Årets godaste festivaler

Smaka, träffa, smutta, handla, läppja, mumsa, prova, känna, gaffla... Sött, salt och surt. Att måltidsturista är poppis och på många håll anordnas matfestivaler och skördefester. Stora som små. Resmål guidar till några av alla festivaler som känns extra bra i magen.

Augusti – september – oktober:

Skördetid i Halland

Landets längsta och mesta matfest är Skördetid i Halland. En ung sensommarfestival som varar länge med matmarknader, restaurangupplevelser, skördefester och mycket mer.

Skördetid drog igång 2018 som en satsning för att lyfta upp den mängd olika mataktiviteter som äger rum i Halland mellan augusti och oktober och för att göra det lätt att hitta nya favoriter. På ett samlat ställe tipsas om gårdsbutiker, kaféer, restauranger, naturnära kurser, rundvandringar och aktiviteter.

Vara med på vinprovning med mat på Ästad Vingård, gå på bohemisk matmarknad på countrypärlan Strömma Farmlodge eller på Skördefest på Tjolöholms slott? Bredden är stor och Hallands matmångfald på en ganska liten yta gör det lätt att ta för sig av flera evenemang och aktiviteter.

Maj:

Matrundan Österlen
Få platser åtnjuter sådan cred när det gäller mat och rundor som Österlen i Skåne. Varje Kristi Himmelsfärdshelg bjuder Matrundan Österlen in till fyra dagar där ett fyrtiotal företag visar upp sig, presenterar nyheter, klassiker, trender och traditioner. Stora upplevelser i liten skala. Allt i ett böljande landskap med stränder och äppelodlingar. 21–24 maj.

Juni:

Smaka på Stockholm
Smaka på Stockholm Future Food Festival är Sveriges största årligen återkommande event med 350 000 besökare i Kungsträdgården. Smak, tradition och trend står alltid på menyn men även hälsa och hållbarhet. Här samsas ett fyrtiotal krogar, food trucks och kockar från hela världen och stora scenen bjuder på underhållning. 4–7 juni.

Augusti:

Foodstock
Förra året drog kändiskocken Niklas Ekstedt igång naturnära Foodstock på Fjäderholmarna, ”Stockholms närmaste skärgårdsö”.  En kärlekshyllning till matlagning tillsammans med en rad världskända nordiska och internationella kockar där besökarna fick följa med bakom kulisserna, lära sig om tekniker och smaka loss, förstås. 20–21 augusti.

GLUPSK på Dalsland i Fengersfors
Succé-festivalen GLUPSK på Dalsland äger rum på det coola bruket i Fengersfors. Där huserar Not Quite, ett konstnärscentrum som mixar närproducerad mat, musik och konst. I år förenas krögare, odlare, bryggare, förädlare, bagare, fiskare, hantverkare, konstnärer, musiker och författare för åttonde gången. 22-23 augusti.

Matfestivalen i Skövde
Matfestivalen i Skövde är en av Sveriges äldsta. Förra året arrangerades den för trettionde gången. Det bullas upp med mattält, underhållning och pop-up-restauranger på torget. Här samlas främst producenter, kockar och restauranger från Skaraborg och övriga Västsverige. 28-29 augusti.

September:

Umeå Smakfestival
Umeå Smakfestival är Norrlands stora matfest med restaurangtält, marknadsstånd och en scen i city. Här lyfts råvaror från Norrland, restauranger och utställare från närområdet, hållbart tänk kring odling, påverkan på omgivningen och vad som händer med maten som blir över. 3-6 september.

Ölands Skördefest
Stjärnan bland skördefester. I vecka 39 varje år slår ställer ön upp dörrarna – affärer, gårdsbutiker, restauranger och kaféer – och säljer och serverar för allt vad tygen håller. Mellan invigningen på onsdagen och finalen på söndagen väntar en konstnatt, eldskulpturer, fyrverkeri, dockparader, pumpagubbar, utställningar, Fårets Dagar och mycket annat. 23-27 september.