På svenska sommarscener

Sommarteatrar och operor lockar storpublik. Skratt som arior hörs klinga under de ljusa kvällarna, landet runt. Jeppe på slottet, Dunderklumpen i Döda Fallet och Mozart-klassiker på Läckö och på Skäret. Resmål Sverige guidar till smultronen i sommarens repertoar.

Jeppe på Tjolöholm

 

11 juli går ridån opp på Tjolöholms Slotts för den nyskrivna musikalkomedin Jeppe på berget, baserad på komediklassikern från 1722 av dansken Ludvig Holberg. Tillsammans med en stor sommarensemble agerar Claes Malmberg och Marianne Mörck i den storslagna kulturmiljön i Kungsbackafjorden.

– Tjolöholm är perfekt för en utomhusteater – underbart vackert. Att få medverka i den första teater- och musikalkomedin här är en ynnest, menar Claes Malmberg.

Handlingen kretsar kring bonden Jeppe som hellre står på krogen och skroderar än han går på åkern och slår. Jeppes fru Nille har tröttnat och låter både tungan och piskan vina över sin suput till karl. Baronen och byborna vill spela Jeppe ett spratt och iscensätter ett skådespel som den senare sent ska glömma… om han ens överlever det.

Till den 11 augusti.

 

Sofiero Slott
Skåne
11 maj-7 juni, när Helsingborgsslottets berömda rhododendron blommar, spelas den nyskrivna, platsspecifika musikföreställningen Stora drömmar på Sofiero. För manus står bl a regissören och koreografen Hans Marklund, står ligger bakom 25 år av shower på Hamburger Börs i Stockholm. Musiken är av Christopher Dominique.


Ystads Teater

Skåne
Jeppe på Berget är inte Marianne Mörcks enda uppdrag i sommar! 28/6-7/7 står hon på scenen tillsammans med några av landets främsta operasångare och Sven Melander i operetten En nunna för mycket av Franz Léhar. Texten är nyskriven av Rickard Söderberg, som också regisserar.

Spelplats Vinbäcken
Skåne
I Viby utanför Kristianstad spelas Det våras för revisorn, ”väldigt fritt efter Nikolaj Gogol”. Ursprungspjäsen Revisorn av Gogol handlar om korruption och girighet och kan väl därför sägas vara ständigt aktuell. Spelplats Vinbäckens upphottade version rymmer mycket humor och musik. 29/6-28/7.

Fredriksdalsteatern
Skåne
Är vårdkriser, besparingar, underbemanning, stress och felbehandlingar kul? Knappast! Ändå är det bäddat för sjukhuskomik med stänk av satir i Helsingborg när Eva Rydberg och Allan Svensson tar plats på scen i Var god dröj. För översättning och regi står Adde Malmberg. 14/6–11/8.

Vallarna
Halland
Vallarna i Falkenberg är en av Sveriges mest välbesökta friluftsteatrar. I sommar återförenas komikerduon Stefan & Krister på scenen, när de firar 40 år. Farsen Stulen Kärlek får premiär den 30 juni.

Gunnebo slott
Göteborgsreg.
I Mölndal bjuds det på Den Osalige – en ny komedi om en fars som blev en musikal. På scen står Per Andersson, Ulla Skoog och Linus Wahlgren med ensemble och musiker. Pjäsen rör ett amatörsällskap som ska sätta upp en fars, men som efter nedläggningshot istället beordras att spela musikal… 3/7- 9/8.

Carlstens Fästning
Bohuslän
I sommar spelas återigen den populära föreställningen Marstrandsfånge nr 90 Kleist på ön Marstrand i Bohuslän. Ett skådespel och en musikalisk resa som utspelar sig på Carlstens Fästning i gångna tider, av och med artisten Stefan Andersson. 4/7-17/8.

Krusenstiernska Teatern
Småland
27/6 blir det premiär i Kalmar för Trassel av fars-farsan Ray Cooney (bl a Kuta och kör och Hotelliggaren). I Trassel återkommer han till miljön från Hotelliggaren. På scenen står bl a Robert Gustafsson, Mikael Tornving, Sussie Eriksson och Ola Forssmed under regi av Edward af Sillén. Till 28/7.

Romateatern
Gotland
Är kanske Roma klosterruin Sveriges vackraste teater? Där kan man under sommarkvällarna uppleva Shakespeares tidlösa texter i kalkstensvalven, med en magisk ljussättning. I firar Romateatern 30 år och Sara Giese regisserar tragedin om Kung Lear, med premiär i slutet av juni.

