Sagornas Småland och solens öar

Mörka skogar, trolska sjöar och soliga gläntor. Småland är ett stycke land där naturen alltid inspirerat till sagor och berättelser. Röda stugor, polkagrisar, isterband och ostkaka hör också till det småländska smörgåsbordet – som smålänningarna gärna och generöst delar med sig av.
Från Smålands kustband är det inte långt till Gotland och Öland. Två öar med unik natur, fler soltimmar än någon annanstans i landet och upplevelser för alla målgrupper.
Resmål har samlat några av smultronställena längs småländska, öländska och gotländska vägar – som är alla är värda en omväg.

SMÅLAND

Det underjordiska Småland

Gamla gruvor, grottor och underjordiska bergrum. Småland lockar med kittlande äventyr – djupt inne i jordens hjärta.

Hjälm, pannlampa och varma kläder är ett måste för den som vill upptäcka Kleva Gruva, strax utanför Vetlanda. Under jorden är det kallt och fuktigt även en varm sommardag – och beckmörkt. Men den som är rädd för att gå vilse behöver inte vara orolig. De flesta gångar är upplysta, och det går att få en guide med sig som visar runt och berättar om gruvans historia.

Vid Taberg gruva, söder om Jönköping, kan det underjordiska äventyret fortsätta. Här började man bryta malm på 1400-talet. Gruvgångarna kom dock till under 1930- och 40-talen, då den mesta malmen exporterades till Tyskland. På 1950-talet lades all brytning ner, och numera kan allmänheten få guidade visningar ett par hundra meter in i berget.

– Vi har ingen belysning, utan man får låna ficklampor av oss. Visningsgruvan är en gång som går från foten av berget, rätt in. Väl inne har man hundra meter berg över sig, berättar Hans Fransson, en av guiderna på Taberg.

Inne i berget finns ett sidospår från gången, där man går uppför en brant backe och kommer fram till den stora gruvsalen. Här är det läge att stämma upp i sång om man så vill.

– Vi har haft stora samlingar, teaterföreställningar, två bröllop och konserter i gruvsalen. Det är kolossalt fin akustik, säger Hans Fransson.

Under vintrarna stängs gruvan för allmänheten. Då flyttar nämligen fladdermössen in i gångar och bergrum. Intill Tabergs gruva finns därför även ett ”fladdermuseum” där besökare kan lära sig mer om inte bara de sex fladdermusarterna som finns i Taberg, utan även om hela världens arter.

– Vi har också ett litet geologimuseum, ett rum där vi plockat ihop geologiska material och berättar om jordens 4,6 miljarder år långa historia. Där visar vi även bilder från resten av gruvan, där vi inte kan ta in folk, förklarar Hans Fransson.

Fler underjordiska äventyr i Småland

Vad sägs om att följa med på en resa 500 meter ner i det svenska urberget? I Äspölaboratoriet norr om Oskarshamn går det att ta sig ner till de vindlande, underjordiska tunnlarna på en guidad besökstur. Här forskar SKB om hur man ska bygga slutförvar för använt kärnbränsle.

Stenebo gruva i undersköna Uknadalen, några mil norr om Västervik, är en annorlunda sevärdhet som du kan besöka utan guide. Glöm inte gummistövlar och ficklampa – det är mörkt och blött i den lilla gången som leder in till ett bergrum djupt inne i den gamla gruvan. 

Vågar du gå in i Singoallas grotta? Den lilla grottan ligger vid berget Hultaklint i Växjö kommun, strax intill en brant som stupar lodrätt ner i en djup källsjö. En trolsk plats som fått sitt namn efter Viktor Rydbergs romantiska medeltidsberättelse ”Singoalla”. Inspirationen till romanen tros ha hämtats just här.

För mer äventyrligt lagda grottutforskare kan Lars-Åkes grotta i Göljhult, nära Misterhult norr om Oskarshamn, vara ett alternativ. Grottorna är bland de största i Kalmar län, och har sammanlagt 180 meter gångar i ett labyrintliknande spricksystem. Ingång sker på egen risk!

Ny nationalpark runt Åsnen

I slutet av maj invigs en helt ny nationalpark runt sjön Åsnen, i Tingsryds och Alvesta kommuner.

