Ta utflyktsvägen till trädgårdskaféet

Besök kaféer som bullar upp i det gröna och handla en och annan planta. Somliga trädgårdskaféer är enbart somriga, andra är öppna året om. Njut av grönsaker och sötsaker i skön förening.

Åbergs trädgård & café

Ystad
Omtyckt handelsträdgård med fem generationers rötter. Kaféet bjuder på härodlat med betoning på ekologiskt. Lavendelbiscottis, rabarberbiskvier, trädgårdstapas…

Slottsträdgården

Malmö
Ekologisk trädgård och plantskola mitt i en av Malmös berömda stadsparker. Trädgårdsmästare är TV-kändisen John Taylor och hans följeslagare Tareq Taylor driver det rosade trädgårdskaféet.

Tirups örtagård

Staffanstorp
En av Europas största örtagårdar med butik, plantskola och kafé. Ströva runt, njut av mättade dofter, sitt ner i kaféet och gläds åt dagens hembak. Kan cheesecake med citronmeliss kanske smaka?

Fredriksdal

Helsingborg
I det pittoreska friluftsmuseets gamla stall, med uteservering i den intilliggande trädgården. Hembakat, enkla luncher, glassbar och våfflor. I prästgården huserar numera växt- och inredningsbutiken Flora Linnea.

Linnés Råshult

Diö
Linnés barndomshem är idag idylliskt kulturreservat. Det helekologiska kaféet fungerar som en förlängning av den historiska trädgårdsupplevelsen – från jord till bord. Finfika under knotiga äppelträd med utsikt över örtagården.

Huseby bruk

Grimslöv
1800-talsbruk med park och trädgård som återskapats till fornstor form och blivit turistmagnet. Nyttoträdgård, höns och påfåglar. I kafé Fröken & Bonden serveras mat av grödor som odlas i trädgårdslandet och av mathantverkare i närområdet.

Sollidens Slott

Borgholm
En italiensk och en holländsk trädgård, en renässansträdgård och en engelsk park. Dessutom ett gäng idéträdgårdar. Det är lite av allt grönt på Solliden. Kaffetorpets bakverk bär smak av det kungliga trädgårdslandet.

Körsbärsgården

Sundre
Konstnärsfavoriten Körsbärsgården är åter tillgänglig för allmänheten i sin ursprungliga form. Rosarium, krydd-, perenn-, grönsaks- och fruktträdgård… och ett trädgårdsfik som serverar egna bakverk och lokalt gott från ”öjn”.

Gunnebo slott och trädgårdar

Mölndal
Slottets trädgårdsmästare, kockar och bagare ligger bakom det mesta som serveras på grönskande Gunnebo Kaffehus och Krog. Matoasen återfinns mitt i köksträdgården och smakverken inspireras av 1700-talet och av säsongen.

Hällekis säteri

Hällekis
Vid Kinnekulles fot kan man glädjas åt trädgården, se konst- och trädgårdsutställningar och botanisera i växtbutiken. Njut av specialiteten ramslökssoppa i trädgårdskaféets orangeri eller i skuggan av fruktträden.

Örtagården

Dals Rostock
Historiskt centrum för medicinalväxtodling med hundratals växter, alla med en specifik användning (medicin, färg, kosmetika, kärleksmedel – växtförsäljning finnes!). I brunnsläkarens före detta mottagning väntar museum och sommarkafé.

Tropikhuset

Linköping
Välbesökta stadslungan Trädgårdsföreningen lockar med fika i Tropikhuset – en 17 meter hög glaspyramid. Här trivs såväl tropiska växter som vanliga gäster.

Zetas Trädgård

Huddinge
Högklassiga Zetas är många kräsna stockholmares favorithandelsträdgård. Det stora trädgårdskaféet erbjuder luncher, smörgåsar och en kakbuffé.

