Turister i brandens spår

Vad stort det är. Apokalyptiskt. Som på en annan planet. Hoppingivande att se naturens återhämtning. Det är några av de vanligaste reaktionerna från bussturister som kommit för att uppleva Svartådalen i Västmanland, där skogsbranden orsakade stora skador för knappt två år sedan.

Besökscenter Elden & Skogen

Den 31 juli 2014 startade det som kom att bli den största skogsbranden i mannaminne. Efter en gnista från en skogsmaskin tog det inte lång tid förrän elden hade skogen i sitt våld. Totalt brann en yta motsvarande nästan 30 000 fotbollsplaner.

Torrt och blåsigt väder gjorde att det tog två veckor innan branden var under kontroll. Under den tiden fungerade Ramnäs Hotell & Konferens som ledningscentral för brandbekämpningen. I slutet av förra sommaren invigdes ett besökscenter vid namn Besökscenter Elden & Skogen Ramnäs invid hotellet. Där visas bland annat fotografier, filmklipp och information om djur och natur före och efter skogsbranden.

Guidade bussafaris

Men redan dessförinnan anordnades guidade bussafaris för att visa upp den svartbrända Svartådalen utanför Sala, som ett sätt att informera om branden och om skogens läkning och samtidigt minska på antalet nyfikna bilister. Bussturerna hade stor succé och kommer att fortsätta även 2016:

– Brandområdet i Svartådalen är högintressant. Ett stort antal projekt i norra Europa är intresserade av områden som natur, fauna, återväxt och turism. Utöver turister från hela Sverige har vi ständigt besök från olika delar av världen som har olika intressen av området, säger Carina Nohrs som är turismstrateg på Företagarcentrum i Sala. Området kommer dessutom att vara intressant under en lång tid framöver då det är så annorlunda och i ständig återhämtning.

 

– Att göra något positivt av något så tragiskt har hjälpt många i bygden att återhämta sig. Att se de små ormbunkarna och de ovanliga blommorna som tittar upp efter en brand är fascinerande. Naturen återhämtar sig. Djuren kommer tillbaka. Det ger hopp!