Nytt marinmuseum går på djupet med vrakfynd

Statens maritima museer driver projektet Östersjöns skatter som ska mynna ut i ett nytt marinmuseum intill Vasamuseet. Två sensationellt välbevarade vrak har nyligen hittats vid dykningar i skärgården. Museet, som öppnar 2020, ska bärga vrakens berättelser till ytan.

På Östersjöns botten vilar ett stort antal skeppsvrak som bevarats i århundraden, mer eller mindre hela. Detta beror på att skeppsmask och andra tränedbrytande organismer inte trivs i det bräckta vattnet.

– Det står minst hundra intakta skepp på Östersjöns botten, säger Nina Eklöf som är projektledare för Östersjöns skatter.

På senare år har flera fynd från 1600–1700-talet gjorts i Östersjön, men nu har två betydligt äldre skepp hittats:

– Jag fick lite puls när jag insåg vad vi dök på – så välbevarade gamla vrak har jag aldrig tidigare sett! säger marinarkeolog Jim Hansson på Statens maritima museer.

Det rör sig om en kogg, troligen från 1300-1400-talet och ett annat vrak från 1500-talet som står med masten rakt upp, fullt utrustad. Ombord på det senare hittades bl a ett tjugotal tunnor med osmundjärn – det största maritima järnfyndet någonsin.