Med smak för Norrland

Genuin mat och hållbarhet i kombination. Att söka efter närproducerad, riktigt god mat ur det lokala skafferiet och få reda på hur platsen man vistas på smakar på riktigt. Autentiska måltidsupplevelser är här för att stanna. Norr om Dalälven är trenden extra tydlig. Nyfikenheten är stor på den norrländska gastronomin med inslag som ren, löjrom, röding, åkerbär och surströmming. Här finns dessutom gott om möjligheter att avnjuta den i omgivningar som upplevs som exotiska för de flesta ”sörlänningar”. Och när vägen från jord till bord blir kortare ökar påhittigheten och modet att satsa. Resmål Sverige guidar till några norrländska godingar.

Måltidsupplevelser
Norrland har gott om platser där man kan äta ”med en twist”. Ute på isen, på en
renfarm eller i ett surströmmingssalteri, till exempel.

Vintertid erbjuder på Brändö Konferens och Fritidsby utanför Luleå en cool Dinner on Ice –
ett middagsevent som bokstavligt talat ligger på is. En flärdfull, trerätters norrländsk middag
serveras på istallrikar i en ombonad kåta ute på den frusna Bottenviken, dit gästerna
promenerar längs en upplyst stig. Välkomstdrinken är garanterat välkyld.

Grunden för Camp Ripans restaurang i Kiruna är den samiska, tornedalsfinska och svenska
kulturen och traktens egna råvaror. Räkna med att få höra vart renen strövat, fisken fångats
och svampen plockats. Här erbjuds även samiska kvällar med mat, bilder och ord.

Ulvön utanför Örnsköldsvik är surströmmingens egen ö, och året om kan grupper boka
provsmakningar av denna norrlandsklassiker hos traditionsbäraren Ruben Madsen. Det har
självaste Jamie Oliver gjort och sedan yttrat ”Det är något av det godaste jag har ätit!”.

På Rönngården i jämtländska Lits-Böle säljer Berit Henriksson gårdens och skogens skörd
men tar även ut grupper i skog och mark för att hitta och laga ätliga växter. Nässlor har
kanske de flesta testat – men rallarros? Matvandringen avslutas med ett fotbad på örter som
plockats under smakvandringen.

Explore Åre är jämtarna som erbjuder en rad spännande mataktiviteter för grupper, som t ex
Outdoor Cooking Lunch där gruppen hjälps åt att laga mat utomhus, Åre Gastronomy Walk i
fin fjällmiljö och kulinariska kvällar med helgrillad ren och kolbullestekning.

Taste of Lapland är enpaketresa sommartid på Inlandsbanan mellan Östersund och
Gällivare, full av mänskliga möten, genuina smaker och starka berättelser från Sápmi. I
paketet ingår även en Midnattstur till Dundret och Malmberget i Gällivare.

Hos Ingrid och Per-Nils på Sápmivisti i ljuvliga Ammarnäs bjuds det på traditionella och
nyskapande smaker från det samiska köket i De åtta årstidernas middag. En helkväll med en
åttarätters middag, berättelser om maten och renarna, bildspel och slöjd. Besök i renhagen
kan också fixas.

Traditionella måltider
Det finns restauranger som ligger långt bortom allfarvägarna men som ändå lyckas
locka gäster från när och fjärran. Så blir det ofta när maten talar för sig själv.

Skoogs Krog och Logi i Funäsdalen har drivit ”nära-konceptet” längre än de flesta. Här äter ni
den fasta 4-rättersmenyn, som i stor utsträckning är lagad på råvaror som familjen eller
deras grannar odlat eller fött upp själva. Allt från vinlistan till porslin, möbler och tvål omfattas
av hållbarhetstanken.

Kretsloppshuset i Mörsil är en ambitiös mat- och trädgårdsoas i Åre-trakten med 100%
ekofokus. Hälsa på hönsen, handla i butiken, fyll sinnena med grönskande prakt och magen
med den berömda trädgårdsbuffén. En norrländsk, helårsöppen helhetsupplevelse.

Väster om Östersund, vid Oviksfjällens vidder, ligger byn Glen och på Hävvi i Glen serveras
stolt, samisk spis som låter tala om sig. Fjällröding, öring, rådjur, kvanne, rabarbervin,
souvas och blåbärschutney är lite av vad som bjuds. Avsluta med kokkaffe och kaffeost.

Vid Kebnekaises fot driver familjen Sarri Nikkaluokta Fjällstation. Restaurang Skáidi
serverar dagens alla mål med naturen som skafferi. Köket är samiskt men med influenser
från hela världen. Den hänförande utsikten ingår.

På ICEHOTEL i Jukkasjärvi kan man förstås få sin mat på istallrik – vad annars. Givet
klientelets internationella prägel finns här en internationell köksbrigad som sätter kontinental
twist på älvarnas, bergens, myrarnas och skogens mat. ICEHOTEL Restaurant är rankad
som Kirunas bästa.