Slott med fina trädgårdar

Där det finns ett slott eller en större gård att besöka finns det också som regel en eller flera intressanta trädgårdar. Eller så är det helt enkelt besöksträdgården i sig själv som är grejen, och ”huset” en bisak. Ta del av Resmål Sveriges trädgårdsfavoriter.

SKÅNE – Norrviken
Inte långt norr om Sofiero väntar en annan trädgårdspärla: Norrvikens stilträdgårdar i Båstad. Runt grundaren Rudolf Abelins forna hem, q-märkta Villa Abelin, ligger de olika gröna rummen utspridda med teman som italiensk barock, renässans, kloster, orientalisk och japansk. Passa på att boka en trädgårdshistorisk vandring med guide. 

SKÅNE – Bosjökloster

Ett av Skånes mesta besöksslott. I maj blommar narcisser och tulpaner och azaleor och rhododendron står i blom under försommaren. De första rosorna slår ut i maj och prunkar ända in på sena hösten. Nästan 200 olika ros-sorter finns det här! Pioner och liljor är väldoftande och vackra inslag i juni och perennerna når full prakt under sensommaren

HALLAND – Tjolöholms Slott
Som i en saga ligger Tjolöholm på en grön halvö. Den vilda naturen övergår i en tuktad slottspark och trädgård, präglad av Arts and Crafts-rörelsen, likt slottet i övrigt. Här arbetar slottsträdgårdsmästare John Taylor (SVT, bl a) med att bevara och utveckla Sveriges mest brittiska trädgård. Grupper kan boka visningar med Taylor själv.

VÄSTERGÖTLAND – Läckö Slott
I 25 år har Simon Irvine och hans medarbetare vårdat Lilla Slottsträdgården på Läckö Slott. Och varje sommar förtrollas besökarna av färg, form och doft när de går ner för den gamla stentrappan. Med sina olika etager utgör den en skön oas att vila i. En utställningsträdgård med ny design varje sommar.

ÖLAND – Sollidens Slott
Eleganta Solliden uppfördes av drottning Victoria 1906 och det var när Gustav V gick bort 1950 som Kungen fick ärva det. Sedan dess har han och familjen tillbringat många sköna sommardagar här. Trädgårdarna består av en italiensk, en holländsk och en renässansdito. Här finns även en engelsk park och ett gäng idéträdgårdar.

GÄSTRIKLAND – Wij Trädgårdar
Ockelbo är inte bara känt för sin prins. Här väntar också en av Sveriges vackraste gröna utflykter, med sex olika visningsträdgårdar: Ros-, Ört-, Köks-, Skogs- och Barnträdgården, samt en landskapspark. Wij varvar odling och mat med konst och hantverk med målet att inspirera besökarna till att förverkliga sina egna drömmar.

HÄLSINGLAND – Stenegård
Stenegård är en turistmagnet med bl a visitor center för Världsarvet Hälsingegårdar. I Örtagården hittar man växter som användes inom läkekonsten, indelade efter de sjukdomar de var tänkta att bota. Totalt finns 35 temarutor med ett tiotal olika växter i varje (Brännvinsrutan, Häxrutan, Kvinnorutan m fl…).