Sydsvenskt slättlandskap med bokskog, rikt fågelliv och ovanliga mossor och lavar finns i Sveriges nyaste nationalpark – den 30:e i ordningen – som invigs den 25 maj. Åsnens nationalpark omfattar bland annat naturreservaten Bjurkärr och Toftåsa myr, och Västra Åsnens övärld. Och, inte minst, den mytomspunna platsen Trollberget.

Bokskogen i Bjurkärr, som är ovanligt gammal, är redan idag välbesökt. Här finns både rastplats och handikapptoalett, samt flera lättvandrade och välskyltade strövstigar.

Runt sjön finns flera företag som hyr ut både kanoter och kajaker.

Andra nationalparker värda ett besök

Norra Kvill (Vimmerby kommun)

Här finns mossbeklädda stenblock, trolska tjärnar och en vacker utsiktsplats. I närheten ligger ”Rumskullaeken”, Sveriges äldsta ek.

Blå Jungfrun (Oskarshamns kommun)

Mytomspunnen ö i Kalmarsund, mellan Öland och det småländska kustbandet. Här finns grottorna Kyrkan och Jungfrukammaren, jättegrytor, ädellövskog och sällsynta lavar.

Store Mosse (Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommuner)

Sydsveriges största myrområde med imponerande vidder.

Gotska sandön (Gotland)

En unik och magiskt vacker ö med milslånga sandstränder, djupa tallskogar och ett rikt fågelliv.

Västervik + Vimmerby + Visby = sant

Kombinera resan till Astrid Lindgrens Vimmerby med skärgårdsliv i Västervik – och ta sedan färjan över till Visby. Nu gör de tre kommunerna gemensam sak för att skapa en ny besöksregion.
Det nordöstra hörnet av Småland är fullt av upplevelser för stora och små. Här kan du leva skärgårdsliv bland kobbar och skär – eller njuta av ro och stillhet vid spegelblanka insjöar i skogen. De senaste två somrarna har gotländska Visby lagts till utflykts- eller resmålen för den som besöker regionen. Den nystartade färjetrafiken från Västervik gör det lätt och snabbt att ta sig över havet sommartid.
Nu satsar de tre olika destinationerna på samarbete och en gemensam kampanj.    
– Dessa tre destinationer är alla unika och starka reseanledningar var för sig. Lägger vi ihop dem smart så har vi chansen att inom några år skapa en spännande och stark besöksregion även tillsammans, säger Karin Pettersson, tf marknadschef på Destination Gotland.
Färjan mellan Västervik och Visby drivs av Destination Gotland och börjar gå från den 18 juni. Resan tar 2,5 timmar.

Vimmerby – där sagor blir verklighet

Teaterparken Astrid Lindgrens Värld och utställningscentret vid författarens barndomshem Näs är två kända resmål i Vimmerby kommun. Men faktum är att hela trakten är besjälad av Astrid Lindgrens berättelser. I den pittoreska stadskärnan kan besökare vandra i hennes fotspår – och runt hörnet lurar fina naturupplevelser bland sjöar, bäckar, gläntor och idylliskt kulturlandskap. Missa inte heller att ta en tur till Mariannelund och nyinvigda Filmbyn 20 minuter bort (och passa på att spana in inspelningsplatserna för Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn på vägen dit!).

Glasriket har något för alla

Att prova på glasblåsning eller se på när proffsen formar den glödande massan till vackra föremål i heta ugnar är bara några av de upplevelser som väntar i anrika Glasriket.

Sedan 1700-talet har trakten mellan Växjö och Kalmar varit ett centrum för glastillverkning. Varje år kommer över en miljon besökare hit för att handla glas, se hur tillverkningen går till eller kanske rentav gå en kurs i glasblåsning.

Men Glasriket är väldigt mycket mer än bara glas. Här kan du även spana in älgar, gå på museum, åka zipline och testa insjöfiske. Bland annat. Runtom i regionen finns gott om mysiga kaféer och restauranger i toppklass – som lägger tonvikten vid lokala råvaror och specialiteter.

