Alltid något nytt på Sofiero

Med sitt bländande läge vid Öresund är Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg en av Skånes färgstarkaste highlights. Här samsas ett prunkande, kungligt trädgårdsarv med nyskapande grön design och spännande utställningar.

Få har väl undgått att höra talas om Sofiero. Med sin kittlande kungliga historia och berömda utsikt över Danmark är det en besöksmagnet av rang.

 

Det var kronprins Oscar och hans Sofia som på 1860-talet lät bygga Sophie-Ro som sitt sommarslott men det var sonsonen Gustav VI Adolf som, tillsammans med sin trädgårdspassionerade engelska maka Margareta, påbörjade utvecklingen av den enorma parken. Paret var själva högst delaktiga i det dagliga arbetet och drevs av nyfikenhet och lust att testa nytt. Att plantera rhododendron var t ex en för den tiden udda företeelse, men man vågade chansa på att buskarna skulle överleva det skånska klimatet. Det gjorde de. Idag stoltserar Sofiero med norra Europas största rhododendronsamling och under försommaren blommar över 10 000 exemplar i parken. De äldsta kommer från kronprinsessan Margaretas föräldrahem, Bagshot Park.

Från mitten av april till långt in på hösten kan besökarna utöver blomsterprakten även ta del av ambitiösa utställningar och ett flertal guidade temavisningar. Dessutom avlöser en rad populära trädgårdsevenemang varandra under året, som klassikern Den stora trädgårdsfesten i augusti, t ex.

För grupper finns prisvärda paketlösningar med entré, temaguidning, mat och dryck att välja emellan. På Sofiero finns även en slottsbutik, en blomsterhandel och en prisad slottsrestaurang med kafé. Parken är öppen året runt; entré tas ut under högsäsong.

 

Lite av vad som händer i sommar

Ett flertal verk från Millesgården ställs ut i slottet och i orangeriet i utställningen Carl Milles – drömmare och skulptör, bl a Europa och tjuren, Människa och pegasus och Skridskoprinsessa. 10 maj till 22 september.
11 maj-7 juni, just när rhododendron står i full blom, spelas den nyskrivna musikföreställningen Stora drömmar utomhus på Sofiero. För manus står den välkände regissören och koreografen Hans Marklund, som senast signerade Peter Jöbacks hyllade show på Cirkus, och författaren Lotta Olsson. Musiken är av Christopher Dominique.

9 juni – Motorfesten Sofiero Classic i ny tappning
28 juni –Laleh
29 juni –Ulf Lundell
10 juli –Gyllene Tider
26 juli –BAO, Benny Anderssons orkester
23-25 augusti – Den stora trädgårdsfesten

 

Visste du att…
Rhododendron ingår i familjen ljungväxter.
Kronprinsessan Margareta blev Sveriges första kvinnliga färgfotograf och själv illustrerade två trädgårdsböcker.
De kungliga lekstugorna är från 1913 och 1918. En av dem har t o m ett riktigt kök.
Kronprinsessan Margareta avled 1920 i blodförgiftning. Efter sig lämnade hon fem barn, varav vår kungs pappa. 1923 gifte Gustav Adolf om sig med en annan engelska: Lady Louise Mountbatten. Även hon trädgårdsfrälst.
När Kung Gustav VI Adolf dog år 1973 testamenterade han Sofiero till Helsingborgs Stad.

Sofiero – den perfekta Helsingborgskombon:

Fredriksdals Museer & Trädgårdar
Även här finns berömda trädgårdar (rosorna!) men även historiska skånska djurraser och miljöer, butiker och serveringar. Under året erbjuds allt från Rosdagarna till Upplev 1940-talet, Mikkelsmäss och skånsk jul. Fredriksdal är omtalat för sina guidningar. Låt din grupp möta levande-historia-aktörer på en underhållande vandring.

Dunkers Kulturhus
Arkitektoniska pärlan Dunkers Kulturhus, mitt i stan, är ett sydsvenskt konst- och kulturnav. Här står all slags kultur i fokus: historisk, samtida, scenkonst, samtal och debatter om stort och smått. I utställningshallarna möts lokalt kulturarv och internationella expos. Vill ni bara fika eller äta med vy över Sundet är även det en möjlighet.