Tre romantiska slottsteatrar

Teatern är en viktig del av vårt kulturarv. Men det är en flyktig konst: i det ögonblick en föreställning är över, existerar den endast i publikens minne.


Det enda permanenta uttrycket för konsten blir därför dess byggnader. Varje teater berättar något om sin tid, om sina initiativtagare, om förhållandet mellan publik och skådespelare och om konstnärssamarbeten över tid och rum.

Bara i Stockholmsområdet finns tre romantiska och vackra 1700-talsteatrar i världsklass som enkelt kan besökas, alla med en koppling till drottning Lovisa Ulrika och hennes son, kung Gustaf III. De båda lät bygga slottsteatrar, som efter en kort blomningstid förblev stängda i mer än ett sekel efter kungens död 1792.

Alla tre ingår i EU-projektet European Route of Historic Theatres*, som binder samman 120 historiska teatrar.

1. Confidencen på Ulriksdals slott i Solna, Sveriges äldsta rokokoteater, från 1753, tillhör en av få teatrar i världen som kan förena tidstrogna instrument, kostym och mask med ett barockmaskineri upplyst av levande ljus. Byggnaden var egentligen ett stall men omvandlades av drottning Lovisa Ulrika till teater. Stora salongen är utrustad med ett ”table de confidence”, det vill säga ett matbord som kan fällas ner i golvet och sedan hissas upp igen. På så sätt kunde en gång i tiden kungafamiljen äta ifred för skvallrande tjänstefolk. Sommarsäsongen är rik på drama, opera, konserter och baletter.

Aktuellt:

Mer? I Slottsträdgården Ulriksdal har det odlats flitigt sedan 1600-talet. Till anläggningen hör en visningsträdgård och ett poppis trädgårdskafé med restaurang.

2. Drottningholms slottsteater på Ekerö byggdes på uppdrag av drottning Lovisa Ulrika. Den stod klar 1766 och är bevarad i sin helhet. De ursprungliga scenmaskinerna skapar än idag snabba förändringar av scenlandskapet och dessutom finns rörliga vågor, falluckor, molnvagnar och vind- och åskmaskiner. Husets glansperiod inleddes 1777 med Gustaf III som spelade drama och opera på svenska. Efter hans död 1792 stängde teatern och öppnade åter först på 1920-talet. Sedan 1946 äger en sommarfestival rum med 1700-talsopera och konserter.

Aktuellt: I sommar ges Pygmalion av Rameau på Drottningholm liksom den helt nya barockoperan Syskonen i Mantua. Pygmalion har premiär den 28 juli och Syskonen i Mantua har urpremiär den 8 september.

Mer? Nås även med båt. Besök också det övriga världsarvet i form av kungliga slottet, Kina Slott och den fina slottsparken.

3. Gripsholms slottsteater i Mariefred, på Gustaf IIIs sommarresidens vid Mälaren, nås även med båt från huvudstaden. Kungens privata slottsteater slutfördes 1781, och fick sin inspiration från Teatro Olimpico i Vicenza i Italien. Det är ett av Gripsholms slotts fyra runda torn som använts för att skapa en intim amfiteater som erbjuder plats för ett sextiotal gäster. Pöbeln kunde se in genom ”lorgnetterna” i kupolen. Teatern är bevarad i sin helhet sedan den senast spelade föreställningen Drottning Kristina, år 1785.

Aktuellt:

Mer? Teatern med sitt scenmaskineri under scenen är en del av slottsmuseet, som innehåller Statens porträttsamling.

*Europavägen historiska teatrar är en kultur- och temaväg som går genom 10 länder. Den sammanlänkar betydande historiska teatrar från 1500- till 1800-talet. Projektet stöds av EU och vägen är uppdelad på fem delsträckor: Norden-, Tyskland-, Engelska kanal-, Italien- och Kejsarrutten. Den nordiska rutten går genom Danmark, Norge och Sverige. Den svenska delen innefattar Drottningholm, Ulriksdal, Gripsholm, Hedemora Gamla Theater, Gamla teatern i Vadstena och Ystads teater. Se perspectiv-online.org*