Proffsens bästa krogtips

Eva Eilstrup är pressansvarig på Malmö Turism och inbiten foodie. Eva Lehmann har motsvarande jobb på Göteborg & Co och har länge jobbat med PR kring mat. Här ger de båda Evorna sina bästa tips till hur och var man bäst upplever matstäderna Malmö och Göteborg.

Krogar med stjärnglans
Förra året jublade Malmö när Michelin-guiden för första gången uppmärksammade staden. De tre stjärnprydda krogarna lyser än, och är alla väl värda ett besök. Bloom in the Park för innovativa och överraskande rätter, Ambiance à Vindåkra för genuint fransk lantstämning och Vollmers för råvarufokus och hög ambitionsnivå. Bon appétit!

Möllanfavoriter
Man behöver inte betala Michelin-priser för att äta riktigt gott i Malmö. De senaste åren har flera nytänkande restauranger dykt upp, särskilt på Möllevången. Mina favoriter är Lyrans matbar, Kvarteret Åkern och Far i hatten. Gemensamt har de ett brinnande intresse för närodlat och en skön, prestigelös stämning.

Exotiska smaker
Det mångkulturella har länge varit en viktig del av Malmös identitet och det märks inte minst på maten. Falafel på Bergsgatan är en klassiker, men varför inte också prova på den goda syriska maten på Shamiat eller Jennie Walldéns svensk-koreanska frestelser på Namu?

Gå på matvandring
Vill man så att säga komma in under huden på matstaden Malmö kan jag verkligen rekommendera en matvandring. En kunnig guide som visar runt bland stadens gömda kulinariska smultronställen kan verkligen ge det där lilla extra! Exempel på bra matrundor är Smaktur i Malmö och Matkaravan.

Cool, snygg fun dining
Göteborg har många coola, designade krogar. Parisiska Atelier på Hotel Pigalle är en. Asiatiska Toso med en fem meter lång Buddha och terrakottakrigare finns på Götaplatsen. Mexikanska Puta Madre är helt crazy. Andra coola ställen är Basque, Barabicu, The Barn, Mr P, Champagnebaren Forssén Öberg C…

Sju stjärnkrogar
Sedan länge har Guide Michelin förärat Göteborg stjärnor. För närvarande innehar sju krogar en stjärna vardera. Den senaste är exklusiva Upper House Dining i Gothia Towers. På SK Mat och Människor smakar man Stefan Karlssons goda mat och på Restaurang Koka renodlar Björn Persson västsvensk, modern gastronomi.

Pinfärsk fisk och skaldjur
Missa inte chansen att äta färsk fisk och skaldjur! Restaurang Gabriel i Feskekörka är en lunchklassiker. Sjöbaren är avslappnad medan Fiskekrogen erbjuder fine dining. Testa även Bifångst, deras krog-i-krogen. Hoze är den exklusiva sushibaren med bara sex sittplatser. Och så Sjömagasinet förstås, fisk- och skaldjurstemplet vid Göta älv.

Matvandra
Smaka er fram i innerstaden eller i Linné/Haga! På respektive matvandringar finns både kända ställen och gömda pärlor. En av höjdpunkterna är ändå ostronprovning på Gabriel med ostronporter eller champagne. Kolla in matvandringen.se.