Den bunkringstid nu kommer…

Ett shop-stopp är ett naturligt inslag i en gruppresa, och det får gärna vara billigt! Längs med våra svenska vägar finns en massa fabriksbutiker och outlets med midsommarrea året om. Tyger, kläder, glas, husgeråd, kakor och lite till.

Ljusare tider

Gränsö Slotts Ljusstöperi

I Västervik handstöps ljus för livets alla tillfällen. Företaget exporterar sina lysande produkter över hela världen men i butiken finns även varor som inte säljs någon annanstans.

Liljeholmens Stearinfabrik
Det här är världens största stearinljusfabrik. I fabriksboden i Oskarshamn kan man fynda utgående partier och andrasorteringar. Christina-, Antik- och Kronljus etc.

VIO Ljusfabrik
Shoppa ljus av olika storlek och färg. Flertalet är gjorda på plats i Vedum men butiken har även ”Kapula Candles”: coola, handmålade kvalitetsljus från Sydafrika.

BswedEn
Ljusstakar och adventsstjärnor de luxe och lampor i modern nordisk design. Läget i Glasriket gör glas till ett primärt material. I fabriksbutiken i Herråkra fyndas sekunda och udda/utgående modeller.

Skånska Stearinljusfabriken

I lilla Ängeltofta söder om Hallandsåsen tillverkas stearinljus à la tradition sedan 1957. Brett sortiment till fabriksförsäljning för upp till halva butikspriset.

Dop, bröllop, midsommar…

Skultuna Messingsbruk
Med mer än 400 år av tillverkning av mässings- och silverföremål på ett och samma ställe är Skultuna ett poppis utflyktsmål med produktion, fabriksbutiker, gratis museum och kafé.

Skeppshults Gjuteri
Köttbullar och sill ser läckrare ut på gjutjärnsfat. Skeppshult erbjuder mängder av hushållsprodukter i gjutjärn till fabrikspriser; vissa av dem finns bara här.

Ronneby bruk
Andrasortering av brukets stekpannor och grytor i gjutjärn med mera men även utgående artiklar, mässprover och provkollektioner.

Orthex

Känner du någon som precis flyttat hemifrån? Orthex Sweden hette tidigare Hammarplast. Längs med väg 27 genom Tingsryd, vid företagets fabrik, står sommartid ett blått tält där man säljer plastprylar i utgående färger och av andrasortering.


IKEA Fynd

Vad sägs om att ge bort en IKEA-produkt som ingen annan har? Bredvid IKEA-varuhuset i Älmhult finns utgående produkter, visningsex och testprodukter som inte tagits i produktion.

Duka fint

Växbo Lin
Vad kan vara vackrare på festbordet än en duk i äkta linne? Ett av Sveriges få kvarvarande linneväverier. I fabriksbutiken i Bollnäs kan besökarna handla linne av första- och andrasortering.

Jobs Handtryck
Vänner av kvalitetshantverk gillar Jobs. I Leksand trycks de kända Jobstygerna för hand. Försäljning av metervara, bonader, tabletter och löpare till verkstadspriser. 

Klässbols Linneväveri
Syna den kungliga värmländska hovleverantörens dukar, servetter, löpare etc i sömmarna. Hela väveriets sortiment och andrasort finns till fabrikspriser.

Vävaren i Båstad
Här vävs hellinne sedan 1940-talet. Ett välbesökt gruppresmål där också guidade visningar kan bokas. Andrasortering av dukar, servetter, badlakan och handdukar etc.

Tygriket
I Marks kommun har flera textiljättar sin hemvist. Här kryllar det av fabriksbutiker och bodar med tyger, garner och annan hemtextil. Almedahls, Ekelund, Kasthall och Ludvig Svensson är lokala kändismärken med egna outlets.


Klippans Yllefabrik
Hemtextil och inredning från Klippan och Bengt & Lotta: plädar, filtar, kökstextilier, kuddar, tyger, garner… Ordinarie samt utgående varor och andrasortering.

Celest Paper
Celest Paper i Klippan gör produkter för det dukade bordet: servetter, ljus, dukar, engångsserviser… I butiken säljs både sekunda och utgående, felfria varor.

Gustavsbergs Porslinsfabrik
Här görs serviser och konstgods av formgivare som t ex Stig Lindberg och prins Carl Philip. I anslutning ligger en andrasorteringsbutik.


Rejmyre Glasbruk
Känner du någon som skulle vilja dricka rosévin ur glas med tofsar på? Till formgivarna på det östgötska glasbruket hör t ex Hollywoodfrun Maria Montazami.
Hantverksbyn rymmer mindre verkstäder och butiker.

På tallriken

Västerbottensost
Västerbottensosten förgyller många fester. På ostcentret i Burträsk finns en ostutställning, ett kafé med osträtter och en butik med Västerbottensost, tillbehör, receptböcker och souvenirer.

Boxholmsost
Nära Mjölby ligger välkända Boxholms Ostar med tillhörande ostbutik. Här säljs – förutom ost – även unika presentlådor och lokala highlights som t ex Brostorps ostkaka.

Skedvi Bröd
Hantverksknäcke bakat i stenugn. Förutom att handla billigt finknäcke kan ni se bagarna i arbete och fika framför ugnarna. Prova ”mjukbulla” – nygräddat, varmt knäckebröd som inte hunnit torka!

Leksands Knäckebröd
Sjätte generationen bagare verkar i byn Häradsbygden. I bageributiken säljs förutom bröd även knäckebrödsburkar, annan mat och presentartiklar.

