Nytt vandringscentrum vid Hovdala slott

I Hässleholm storsatsar man på vandring. Kring Hovdala slott, väl känt av skåningarna för sin skönhet, håller man som bäst på att upprätta ett vandringscentrum med varierade och vackra vandringsvägar. Runt Finjasjön skapas leder för såväl vila och lugn som äventyr.

Tack vare satsningen på ett vandringscentrum vid Hovdala, kunde man i mitten av september förra året ta emot vandrare från Europas största vandringsevent Eurorando. Det arrangeras vart femte år i olika länder, och 2016 stod Skåne som värd. Samtidigt arrangerade Hässleholm sin egen årliga vandringsfestival. Och gensvaret blev positivt: lederna gavs toppbetyg både beträffande upplevelse och kvalitet. Eftersom målet är att bli certifierade enligt Leading Quality Trail, bådar det gott.

 

Hovdal fotograf_Funke_Start och slut vid slottet
Bjarne Öhrling, som är en av de som tagit fram lederna, menar att för långväga gäster ligger Hässleholm väldigt bra till. Man kan enkelt ta tåget från Köpenhamn och Malmö, hoppa av i järnvägsknuten Hässleholm och börja vandra direkt.

Han berättar att väl på plats vid Hovdala slott får man god hjälp med att ”checka in” i naturen. Därefter är det bara att följa skyltar och markeringar till leder med namn som Jakten på Gullspira, Höjdarnas höjdarled, Finjasjöleden och I Posta-Nillas spår.

Bjarne förklarar att alla leder är utformade som åttor med Hovdala slott som mitt.

 Det gör att det blir en naturlig mötesplats för mat, prat och kultur. Slottet som bär på en spännande historia från bland andra snapphanekrigen har också många årliga event, som medeltidsdagar, skördefest, konserter och Hovdala International Horse Trials

Mycket att välja på

Längst av lederna blir Hovdalaleden på 55 kilometer som öppnar i år. Den kommer att ringla sig runt Finjasjön, in till Hässleholm, upp på Matterödsåsen och Göingeåsen, för att sedan komma tillbaka till Hovdala. Men man behöver inte gå så långt för att se variationsrikedom.

  • Inom någon mils avstånd väntar trolsk John-Bauerskog, salar av bokskog, höga åsar och savannlika fält med betande får. Vild och vacker natur och ett uråldrigt kulturlandskap, allt i ett, säger Bjarne Öhrling.

 

Fem dagsetapper

Oavsett om man går hela eller delar av en led får man enligt Bjarne uppleva naturen på nära håll och komma till platser dit man normalt inte hittar.

  • Jag har sökt efter magiska och spännande rum i naturen. För att nå dem har jag banat väg genom terräng som normalt är ganska svårtillgänglig. För att få ut så mycket som möjligt av de fantastiska vyerna har vi också byggt utsiktsplatser på de högsta punkterna. Hela tanken med vandringscentret är att det ska vara enkelt att ta sig ut i naturen och att man ska ha mycket att välja på. När allt är klart kommer vi att kunna erbjuda fem dagsetapper.

 

 

Fakta Hovdala Vandringscentrum

 

Lederna är utformade som 8:or med Hovdala slott som nav, där varje ring är lämplig som en halvdagsvandring. De kan enkelt kombineras till heldagar. Vid slottet finns parkering, servering, toaletter och reception.

 Finjasjöleden 18 km, låglänt runt sjön
Höjdarnas Höjdarled 22 km, backigt med vackra utsikter
Jakten på Gullspira 21 km, närkontakt med vild natur
I Posta-Nillas spår 26 km, kontrast stad/land – klar 2017
Hovdalaleden 55 km – klar 2017 – flera leder som bildar en led för flerdagsvandring.

Hovdala slott har program under sommaren med guidade turer, berättaraftnar, konserter, utställningar mm. Park och trädgård är året-runt-öppna.