Allt fler besöker Orrefors Museum

Föreningen Glasrikets Skatter tog hand om Orrefors anrika glassamling år 2009, när bruket lades ner och produktionen flyttades till Kosta. Nu finns de historiska glasföremålen samt unika utställningar i världsklass att se på Orrefors Museum.

De senaste tre åren har museet fått allt fler besökare. Förra året firade föreningen 10-årsjubileum med att öppna utställningen Erika Lagerbielke – Form för alla sinnen som visas fram till den 30 september 2020.

– Utställningen hade närmare 15 000 besökare förra året. Vi är så tacksamma för allt stöd vi får och det ideella arbete som läggs ned på att driva museet och bevara samlingarna, säger Ann Häljesgård som är ordförande i föreningen Glasrikets Skatter.

I utställningslokalerna finns rum som visar de olika tidsepokerna, där man kan se de främsta och äldsta formgivarna hos Orrefors Glasbruk. Här finns skålar och vaser som formgivarna Simon Gate och Edward Hald designat redan 1917.

– Det är väldigt vackra föremål som designmässigt är högintressanta idag.

Klädföretaget Tiger of Sweden har inspirerats av designen och skapat nya herr- och damkollektioner i linje med Swedish Grace.

– Även Nationalmuseum i Stockholm planerar nu för en Swedish Grace utställning som ska öppna nästa år. Vi ser med glädje fram emot att fler besökare får chansen att ta del av våra vackra glasföremål och spännande historier ur våra arkiv och samlingar, säger Ann Häljesgård.

Utvalda föremål ur samlingen kommer även att kunna ses på Sveriges Glasmuseum i Växjö i sommar. Den 16 maj invigs utställningen Orrefors skatter med praktpjäser ur Orreforssamlingen