Några av höjdpunkterna i Glasriket 

Kosta Glasbruk – här ligger Sveriges största manuella hytta. Missa inte heller Kosta Outlet, med massor av shopping i olika prisklasser.

Transjö Hytta – här tillverkas unikt konstglas i liten skala.

Pukebergs Glasbruk – en av landets bäst bevarade bruksmiljöer.

Målerås glasbruk – här slipas, målar och graveras även glasen. Utställning och restaurang med utsikt över hyttan.

Kosta Boda Art Hotel – har rum designade av Kosta Bodas egna formgivare och massor av glasdetaljer och konstverk. Till och med på botten av swimmingpoolen.

Kosta Safaripark – den 1 april slår Kosta Lodge i Glasriket upp portarna till Kosta Safaripark. I det stora hägnet kommer besökarna att kunna komma de vilda djuren riktigt nära i deras naturliga miljö. Åk med på en safaritur eller kör in med eget fordon och spana efter dovhjort, kronhjort, mufflonfår och vildsvin.

Sockerbagare och storstadspuls vid Vätterns strand

I Södra Vätterbygden kan du uppleva storstadspuls och storslagen natur – men också strandliv och småstadsidyll. Och, förstås, smaka söta polkagrisar. 

Utsikten är slående vacker för den som närmar sig Jönköping bilvägen. I utkanten av det småländska höglandet breder staden ut sig längs Vätterns strand, numera sammanväxt med Huskvarna. Sveriges nionde största stad bjuder på shopping, restauranger och härliga badstränder – medan Gränna, några mil bort, är trähusidyllen med vackra trädgårdar och kullerstensgator.

Mest känt är kanske Gränna för sina sockerbagare, som gör olika varianter av den populära polkagrisen. Att tillverka polkagrisar är en konst – och det är spännande att se bagarna platta ut, snurra och slänga med den brännheta sockersmeten, snabbt och skickligt för att hinna forma godbitarna innan sockret stelnar. Grenna Polkagriskokeri, Polkagrisen och Polkapojkarna är några av de mer kända bagerierna, men det går också bra att bara flanera runt i staden och titta in hos olika tillverkare.

Strax utanför Gränna ligger Visingsö, en sagolik ö mitt i Vättern. Legenden säger att ön skapades när Jätten Vist slängde ut en grästuva i sjön, för att hans gumma skulle ha något att kliva på.
Här kan du hyra cykel eller åka remmalag, och se sevärdheter som Slottsruinen Näs och Kumlaby kyrkas torn och njuta av vackra ekskogar. 

Runtom i hela södra Vätterbygden är det tätt mellan pärlorna för den som gillar friluftsliv. Paddla, vandra, cykla, golfa – eller bara utforska naturen på det sätt som passar dig. Här finns också mängder av kulturskatter och intressant historia, med Jönköpings läns museum och Husqvarna Museum som givna utflyktsmål.

ÖLAND

Ett kungligt nöje – för alla

I över hundra år har Sollidens slott varit en tillflyktsort och ett semesterparadis för kungafamiljen. Lika länge har allmänheten varit välkommen till slottets vackra trädgårdar.

Sollidens slott byggdes av kung Carl Gustavs farfars mor, drottning Victoria, och stod klart 1906. Alldeles intill slottet finns en stor trädgård som är öppen för alla att ströva runt i och upptäcka, med frodig grönska, prunkande blomsterhav och flera kaféer under högsäsong. Är den kungliga flaggan hissad framför slottet? Ja, då är kungen eller kronprinsessan på plats!

Själva slottet är en privat bostad och inte möjlig att besöka, men det finns gott om aktiviteter och platser att undersöka på området. Vad sägs om att kika in i det gamla torpet som en gång var prinsessorna Margareta, Birgitta, Desirée och Christinas lekplats – eller besöka någon av de temautställningar som arrangeras varje sommar! I sommar har Solliden idéträdgårdar med tema ”Den goda trädgården” och den årliga fordonsutställningen, som arrangeras första söndagen i augusti, brukar locka många besökare.

För grupper kan Solliden skräddarsy paket som passar alla som vill uppleva ett äkta kungligt nöje. 

Öland är fåglarnas ö

På Öland kvittrar svalor och starar ikapp med fågelarter som knappt syns någon annanstans i Sverige. Ön är helt enkelt ett paradis för fågelskådare. 

