Sommar i Storstan

Nöjesfältet flyttar in på Grönan

Mellan 1924 och 1957 utkämpades en bitter strid på Djurgården, då kringresande Nöjesfältet slog sig ner utanför Gröna Lund. Men vad som startade som konkurrens, slutade med bröllop. Kärlekssagan skildrades tidigare i år på vita duken i filmen Eld & Lågor. Som en hyllning till sin historia låter Gröna Lund Nöjesfältet flytta in under säsongen 2019.
Det tillfälliga området kommer att ha portar mot övriga parken. Innanför dem förflyttas man till Nöjesfältet, där skyltar, miljö, musik, gycklare och spel osar av Nöjesfältet-nostalgi.
– Dagens Grönan har formats både av Nöjesfältet och Gröna Lund. I år vill vi bjuda våra gäster på en häftig verklighetsflykt, säger parkens vd Magnus Widell.

Konsten kliver ur tavlan

Vad säger ett porträtt? Vilka symboler och uttryck förstår vi från en svunnen tid och vilka går oss omärkt förbi? I vår väcker skådespelare från Stadsteatern och konstpedagoger från Nationalmuseum konsten till liv. Tillsammans tar de besökarna genom Nationalmuseum med fokus på kroppsideal, poser och hierarkier. Transformationer, som upplevelsen kallas, är ingen pjäs och inte heller en guidad tur utan ett äventyr där museibesökarna själva är delaktiga. Pågår 23 april-18 maj.

Sveriges första kattkafé

Fika + katt = sant på Java Whiskers nära Odenplan. Alla är välkomna att umgås med fikets katter förutsatt att man bokat tid, det går dock inte att ta med egen kisse. Den som träffar en mysig misse kan däremot erbjudas möjligheten till adoption, då Java Whiskers samarbetar med katthemmet Solgläntan.

Kvinnokarta

Det finns många olika kartor över Stockholm. De flesta visar historiska platser och minnesmärken över män. Dea-föreningen för Kvinnohistoriskt museum fick idén att göra en kvinnokarta efter att ha gjort en guidad busstur i Stockholm där inte ett enda kvinnonamn nämndes. NYA Stockholms Kvinnokarta finns att beställa på dea-kvinnomuseer.nu, liksom kvinnokartor för en del andra städer, t ex Göteborg.

Under ytan på Östersjön

Nu har det öppnat – kunskapshuset Baltic Sea Science Center på Skansen. Här kan man gå under ytan på det stora rovfiskakvariet, kliva från land till hav i den interaktiva utställningen och upptäcka hur man själv kan bidra för att Östersjön ska bli frisk och välmående igen. Ingår i Skansens biljettpris.