Allt ljus på Lerin

Lars Lerin från Munkfors räknas till världens främsta akvarellister men är också en hyllad författare med tydliga rötter i den värmländska berättartraditionen.

Han är medaljbehängd och multiprisad och har ställt ut på gallerier och museer runtom i Sverige och i världen, lockar rekordpublik och är i det närmast sönderkramad av svenska medier. Sommarpraten på radio, filmen För dig naken och TV-serierna Vänligen Lars Lerin och Lars Lerins lärlingar har hörts och setts av många. Hans varma humor har gjort honom folkkär.

Värmlandsinspiration
Motiven i de lerinska akvarellerna är inte sällan hämtade i barndomens värmländska trollskogar. Ödsliga landskap och byggnader, ömsinta porträtt, djur eller flerfamiljshus i betong. Ljusmålaren Lerin behärskar det mesta. Blicken löper över detaljer som husfasader, björkstammar, snöfläckar, ödegårdar och industrier. Lerins mästerliga akvareller med det berömda ljusdunklet är kända för att etsa sig fast i minnet.

Sandgrund
För den som vill komma Lerin nära är därför ett besök på hans egna konsthall Sandgrund i Karlstad ett måste. En gång i världen var Sandgrund ett mytomspunnet danspalats med tillrest storpublik från båda sidor om Norgegränsen. Under glansdagarna på 1980-talet stod Sveriges största dansband på scenen här, fem dagar i veckan. Sedan 2012 är Sandgrund istället hem för Lars Lerins målningar. Och även nu strömmar besökare till från när och fjärran. Det var Lerin själv som fattade tycke för 1960-talsbyggnaden Sandgrund, som ligger invid Klarälven i en park nära Karlstad centrum.

I konsthallen visas förutom Lerins egna verk även fyra olika gästutställningar varje år, i det s k Vita rummet.

Mat – Kafé med en stor uteservering.

Butik – Lerins böcker, vykort och posters finns till försäljning.

Grupper – Sandgrund erbjuder visningar (10-50 pers.) efter förbokning. Många bussresearrangörer anordnar resor till Sandgrund.