Lärksången ljuder högt över Stora Alvaret under våren och försommaren, och på hösten fylls luften av tusentals tranor. Stora Alvaret ligger på södra Öland, och naturens karga, märkliga karaktär kombinerat med det rika fågellivet lockar varje år tusentals besökare.

Men egentligen är hela ön ett mecka – eller en fågellokal, för att använda ornitologernas fackspråk – för den som gillar att spana mot skyn, med eller utan kikare. Totalt häckar 40 rödlistade arter regelbundet på ön, däribland skärfläckan, rödspoven, storspoven och snatteranden. De allra flesta av landets flyttfåglar stannar och rastar här på sin väg på sin väg söderut.

Flera platser som är särskilt intressanta för fågelskådning har gjorts i ordning av länsstyrelsen i Kalmar län, med skyltar och utmärkta stigar att vandra på. Det går också att boka guidningar med en expert – till exempel hos Svalgården på sydöstra Öland eller vid Ottenby fågelstation.

I Ottenby finns även fyren Långe Jan – Sveriges högsta fyr – och ett välbesökt naturum med utställningar om natur och kultur på södra Öland.

Lista/Kända fågellokaler på Öland

Ölands norra udde

Horns kungsgård och Hornsjön

Bödabukten och Böda hamn

Ottenby

Södviken

Högby hamn

Petgärde träsk

Kapelludden

Halltorps hage

Stora rör

Läs mer på www.visitoland.com eller www.lansstyrelsen.se/gotland

Ta del av Ölands rika kulturliv

Få en glimt av livet på den öländska landsbygden på 1700- och 1800-talen i museibyn Himmelsberga på östra Öland.

I hagarna runt gårdarna i Himmelsberga går gutefår och ölandshöns, och husen är tidstypiskt inredda. Sedan 1950-talet har friluftsmuseet utvecklats med flera gårdar, en konsthall, galleri, kaffestuga och butik – och är numera ett populärt resmål. Museet, som ägs och drivs av Ölands Hembygdsförbund, består av en så kallad dubbel radby, vilket betyder att det är lador på båda sidor om bygatan.

Ett annat sevärt utflyktsmål på Öland är Vida Konstmuseum, som ligger nio kilometer söder om Borgholm. Här visas svensk och internationell samtidskonst och design av högsta klass. Vad sägs om till exempel Lars Wallin, Makode Linde, Alexander Klingspor och Elina Brotherus – som ligger bakom några av vårens och sommarens utställningar.

Mer sevärt på Öland

Störlinge lantbruks- och motormuseum visar en varierad samling av traktorer från 1930-talet och framåt, gamla jordredskap, mopeder, lokomobil och annat. Ett mecka för motorentusiasten.

Vid mäktiga Borgholms slottsruin kan du inte bara vandra runt i slottsgemaken, utan även njuta av en vidunderlig utsikt över Kalmarsund och Alvaret.

Eketorps fornborg är en utgrävd fornborg där muren och husen byggts upp igen direkt på fornlämningen. Ett levande museum där alla kan se och prova på hur människor levde förr.

Ekopark Böda är ett säreget landskap på Ölands nordligaste spets, med alltifrån knotiga till karga sandheder. Böda är ett av Sveriges mest välbesökta fritidsområden, med långa, vackra sandstränder och fina cykelleder.

GOTLAND

Det är på Gotland det händer..

Gotland är inte bara raukar, vita sandstränder och medeltidsgränder. Under sommarhalvåret förvandlas ön till ett livligt centrum för politik, musik, mat – och medeltidsfantaster.

Den särskilda magin i det gotländska landskapet lockar tusentals besökare varje år, och har inspirerat författare, musiker och konstnärer. Naturen i sig själv räcker som reseanledning – men varför inte kombinera besöket med att ta del av något av alla de spännande evenemang som äger rum under sommaren!

Få platser i Sverige har ett så digert utbud av aktiviteter av alla möjliga slag som Gotland under högsäsong. Hela ön förvandlas till en mötesplats som sjuder av liv och rörelse.

Här följer några smakprov på allt som händer i sommar på ”öjn”!   