Nyköpingshus
Sörmland
Nyköpings Gästabud är ett av Sveriges största sommarspel. Vid slottet Nyköpingshus levandegörs dramat om hur kung Birger år 1317 på samma plats fängslade sina båda bröder och lät dem svälta ihjäl. Innan spelet och i pausen bjuds på medeltida marknad, gästabudsmåltid, danser, gyckel och eldslukare. 29/6-27/7.

Stadra Teater
Västmanland
Stadra Teater är känd som Bergslagens vackraste, 45 minuter från Örebro. I sommar ges Hjalmar och Vår Herre, en nyskriven tragi-komedi med musik och poesi av Ylva Eggehorn, om hur författaren Hjalmar Bergman återser personer från sitt omtumlande liv. 5/7–11/8

Berättarladan
Värmland
Sommarens Sunneföreställning blir Eddan av Jon Fosse, med premiär på midsommardagen. Eddan kan sägas vara den första dramatiken från vår del av världen; tusen år gamla nordiska äventyr med gudar, jättar och andra väsen. I Fosses version blir musik och dans en del av sagan. Till 8/9.

Ingmarsgården
Dalarna
I Nås uppförs varje sommar Ingmarsspelen – Selma Lagerlöfs klassiker om de 37 nåsbor som i slutet av 1800-talet emigrerade till Jerusalem. Spänning, drama och magi. En svensk sommarklassiker. 28/6–2/7.

Döda Fallet
Jämtland
Den 3/7 är det nypremiär för Teater Oberons musikteaterföreställning om Dunderklumpen i Döda Fallet i Ragunda – en av Jämtlands mest natursköna och unika miljöer. Beppe Wolgers älskade saga om det ensamma trollet som kidnappar en samling gosedjur spelas till den 4/8.

Västerbottensteatern
Västerbotten
I Skellefteå spelas Astrid Lindgrens älskade saga om Bröderna Lejonhjärta i Medleforsparken. Inspirationen hämtas från Game of Thrones och medeltidens mysteriespel. Fransesca Quartey har dramatiserat och Ronny Danielsson regisserar. 15/6-14/4.

Siljansringen
– Wagners Rhenguldet som sagoopera i dalamiljö

Efter succéer med nyskriven svensk kammaropera som Silverfågeln, Kärlekskriget och Norrmalmstorgsdramat sätter Vattnäs Konsertlada utanför Mora nu upp Siljansringen – Wagners Rhenguldet i en tolkning som ska locka såväl unga, nya operabesökare som inbitna Wagner-fans.

I Vattnäs kommer publiken att omringas av jättar, dvärgar och gudar som befolkar Siljan efter att en meteorit för 380 miljoner år sedan skapade den krater som bildat en ring av sjöar, värdefulla mineraler och ett sagolikt landskap – Siljansringen. Där möts nu gudar och Nibelungar i kampen om guldet och världsherraväldet i ett drama om etik och moral.

Med hjälp av 30 musiker, ett sångarlag av klass, dansare, statister, barn och tekniska effekter förvandlas konsertladan till ett mystiskt skogsrike som hotas av gudarnas girighet.

Spelas den 5, 7, 9 och 10 juli.

Vadstena slott
Östergötland
I Bröllopssalen på slottet sätter Vadstena-Akademien upp opera varje sommar. Bakom uppsättningarna står passionerade artister, musiker och scenarbetare i ett tidigt skede av sina karriärer. I sommar sätter man upp barockoperan Orpheus av tyske Georg Philipp Telemann. Premiär 19 juli.

Läckö Slott
Västergötland
Som sig bör bjuds det sommaropera på slottets borggård. I år ingen mindre än Mozartklassikern Figaros bröllop – en komisk opera fylld av lust, begär, maktkamp och komplicerade relationer. Greven vill få tjänsteflickan Susanna i säng, men Susanna ska gifta sig med Figaro, grevens betjänt… etc. 14/7–3/8

Opera på Skäret
Västmanland
Också Opera på Skäret utanför Kopparberg sätter upp en Mozart-klassiker: Trollflöjten. Handlingen rör Nattens Drottning som ger Tamino i uppdrag att rädda hennes bortrövade dotter. Lyckas han blir hon hans. Till sin hjälp har han vännen Papageno, en trollflöjt och ett magiskt klockspel. 27/7-25/8.

Drottningholms Slottsteater
Stockholm
Mezzosopranen Ann Hallenberg är Artist in Residence på Drottningholms Slottsteater de kommande två åren. I sommar sjunger hon titelrollen i Händels opera Ariodante, som hade urpremiär 1735 på Covent Garden och som spelades i Sverige först 1964 på just Drottningholmsteatern. 3-17/8.