Wasa/Barilla
Ännu mer knäckebröd! Och pasta. På fabriksförsäljningen i Filipstad kan ni handla Wasa-knäcke och Barilla-pasta till bra priser och samtidigt få er lite smulig historia till livs i knäckebrödsmuséet.

I bersån

Hägges
Lite mjuk pepparkaka till kafferepet, kanske? Mjuka kakor i långa rader till sommarens bjudningar. Fabriksbutiken ligger vid bageriet i Själevad söder om Örnsköldsvik, längs E4.

Bräckboden
Göteborgs Kex
fabrik i Kungälv ligger fortfarande på samma plats vid älven, där allt startade för drygt 100 år sedan. I boden varierar sortimentet med dagens fadäser.

Almondy
Det började med en mandeltårta och sedan har kalaset bara fortsatt. Almondy säljer tårtor som smör och på outleten i Torslanda kan fyndare bunkra bakverk med mindre skönhetsfel.

Kiviks Musteri
Saft, juice, must & co. Grunden till Kiviks Musteri lades redan 1888, då Henric Åkesson planterade de första äppelträden här. Numera besöks musteriet av 200 000 personer per år. Utöver Musteributiken väntar bl a även en presentbutik.

Lördag hela veckan

Fagerströms Karamellfabrik
Fagerströms är karamellkokare i glada Hudik sedan snart ett sekel. På sitt goda samvete har de såväl nostalgigodiset Bravokola samt den älskade Tomteklubban.

Cloetta
I Ljungsbro säljs snask till mums-mums priser. En utställning samlar retroförpackningar, reklam och allt om Sveriges gottigaste företag.

Dals Konfektyr
Bengtsfors
skum- och dragéexperter tillverkar skumbananer, björnar, kolabönor, gräddkola, svampar, violprinsar… på löpande band.

Grahns Konfektyr
Salta, söta och sura. Mjuka och hårda…. I Skövde produceras upp till 10 ton godis varje dag. Butiken har allt från sega råttor till presentkorgar.

Gränna
Googla på ”Gränna” och ”polkagrisar” och inse att hela sta’n är en godisfabrik. En av tillverkarna av Amalia Eriksons innovation är Franssons Polkagrisar, men fabrikanter och polkabodar finns i hela bygden.

Mariannelunds Karamellkokeri

En lite emilsk karamellbod och ett familjeföretag som annars mest säljer på marknader. Kika på tillverkningen och handla karameller, chokladbollar, klubbor och annat gott i butiken.

Ryfors Konfektyr
Ryfors konfektyr i Mullsjö ”gör så GOTT de kan”. I butiken i Mullsjö hittar godisgrisar mängder av lösgodis, retroklassikern Ryfors-kola, meterlakrits, praliner, marmelad, brända mandlar och gå-borts-askar.

I skogen, på stranden…

Fjällräven Outlet
1960 startades Fjällräven i Örnsköldsvik. Numera hittar man ”Fjällis” i hela världen, men i Ö-vik finns företagets hjärta och Sveriges största outdooroutlet. Fynda fina friluftsartiklar till -30-50%.

Lundhags
I Järpen, nära Åre och i INSJÖN i Dalarna finns Lundhags outlet med allt från strumpor till kängor, ryggsäckar och jackor. Allt det senaste från friluftsjätten men även Swix och Ulvang.

CLAS OHLSON
Clas Ohlson har så klart fyndbutik i anslutning till den ordinarie Clas Ohlson-butiken i sin hemort INSJÖN. Upp till 70% rabatt på ordinarie priser.

Kavat Skor
En gång i tiden låg mer än hälften av landets skofabriker runt Örebro. I Kumla kan Kavats klassiska barnskor fyndas på fabriksförsäljning. Skoindustrimuseet är också värt en titt.

Damella

Damella är en favorit bland unga och gamla tanter. I Mullsjö ligger fabriksförsäljningen med underkläder, nattlinnen, morgonrockar, baddräkter och damkläder.

Troentorps Toffelfabrik
Tillverkningen av träskor startade i Troentorp utanför Båstad för mer än 100 år sedan. Idag säljs här träskor, sandaler, stövlar och strumpor till budgetpriser.

—————————————————————————————–

Outletbyar

Ibland bildar flera märkesbutiker en så kallad outletby, där de säljer sitt lageröverskott till förmånliga priser.


Stockholm Quality Outlet i Barkaby
Över 50 butiker och en mängd matställen. De flesta som åker hit gör det för att handla märkeskläder (Filippa K, Gant, Odd Molly…) till 30-70% lägre priser än i city. Vässa armbågarna!

Vingåker Factory Outlet
Kärnan på Vingåkers Factory Outlet stavas kvalitetskostymer från bland annat Tiger, Oscar Jacobson och Sir of Sweden men här finns också mycket annat. Allt till 30-70% under ordinarie pris.

Fabriken i Sparreholm
Fabriken i sörmländska Sparreholm är ett stort butiksområde med budgetpriser på kläder, husgeråd och presentartiklar. I trakten finns även Båvens Spinnhus, ett ullspinneri med fabriksförsäljning och gruppvisningar.

Freeport Kungsbacka
Västkustens största outletby har ett femtiotal olika butiker som Adidas, Björn Borg, Helly Hansen, J.Lindeberg, Lexington och Polarn o. Pyret. Minst 30% ”off”. 

Gällstad
Legendarisk textilbygd som samlar flera outletbutiker som Lager 157, Logofactory, New Wave Group Factory Shop, Scorett Outlet, Vagabond m fl.

Kosta Outlet
Till turistmagneten i Glasriket kan man förstås komma av många anledningar och vill man handla billigt hittar man det mesta i Outletladan. 20 000 m2 shopping: kläder, skor, sport, inredning och design, böcker och glas. Förstås.