Medeltidsveckan

Medeltidsveckan den 5-12 augusti i Visby är ett måste för alla som älskar tornerspel, marknader, vackra kostymer, gyckel och medeltida krogliv. Hit kommer 40 000 besökare varje år för att spendera härliga dagar i Visbys sagolika miljöer, men också på den gotländska landsbygden. 

Almedalsveckan

Almedalen är Sveriges största politiska mötesplats – och en arena fullspäckad med spännande debatter, seminarier, föredrag. Och, förstås, mingel och fest! Almedalsveckan pågår 2-9 juli. 

Gotland Chamber Music Festival

Kammarmusikfestivalen är en årlig tradition med konserter runtom på hela Gotland (men mestadels i Visby). Äger rum mellan 23-27 juli.

Gotland Art Week

Gotland Art Week (19-26 augusti) är en stor kulturvecka med konst, film, musik, litteratur och mycket annat runtom på hela ön.  I år kommer den även att innehålla Art Crime, det vill säga en deckarfestival.

Gotlands skördefestival

På Gotlands största matfestival (1-2 september) firas den gotländska skördetiden, och aktörer från hela matkedjan ”jord till bord” finns på plats.

Bergmanveckan på Fårö

Den 25 juni- till 1 juli firas Ingmar Bergmans hundraårsdag på Fårö, under årligt återkommande Bergman Week. Filmer, föreställningar, konsterter och spännande samtal med svenska och internationella gäster står på det digra programmet.   

Äventyr på två hjul i Slite

Gotlands sagolika natur upplevs med fördel från cykelsadeln. Nu finns nytt spännande resmål för tvåhjuliga naturälskare – Gotland Bike Park.

Smala stigar och medeltida vägar ringlar sig genom landskapet i naturområdet Filehajdar Hejnum Hällar, som ligger strax utanför Slite. Området är klassat som riksintresse för det rörliga friluftslivet – och nu har Gotland Sports Academy skapat en av landet största terrängbanor här. Drygt 20 mil leder väntar på att bli utforskade av cykelburna äventyrare.

  Det är ett helt unikt område, med ett väldigt intressant underlag i form av gammal kalksten, miljoner år gamla rev, som är väldigt roligt att cykla på. Det är en alldeles särskild känsla, säger Kent Clarström, cykelansvarig på Gotland Sports Academy.

Projektet med att bygga cykelparken drog i gång i fjol, efter att man rekognoserat området tillsammans med bolaget Trail Solution. Markerna visade sig passa ypperligt för så kallad cross country-cykling – inte minst för sin stora variation. Här finns alltifrån lätta turer som passar barnfamiljer till riktigt utmanande leder. Den som laddar inför Cykelvasan kan med fördel förlägga en träningsvecka här. 

– Det är graderat som i skidbackarna, från svart till grönt. Lederna är karterade digitalt, så med hjälp av en app kan man hitta fram överallt. 

För den ovane cyklisten finns alla möjligheter att lära sig och utvecklas. Gotland Sports Academy erbjuder såväl guide som hyrcyklar och all övrig utrustning. Här finns både cykelbutik och cykelverkstad, och på närliggande Slite Strandby erbjuds boende för upp till 450 personer.

– Vi har en väldigt bred målgrupp, med alltifrån familjer till föreningar och kompisgäng, berättar Kent Clarström.

I Slite finns många kompletterande aktiviteter för den som vill ha en riktigt sportig semester – kajak, golf, vindsurfing, vågsurfing och fina löpspår, till exempel.   

– Att bo precis vid havet och ha det här utbudet är helt unikt, menar Kent Clarström.

Gotland Bike Park öppnade redan i fjol, men den officiella invigningen sker först i vår. Ett annat stort cykelevenemang äger rum den 16 juni, då Slite sportklubb arrangerar Gotland Triathlon.

HM Kongens Garde till Eksjö

Till den pampiga och färgstarka festivalen Eksjö International Tattoo kommer musikkårer från hela världen. I år får Eksjö särskilt fint besök då Hans Majestet Kongens Garde, värnpliktsorkestern från Norge, gästar evenemanget – som äger rum 9-11 augusti.

