20 konstutflykter 2020

En lyckad konstutflykt är ofta en kombination av konst som väcker känslor och vackra omgivningar. Här tipsar vi om 20 kreativa utflyktsmål mellan Kristianstad och Avesta. Några av dem håller öppet året om, andra enbart under

S Y D S V E R I G E

 

Wanås Konst

Visste du att en av världens främsta skulpturparker ligger i lilla Knislinge i norra Skåne? Strax intill vita, vackra Wanås slott väntar förutom den högklassiga skulpturparken också en konsthall, en butik, en restaurang och ett hotell. På Wanås är inriktningen s k platsspecifika installationer – konstverk gjorda speciellt för platsen. Här har konstnärer som t ex Yoko Ono och Roxy Paine insupit atmosfären för att sedan skapa unika alster som smälter in – eller sticker ut! – i omgivningarna.

Mycket av platsens charm ligger i lekfullheten och lättillgängligheten. Här ligger samtidskonsten bokstavligen talat framför fötterna på besökarna och förbluffar både konstintresserade och kulturovana och det är inte ovanligt att se barn kravla runt på de berömda konstverken.

 

Andra sydsvenska konstmål

Demånes värld
Konstnären Susanne Demåne har gjort om den gamla skolan i Edestad i Ronneby till en trädgård och en skulpturpark. Genomtänkt, vackert, mystiskt och stämningsfyllt.

Gunillaberg
På herrgården Gunillaberg mellan Ulricehamn och Jönköping har blomsterkonstnären Tage Andersens skapat en poetisk värld av spektakulär konst och häftiga trädgårdsinstallationer.

Vandalorum
Stort museum utanför Värnamo, där vår tids mest tongivande konst och design visas för en bred publik.

VIDA Museum & Konsthall
Stort privatägt konstmuseum/konsthall nära Borgholm. Permanenta utställningar med verk av glaskonstnärerna Bertil Vallien och Ulrica Hydman-Vallien samt tillfälliga expos.

 

V Ä S T S V E R I G E

 

Skulptur i Pilane

Mitt i ett bohuslänskt kulturlandskap på Tjörn, bland betande får, arrangeras varje sommar en skulpturutställning med världsledande konstnärer. Skulptur i Pilane är en spännande och annorlunda konstupplevelse för alla. Utställningsområdet är ingen traditionell skulpturpark utan ett levande beteslandskap där ni rör er fritt eller på upptrampade stigar över ängar och berg. Uppifrån berget har ni en enastående utsikt över Västerhavet och den bohuslänska skärgården. Här finner ni också den berömda ”Anna” av Jaume Plensa: en av världens största och kanske vackraste skulpturer, som blivit ett landmärke för hela Västkusten och funnit sin permanenta hemvist i Pilane.

Sedan sommaren 2007 har konst av bl a Erwin Wurm, Tony Cragg, Magdalena Abakanowicz, Alice Aycock, Bernar Venet och Laura Ford visats på ön och 2016 utnämndes Skulptur i Pilane till en av Europas tio bästa skulpturparker av brittiska The Guardian.

 

Andra västsvenska konstmål

Nordiska Akvarellmuseet
I Skärhamn på Tjörn väntar Nordiska Akvarellmuseet. En bildskön byggnad där det visas utställningar i världsklass och där publiksiffrorna konstant legat högt sedan starten för 20 år sedan.

Not Quite
På det gamla pappersbruket i Fengersfors i Dalslandsskogen ligger coola Not Quite – ”en papegoja i granskogen” – med utställningar, bistro, butik och skulpturpark.

Borås
Borås stadskärna är något utöver det vanliga, packad med skulpturer och gigantiska väggmålningar skapade för Borås Internationella Skulpturbiennal och gatukonstfestivalen No Limit Street Art. Boka en färgstark konstrunda av Borås Besöksservice!