Slottsträdgården Ulriksdal

Solna
I slottsträdgården har det odlats flitigt sedan 1600-talet. Dagens Ulriksdal erbjuder krukväxter, perenner och självplock av blommor och grönsaker. Till anläggningen hör också en visningsträdgård och ett poppis trädgårdskafé med restaurang.

Botaniska trädgården

Uppsala
I Uppsala finns en hel del trädgårdskaféer. Café Victoria i trädgårdsmästarnas gamla bakstuga i ”Botan” är ett av dem. Att botanisera bland 9000 växter kan ju lätt väcka viss aptit.

Åsby Hem & Trädgård

Hallstahammar
Natur- och kulturhistoriska upplevelseområdet ÅsbySkantzen är ett av Västmanlands mesta besöksmål. Här ligger också stora handelsträdgården Åsby hem och trädgård, med kafé i ett av växthusen. Uteservering sommartid.

Stadsparken

Örebro
Enligt egen utsago ett av Ernst Kirchsteigers favorithäng. Kanske stöter ni på honom i det över hundra år gamla växthuset som nu är restaurang, kafé och stenugnsbageri med en hel del vego på menyn.

Rottnerosparken

Sunne
Skulpturparken Rottneros rymmer också idéträdgårdar, en rosenträdgård och en örtagård. I kaféet bär allt prefixet ”hem-”. Till platsunika frestelser hör t ex Rottnerosbakelsen och Gösta Berlings kaka.

Gamla Staberg

Falun
Pietetsfullt restaurerad bergsmansgård som är del av Världsarvet Falun och ett fascinerande ”Dala-Versailles” i falurött. Barockträdgården rymmer bl a fruktträd, kryddgård, köksträdgård och dammar. Trädgårdskaféet serverar världsarvsbuffé.

Bäsna trädgård

Borlänge
Bäsna är en handels- och upplevelseträdgård. Många bussgrupper kommer hit för att besöka visningsträdgården med blommor, träd och buskar, bäckar och dammar. Mitt i grönskan finns butiken och ett omtyckt kafé. Pelargonkakan är snackisen.

Wij Trädgårdar

Ockelbo
Ockelbo är inte bara känt för sin prins. Här finns också en av Sveriges vackraste parker med inte mindre än sju olika visningsträdgårdar. Trädgårdsköket serverar ekologiskt härodlad spis.

Mobackes trädgårdscenter

Bollnäs
Kanske Norrlands största trädgårdscenter med det mesta man behöver för uterummet och dess inredning. I ett av växthusen erbjuder fräscha Lilla k’s energipåfyllning.

Stenegård

Järvsö
Stenegård är en turistmagnet med bl a visitor center för Världsarvet Hälsingegårdar. I besöksträdgården ligger fokus på gamla kulturväxter som för tankarna till ”mormors trädgård”. Trädgårdskaféet har eget bageri.

Nancys Trädgård

Svenstavik
Grunda med tunnbrödstut med getost och avsluta med jordgubbstårta och rullrån på dinkelmjöl. Låt er därefter guidas runt i den 6 000 kvm stora norrlandsträdgården.

Kretsloppshuset

Mörsil
Ambitiös mat- och trädgårdsoas i Åre-trakten med 100% ekologiskt fokus. Hälsa på hönsen, handla i butiken, fyll sinnena med grönskande prakt och magen med den berömda trädgårdsbuffén.

Smultronstället

Umeå
En lite annorlunda handelsträdgård som lockar bussgrupper. I en skogsbacke vid lilla Holmsjön ligger fiket med trädgårdsbutik och visningsplanteringar. Upplev kryddträdgården, växthuset och det norrländska lugnet.

Lapplands kulturbotaniska trädgård

Lycksele
Här samlas gröna antikviteter från bygden. Tuffa, tåliga växter som bevisligen passar det lappländska klimatet. På Kulturbotan visas de upp i en spännande design som bär spår av samekultur och nybyggaranda. Också Café Ruselegården har lokala förtecken.