Anrika stearinljus i Oskarshamn

Sedan 1839 har Liljeholmens stearinfabrik tillverkat ljuskällor – och är i dag världens största stearinljustillverkare. I fabriksbutiken, som ligger i anslutning till fabriken i Oskarshamn, kan du ta del av den spännande historiken, men också köpa ljus i första- och andrasortering, samt affischer, brickor och annat med motiv från arkivet.

Musikaliskt hotell i Hultsfred

Musiken har satt Hultsfred på kartan – och ingen annanstans sitter den väl lika djupt i väggarna som på Hotell Hulingen, hotellet med utsikt över sjön med samma namn och det berömda festivalområdet.

Hotellets nya ägare har satsat stort på ett boende som osar av den musikhistoria som skapats här sedan festivalen startade 1986. Alla 45 rum är inredda i musikens tecken. Fotona som hänger på hotellets väggar är alla tagna vid spelningar på festivalen. Hotellets pubrestaurang kör livemusik året runt, och på den nya takrelaxen kan gästerna mingla eller spabada.

Rasta slår på stort i Värnamo

Rasta Värnamo, vid E4 mellan Malmö och Stockholm, har öppnat en av Sveriges största serviceanläggningar med restaurang, butik och hotell. Restaurangen är rymlig och anpassad för bussgrupper.

Från Värnamo är det inte alltför långt till Gekås i Ullared, Isaberg, High Chaparalls vilda västern-park, Stora Mosse nationalpark och Möbelriket.

Lyxig resort i Visby

Som utomlands – fast i Sverige. Novi Resort är vackert beläget en kilometer norr om Visby ringmur strax intill havet. Pool, bungalows, sviter med jacuzzi och gym både inomhus och utomhus finns på det här hotellet som är en upplevelse i sig. Som en bonus ligger stadslivet i Visby bara en promenad bort, och du befinner dig mitt i den magiska gotländska naturen.

Vilda Västern ligger i Småland

Vaska guld, ta en ridtur och träffa cowboys, banditer och sheriffer! Smålands eget Vilda Västern-land, High Chaparall, är varje dag ett äventyr – fullt av kittlande upplevelser. Här förflyttas du till 1870-talets Amerika, och får ta del av alltifrån färgsprakande westernshower till en lugn tur på hjulångaren. Nöjesparken har konferenspaket för den som vill ta kick-offen, eventet eller säljmötet till en ny nivå. 

Se raukarna vid Byrum

Under miljontals år har havets vågor mejslat fram fascinerande skapelser ur kalkstenen vid Byrum på Öland. På en 600 meter lång kustremsa reser sig över hundra mer eller mindre fristående raukar. Ett självklart resmål när du befinner dig på Öland.

Följ med in i en märklig värld

I slutet av 1940-talet tog sig tre äventyrslystna pojkar från Visbytrakten in i Lummelundagrottans inre delar – och blev de första som fick uppleva de stora grottsalarna med märkliga fossil, droppstensformationer och spegelsjöar.

Ett decennium senare anordnades den första guidade visningen i grottan, och sedan dess har miljontals människor följt Visbypojkarnas exempel. Numera räknas Lummelundagrottan som ett av Gotlands främsta besöksmål. Här kan man gå på en guidad visning eller följa med på ett tre timmar långt grottäventyr. I Grottcenter finns flera utställningar och en film om grottans upptäckt.

Stora upplevelser i miniatyrvärld

På Minivärlden Ljungby – som namnet till trots omfattar runt 800 kvadratmeter – levereras nostalgi och lilleputtkänslor i stora lass.

Här tuffar små tåg genom fascinerande detaljrika miniatyrlandskap, som byggts upp av den ideella föreningen bakom museet under flera år. Stora och små barn står i kö för att själva styra tågen på intilliggande modelljärnvägar – och spana in den stora samlingen av gamla tennsoldater som också finns på museet.

– Det är en upplevelse för alla åldrar, säger Anders Billow, en av eldsjälarna bakom Minivärlden Ljungby.

Besökarna får också ta del av berättelser om järnvägarna och dess betydelse för sydvästra Småland genom filmer och utställningar. En levande, lekfull historielektion – som med fördel avslutas i museets eget kafé.