All uppvaktning på mitt högtidsår är inte inställd! /Mvh Göteborg

Sveriges framsida fyller som bekant 400 år i år... men hur var det, sköts det inte upp? Njaee - det stora jubileumsprogrammet sparas förvisso till 2023 men ett coronasäkert firande av födelsedagen TV-sänds den 4 juni, och helt utan jubileums-skôj blir inte resten av sommaren heller.
Med start 4 juni visas Göteborgs historia genom installationer i de historiska kvarteren runt Kronhuset, utomhusutställningen Göteborg Berättar med 100 berättelser från göteborgare öppnar på Gustaf Adolfs Torg och på Göteborgs Stadsmuseum invigs 1900-tals-utställningen Grejen med Göteborg.
2020 fick Göteborgs Kulturkalas, likt många andra evenemang, ställas in men den 20–22 augusti 2021 ska Kulturkalaset genomföras även om restriktioner finns kvar.
Vi satsar på en hybridfestival där några av programpunkterna blir digitala. De programpunkter som sker ute på stan ska kunna genomföras säkert men också kunna skalas upp om restriktionerna lättar. Det enda som skulle kunna sätta stopp är en total nedstängning, säger Anna Mjörnvik, projektledare för Kulturkalaset.

 

Designhotell i tiden

Förra sommaren öppnade den gamla fyrmästarbostaden på ön Hamneskär utanför Marstrand för boende. Då hade huset stått övergivet sedan 1977 och nu har det – med viss fantasi – inretts som om det fortfarande var bebott. 

Utmärkelserna haglat över det lilla hotellet med nio dubbelrum och vid årsskiftet utsåg brittiska The Telegraph Pater Noster till 2020 års mest spännande nya boende. 

  • Det är ett tecken i tiden att en så pass otillgänglig plats slår högre än traditionell lyx. Pater Noster levererar äkthet, personlighet och avskildhet i en fantastisk natur och med en spännande historia, menar Erik Nissen Johansen, en av hotellets delägare. Precis det dagens gäster eftersöker.

 

Italienskt i hästväg

TAVOLO på Magasinsgatan är göteborgarnas nya favorittillhåll. Det stora gamla artilleristallet från 1800-talet är renoverat och omvandlat till italiensk restaurang. Här finns utöver elegant italiensk mat moltissimo detaljer att beundra för den inredningsintresserade: det rustika golvet med valnötstiljor i olika bredder, en mega-hästbyst i sten efter en ritning av da Vinci, en vattenstation hämtad från en bergsby utanför Bergamo, statyer från Florens, mosaik som är en kopia av ett värdshusgolv i Pompeji – solo per citarne alcuni!