Scenhösten

Grease
Grease är krämrosa tonårsdrömmar, kärlek och skön musik! Kärlekshistorien mellan Sandy och Danny är liksom låtarna You’re the one that I want och Summer Nights oförglömliga. Det är den perfekta 1950-talspastischen, odödliggjord på bioduken med John Travolta och Olivia Newton John och ständigt spelad på scener världen över sedan 1972. Nu går den upp på Nöjesteatern i Malmö, med premiär den 3 oktober

Cirque Éloize – Saloon
Håll i hatten, för nu kommer Cirque de Soleils systerkompani, den kanadensiska nycirkusgruppen Cirque Éloize, för första gången till Malmö och ger tvåföreställningar av sin senaste succéföreställning Saloon. Det utlovas en helt unik show med teater, livemusik, dans, akrobatik och humor! 7/9 på Malmö Live.

Häxorna i Eastwick
När musikalen Häxorna i Eastwick kommer till Cirkus i Stockholm är det med Peter Jöback i rollen som den förmögne Daryl Van Horne och Linda Olsson, Kayo Söderberg och Vanna Rosenberg som de tre väninnorna han trollbinder. Musikalen bygger på kultfilmen från 1987 med bland andra Jack Nicholson, Cher och Michelle Pfeiffer i rollerna. Premiär 19/9.

En värsting till syster
Funk, disco och Whoopi Goldberg i kloster. Hollywoodsuccén Sister Act blev för några år sedan musikal. I höst kommer En värsting till syster till ChinaTeatern i Stockholm. Lite otippad är kanske Suzanne Reuter som musikalartist, intill bl a Gladys del Pilar. Premiär 11/9.

Tolvskillingsoperan
Brecht och Weills Tolvskillingsoperan i nyöversättning får premiär på Folkoperan i Stockholm den 11/9 i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern, med bl a Lennart Jähkel. Mackie Knivens värld av våld, svek och begär sträcker sig från scenen och ut i salongen.

Oliver!
GöteborgsOperan sätter upp 1960-talsmusikalen Oliver! efter Dickensboken om föräldralöse OIiver Twist i 1800-talets London. Det blir många barn på scenen och bakom allt står hyllade koreografen och regissören Fredrik Benke Rydman. Till sångnumren hör bl a Food, glorious food och Where is Love. Premiär i september.

Skönheten & Odjuret
Musikalen om Skönheten & Odjuret har spelats lite varstans på svenska scener under de senare år – nu är det Malmö Operas tur. Föreställningen bjuder på många välkända melodier för den som sett den tecknade filmen; en av Disneys mest Oscarsbelönade. Premiär 18/10.

Spelman på taket
Om jag hade pengar! I höst går evigt aktuella Spelman på taket upp på både Dansens Hus i Stockholm och Kulturhuset Spira i Jönköping; en personlig och romantisk musikal om kärlek, frihet och förföljelse i tsarens Ryssland. Premiär 24/8 i Stockholm och 9/11 i Jönköping.

Woodstock 50 år
Var du på Woodstock 1969 eller hade du velat vara där? Höstens konsertturné med åtta svenska artister vill påminna om känslan, energin, stämningen och musiken på den legendariska musikfestivalen. Det blir många klassiska låtar men även anekdoter och kuriosa. 4/10-24/11.

Chess
Till hösten ger SäffleOperan Chess på svenska – den världsberömda musikalen om och kärlek, drama, svek och schack av supertrion Andersson/Rice/Ulvaeus. Bland akterna återfinns bland annat I mitt hjärtas land, Vem ser ett barn och Jag vet vad han vill. Premiär 5/10.

Guys & Dolls
Varje höst ger Underhållningspatrullen i Kristianstad en musikalklassiker, i år Guys & Dolls. En storslagen New York-berättelse med storbandsstuk, grandiosa dansscener, street-dialog och romantik. Luck be a lady tonight! Premiär 21/9.

Jerusalem
Makt, kärlek och tro står i fokus när Selma Lagerlöfs roman Jerusalem för första gången blir pjäs på Helsingborgs Stadsteater. Handlingen är inspirerad av en händelse i slutet av 1800-talet då tusentals människor emigrerade från hela världen till Jerusalem. Premiär 7/9.

Faust II
Följ med Faust och Mefistofeles på ett episkt äventyr i det antika Grekland. Möt mytologiska vidunder, gudar, gudinnor och riddare i denna surrealistiska folksaga av Goethe. På Östgötateatern i Norrköping 21/9–12/10 samt i Linköping 8/11–12/12.

Johnny Cash
”Världens mest autentiska Cash-hyllning” gör fem turnéstopp i Sverige i oktober med anledning av 50 års-jubiléet av Cash’s konsert på San Quentin State Prison. Bredvid Clive ” Johnny Cash ” John på scenen finns June Carter, gestaltad av Emily Heighway, och The Spirit Band.