åtta år har konst- och designmuseet utanför Värnamo blivit ett besöksmål som lockar ”kulturister” från både när och fjärran.

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum som visar vår tids mest tongivande konst och design. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27, vilket gör Vandalorum till ett perfekt stopp längs vägen, och för all del en destination i sig. Att museets Restaurang Syltan så sent som 2018 kammade hem priset som Årets kulturrestaurang vid Restauranggalan gör såklart ett stopp här än mer motiverat.

Det var i samband med en flytt av Smålands Konstarkivs verksamhet i mitten av 1980-talet som tankarna på ett museibygge för den regionala samlingen först tog form. Den lokala möbeltillverkaren Källemos starke man Sven Lundh fick den internationellt erkände museimannen och konstsamlaren Pontus Hultén att engagera sig. Han i sin tur tog kontakt med den italienske arkitekten Renzo Piano, som han tidigare samarbetat med kring uppbyggnaden av det arkitektoniska praktverket Centre Pompidou i Paris. Piano föll direkt för platsen och accepterade uppdraget.

Först år 2011, efter ett antal turer beträffande såväl finansiering som skiftande politiska majoriteter, kunde Vandalorum äntligen invigas med 3000 kvadratmeter fördelade på bland annat två utställningslador, butik, restaurang samt en evenemangslokal. På den relativt korta tiden fram till i dag har Vandalorum etablerat sig i samma kulturinrättningsmässiga elitdivision som Wanås Konst, Nordiska Akvarellmuseet, Rackstadmuseet och Liljevalchs Konsthall, med runt 85 000 besökare årligen.

Vandalorum är ett i allra högsta grad levande museum. Här visas 10-15 unika utställningar per år som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av nämnde Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. Möblerna är formgivna av bland andra Mats Theselius, Bruno Mathsson, Hans J. Wegner och Jonas Bohlin. Inne och ute finns permanenta skulpturer av exempelvis Joseph Kosuth, Sivert Lindblom samt Gustav och Ulla Kraitz. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland. Här finns även Konstarkivets omfattande samling som är öppen för allmänheten vid förbokning.

År 2017 invigdes Vandalorum Etapp 2, som innebar 800 nya kvadratmeter fördelade på en ny utställningslada (Lada 3), Svens veranda samt en förvandling av Lada 2 till Formlada och Formstudio. Formladan är en utställningsplats tillägnad formen, där målet är att presentera designföremål och möbelkonst med laddning och starka betydelser samt att ställa formgivarnas processer och berättande i centrum.

Varför ska man besöka Vandalorum, tycker du?

– Våra utställningar har alltid en väldig bredd, från måleri via skulptur till form, och det mesta vi visar har en tydlig samtidsprägel oavsett genre. Just mötet mellan formgivning och bildkonst och att jämställa dem som två identiteter sätter sin speciella prägel på Vandalorum och är en kombination som vi är ganska ensamma om. Det är också speciellt genom sin självständighet. Vandalorum styr sig helt själva. Det är ingen politisk styrelse, utan har en hög integritet när det gäller konsthallen. Jag skulle säga att det hör till det absolut översta skiktet av konsthallar i Sverige.

Även om det är den utställda konsten och designen som lockar besökare från hela världen till Värnamo, så är det helheten som får dem att återvända.

– Trots att vi är relativt nyetablerade har vi redan blivit ett namn inom konst- och designvärlden. I fjol fick vår restaurang Syltan dessutom pris som Årets kulturrestaurang vid Restauranggalan, så på så vis är Vandalorum en fantastisk plats att komma till, från utställningar till kök och butik, avslutar Karl Dunér.