Åååå… Åland 100 år!

Den här sommaren bjuder världens mest svenska utlands-ö, Åland, på extra många reseanledningar. Sedan sommaren 2021 pågår nämligen hundraårsfirandet av ”det åländska egensinnet” i varenda vik och gathörn.

Ålands speciella ställning som ett självstyrt, demilitariserat och neutraliserat finskt landskap är nämligen resultatet av en fredlig kompromiss från 1921, då det nystartade Nationernas Förbund löste en knepig trepartskonflikt genom att ge något åt alla. Sverige fick garantier för att Åland inte skulle bli ett militärt hot. Finland fick behålla suveräniteten över Åland. Och ålänningarna fick sitt självstyre, inklusive bevarandet av det svenska språket, med start den 9 juni 1922.
I 100-årsfirandet, som märks överallt på ön, finns något för alla smaker och alla åldrar. Musik och kultur, litteratur, föreläsningar, seminarier, plåpp åpp-aktiviteter, middagar och kalas.
Till sommarens höjdpunkter hör bl a trädgårdsfestivalen Åland Grönskar den 28-29 maj, det stora 100-årskalaset som firas i dagarna fyra 9-12 juni, öppnandet den 17 juni av ett besökscentrum vid den en gång så mäktiga ryssfästningen Bomarsund samt en musik- och dansfestival den 12-14 augusti.
På sidan campaign.visitaland.com/se/aland100/ hittar du evenemang och annat kopplat till firandet.