Temaresor bara för tjejer!

Utbudet av temaresor ökar. Nutidsmänniskan kombinerar gärna avkoppling med att lära sig något nytt tillsammans med likasinnade.
En trend i trenden är utbudet av temaresor bara för kvinnor. Inte sällan på domäner som traditionellt sett domineras av män. Måhända är det skönt att slippa gubbarna som ”kan allt” och bara fokusera på att ha roligt – our way?!

bågarBrudar, Bågar & Bubbel

Från början var Brudar, Bågar & Bubbel en del av det årligt återkommande Västerviksarrangemanget Hojrock, i juni. Med tiden har eventet svällt och blivit så poppis att det numera är ett fristående tredagarevenemang som lever sitt eget liv parallellt med Hojrock, med egen hemvist på Västervik Resort Lysingsbadet.

Målgruppen för Brudar, Bågar & Bubbel är alla tjejer som är nyfikna på mc-världen – såväl spättor som åkare. Traditionellt innehåller eventet utställare, föreläsare, underhållning, lektioner i körteknik och en mc-utflykt.

 

FlugfiskeFlugfiske

Tjejer som gillar fiske kan ha svårt att hitta fiskekompisar. Lösningen kan vara en specialdesignad paketresa med Inlandsbanan, kliniskt ren från fiskegubbar!

Paketresan för tjejer har fokus på flugfiske, anordnas några gånger per år och pågår i fyra dagar. Förutom grunderna i flugfiske och resa med Inlandsbanan ingår en erfaren flugfiskeguide under hela resan, boende i stugor i skogen och samisk mat vid lägerelden. Resan startar i Östersund och på vägen upp till Sorsele lär man sig att binda flugor och väl framme tränas kastteknik innan det är dags att fiska loss efter öring, röding och harr. Stugorna ligger vid Nalovardo naturreservat, med bastu och naturbad runtom knuten.

 

På skoter

På flera ställen i fjällvärlden (t ex Big River Camp, Malungs Camping) anordnas det med jämna mellanrum helgkurser för skoterburna brudar.

Som regel ingår introduktion, säkerhetsgenomgång, hur man hanterar skotern, körning på leder och vägar, freeride-åkning, gemensamma måltider och bastumys på kvällen. Kursdagar som garanterat ger både nya färdigheter och träningsvärk – inte minst i skrattmusklerna.

 

Girls Wellness Ac.Girls’ Wellness Academy

Emma Igelström är föreläsare, fystränare, hälsocoach och författare, med fem VM-guld i simning i bagaget.

Efter simkarriärens slut gick hon igenom en kris som fick henne att omvärdera ett och annat. Idag driver Sim-Emma tillsammans med kollegan Marie Spetz Girls Wellness Academy, ett nätverk för träningsintresserade tjejer i alla åldrar där hälsa, livskvalité och välmående står i fokus snarare än prestation.

Regelbundet ordnar akademin träningsresor utom och inom Sverige enbart för tjejer –vitamininjektioner med träning, yoga, naturupplevelser, föreläsningar, må-bra-mat och umgänge.

Ladies’ Golf

Svenska Golfförbundets vision är 50/50 – hälften kvinnor, hälften män. Likväl är det nästan bara grabbgäng som drar iväg på golfresor. För att locka tjejer tycks krävas mer än ”bara” golf, vilket bl a Sankt Jörgen Park GC i Göteborg och ”Golfhuvudstaden” Halmstad tagit fasta på. Båda har gjort försök med golfveckor respektive golfweekends exklusivt för golfdamer, där spelet kombineras med spa, gym, yoga, shopping och föreläsningar om hur man blir en vassare golfare.

  • Under en Ladies Weekend kommer kvinnor från hela landet hit för att inspireras och få hjälp med teknik och grunder. På Halmstad Golfarena finns fina förutsättningar till bra träning och ronderna spelas på Haverdals GK, säger Camilla Axelsson på projektet Golfhuvudstaden, som drivs av kommunala Destination Halmstad.

 

Tjejer som cyklar (2)Tjejer som cyklar

Storfräsarevent som Tjejvättern, Tjejvasan och Tjejmilen har sina egna svansar. En sådan är Crescents fleråriga satsning med ett tredagars helgläger på våren inför Tjejvättern i juni, för såväl vana racercyklister som nybörjare.

På plats finns elitcyklistlaget Team Crescent DARE, som startades med målet att öka jämställdheten och stärka damcyklingen, och lägret präglas av gästspel av sportprofiler, pepp, matnyttig kunskap om kost, träning och klädsel – sånt man har nytta av inför ett stort motionslopp på två hjul.

 

StorhognaFjällor på högfjället

Ungefär samtidigt som många män är ute och jagar älg anordnar årligen Storhogna Högfjällshotell & Spa i Vemdalsfjällen en poppis tjejhelg, med aktiviteter ute och inne. Fartfyllda träningspass, aktiviteter som yoga och körsång, mässa och föreläsningar står på programmet. Lägg därtill avkopplande spa-upplevelser, skratt, tid för umgänge, nätverkande och matupplevelser så är tjejhelgen sammanfattad.

  • Tanken är att besökarna fyller sin ”mentala goodie bag” genom ny kunskap, inspiration och energi för kropp och själ, berättar Ninni Bäckström, projektansvarig för Storhognas tjejhelg. Vi vill få våra gäster att lämna sin bekvämlighetszon och praktisera något nytt och på det sättet skapa mervärde, säger Ninni Bäckström.