 

S T O C K H O L M

 

Artipelag

Artipelag är den tjärdoftande konsthallen på Hålludden i Stockholms skärgård – en maffig anläggning med internationell känsla, skapad av grundarna av den svenska exportsuccén Babybjörn. Namnet är en sammanslagning av Art (konst), Activities (aktiviteter) och Archipelago (skärgård).

Platsen bjuder på konstupplevelser av klass och är samtidigt en mötesplats för en bred publik – konstvetare eller inte. Konsten och utställningarna utgör själva kärnan i verksamheten men Artipelag är lika mycket en plats man besöker för att få nya intryck, roa sig eller bara koppla av.

Byggnaden i tjärad furu är placerad bland tallar och klippor med utsikt över fjärden. Vill man ströva fritt finns det gott om utrymme: området är stort som 36 fotbollsplaner! Runt hela Artipelag har det dessutom byggts gångbroar i trä som sträcker sig genom urskog, över klippor och längs öppet vatten. En bro leder upp till en takterrass med vy över vattnet. Här finns även en restaurang, ett kafé, en ”artbox” för evenemang samt en butik.

 

Andra stockholmska konstmål

Waldemarsudde
Prins Eugens vackra hem på Djurgården är ett av Sveriges mest besökta konstmuseer.

Millesgården
Skulptören Carl Milles undersköna konstnärshem ligger högt beläget på Lidingö och med en vidsträckt vy över Stockholm. Skulpturpark, antiksamling och konsthall för tillfälliga utställningar.

Olle Nymans Ateljéer
I Saltsjö-Duvnäs ligger konstnären Olle Nymans ateljéer och vackra hem. Nyman är mest känd för sina underfundiga Commedia dell’arte-skulpturer av stenbitar, krukskärvor och porslinskross.

Villa Akleja
Konstexperten och Ackesamlaren Claes Moser (Antikrundan) har köpt konstnären J.A.G Ackes villa i Vaxholm och låtit dennes verk pryda väggarna. Här finns även en fin Marie Krøyer-samling.

 

B E R G S L A G E N

 

Verket & Avesta Art

På det interaktiva museet och konsthallen Verket i Avesta får besökarna uppleva en mix av då och nu, av konst och teknik. Den slaggstenskimrande gamla järnbrukshyttan från 1874 har gått från att vara en tung, sotig, mullrande industrimiljö till att bli en spännande mötesplats för konst, modern teknik och industrihistoria. Genom varsam renovering har den gamla Rostugnshallen blivit en originell utställningshall och Masugnshallen och Martinugnshallen är numera ett ”inlevelsemuseum” med en interaktiv utställning om industrihistoria, konstutställningar men även permanenta installationer såsom t ex glaskonst av virtuosen Kjell Engman. I direkt anslutning till Verket ligger en butik och ett kafé.

De gigantiska och unika lokalerna är också hem för Avesta Art, en internationell utställning där besökarna varje sommar kan åtnjuta konst i världsklass på ett specifikt tema.

 

Andra konstmål i Bergslagen

Konst på Hög
En unik skulpturpark på toppen av industriminnet Kvarntorpshögen i Kumla. Verk av flera av landets främsta konstnärer och en magnifik vy över Närkeslätten. Nås med buss/bil eller via en av Europas längsta trätrappor!

Sliperiet
Sliperiet i Borgvik är en stor, privatägd och modern ”konsthall+” mitt ute på den värmländska landsbygden, inrymd i en kulturhistorisk byggnad från 1903.

Gamla Kraftstationen
Också en spektakulär industribyggnad från tidigt 1900-tal som numera är en kulturell mötesplats för teater, konst, musik eller bara en fikastund i en annorlunda miljö. I värmländska Deje.

Rottneros
Rottneros herrgård nära Sunne är ett klassiskt värmländskt kulturarv. I skulpturparken står ett hundratal verk av bl a Carl Eldh, Eric Grate, Carl Milles, Astri Bergman-Taube och Gustav Vigeland.

Sandgrund Lars Lerin
Vem har väl missat att det gamla danspalatset i Karlstad numera hyser konst av den omåttligt älskade akvarellisten Lars Lerin? Motiven hämtar han från b