Dala-Floda Värdshus -tradition med nytänk

Vid 1900-talets början blomstrade det lättjefulla pensionatslivet. För städernas grosshandlare och andra som hade råd och tid var lilla Dala-Floda, vid Flosjön, en exotisk statusdestination.

110 år efter pensionatets, nu Dala-Floda Värdshus, tillkomst är byn fortfarande het. Mycket är förstås förändrat men platsen är densamma och känns säkert igen om tidsresenärer skulle komma på besök. Värdshusets kök är numera White Guide-listat och serverar bara mat lagad på 100 % KRAV-märkta eller ekologiska råvaror.

Hit vallfärdar nogräknade foodies för att bo på hotellet och äta och dricka gott, i ordets alla bemärkelser. Man får väl utgå från att mycket av den husmanskost som serverades på pensionatet 1910 var naturligt eko-reko och lagad på råvaror från bygden. 110 år senare är fortfarande stora delar av vad som hamnar på Dala-Floda Värdshus tallrikar här- och närproducerat, särskilt sommartid. Med lånecyklar når man som hotellgäst lätt en av värdshusets lokala leverantörer, Wålstedts Gård. Här föder man upp lamm och odlar grönsaker på de bördiga markerna längs Västerdalsälven. (Pssst: Besökare som anländer till Wålstedts en sommarmorgon får inte missa den Instagramvänliga bondfrukosten, med nybakat bröd, gröt, gårdens ägg, ostar och eko-grönt!)

I Dala-Floda väntar även organiserade fäbodvandringar, hemslöjdsbutik, konstnärshemmet Per Hilding Per-Jons hus och flera företag som anordnar fors- och kajakpaddling.

————————————————————————————————————————————–

Fler russin i Dalakakan:

Sahlins struts
Borlänge

Runt familjen Sahlins gård struttar ett hundratal strutsar. Här får din grupp en guidad tur, utforskar butiken, fikar eller äter lunch och dricker gårdens egen öl. Från strutsarna förädlas det mesta. Av köttet tillverkas korv och burgare och strutsäggsglassen går inte av för hackor.

Murboannas ost
Borlänge

I byn Murbo har en släktgård förvandlats till ett levande mejeri med butik och kafé. Murboanna tillverkar hårdost, färskost, delikatessost – ja, det mesta i ostväg. Boka en guidning där din grupp får prova på att ysta.

Rättviks Tunnbrödsbageri
Rättvik

Var med när traditionellt tunnbröd bakas –minnesvärt och väldoftande. Den som vill kan bli del av baklaget och lära sig allt från utkavling till gräddning. På handelsbodens hyllor återfinns bland annat specialiteterna Tuttul och Kavelbulle.

Muddus Hjortron
Avesta

På Kolarbo gård tas det bästa från naturens skafferi till vara. Resultat: sylter, marmelader, chutneys, teer och glögg med smak av vildmark. I restaurangen serveras lokal husmanskost. Dessertsugna? Prova gårdens berömda choklad!

Renbiten
Grövelsjön

Visste du att renkött troligen är världens mest hälsosamma kött? Norr om Idre ligger Sveriges sydligaste sameby. I butik Renbiten väntar delikatesser gjorda på ren, älg, fisk, bär och örter.

Mer: Se Tasteofdalarna.se – ett nätverk som samlar producenter, gårdsbutiker, hantverksbryggerier, kaféer och restauranger med fokus på lokala råvaror och smaker.

Källa: Visitdalarna.se