Mysiga Mossbylund – gasellen på slätten

För femton år sedan köpte Ingrid och Peter Svensson anläggningen MOSSBYLUND i sydöstra Skåne och drev den som en renodlad konferensanläggning i drygt tio år. En ganska fridsam tillvaro. Sedan hände något.

Tanken som legat och grott om att möta privatmarknadens efterfrågan på spa och träning slog rot. Spaden sattes i myllan i januari 2013 och ett år senare gick Mossbylund från att vara en renodlad konferensanläggning till att bli ett fyrstjärnigt spa- och träningshotell för både konferensgäster och privatpersoner – söcken som helgdag. 29 rum blev 44.

Ett varmt mottagande

Skörden har inte uteblivit. Idag är Mossbylunds tillvaro förändrad i grunden och personalstyrkan fyrdubblad. Ett år efter nylanseringen utsågs ”nya” Mossbylund till ett s k gasellföretag av Dagens Industri – en utmärkelse som ges till landets mest snabbväxande företag. Gästernas feedback har skänkt paret Svensson den finaste virtuella medalj som reseforumet TripAdvisor kan ge: Travellers’ Choice. En hedersbetygelse som bara ges till ”de bästa av de bästa” vad gäller service, kvalitet och kundnöjdhet.

I hotellets lugna vrå

De snabba framgångarna har gjort att såväl hotellet som köket, matsalen, spa-oasen och konferensverksamheten fått byggas om och byggas ut. Utmaningen har varit att bevara den trivsel som är något av Mossbylunds signum:

 • Vi är jättenoga med avskildheten. Olika sällskap ska kunna sitta i olika rum och den hemtrevliga känslan ska finnas kvar. Det är en tanke vi haft med oss under hela tillväxten, förklarar Ingrid Svensson. Att samtidigt hantera såväl privatkunder i badrockar som slipsprydda konferensgäster är en utmaning som också kräver lite fiffig logistik!

Många av de fräscha lokalerna är flexibla och tjänar som konferenssal ena dagen och som yogastudio den andra.

 • De båda segmenten, privat- och konferensgäster, befruktar varandra väl. Man åker hit med jobbet och kommer tillbaka för lite guldkantad egentid och tvärtom, menar Ingrid.

Trogna gäster

Under det dygn vi är på plats är ett internationellt byggteknikföretag inbokat på konferens. De utgör ett av många stammisföretag som varit med ända sedan starten för femton år sedan.

 • Vi har en fantastiskt bra relation till många av våra repeaters. De håller oss på tårna och hjälper oss att utvecklas. Som anläggning är det ju oerhört viktigt att vara lyhörd för kundernas krav och förnya sig en aning hela tiden, säger Ingrid. För hur kul är det att återkomma till ett ställe där tiden har stått still?Smakverk med knorr _WN_5765

I restaurangköket huserar sju kockar.

 • Där går vår gräns! skrattar Ingrid. Även om både Peter och jag gillar att vara lite överallt så är vi inte rätt personer att stå i köket sju dagar i veckan. Att ha
  duktigt folk där är guld värt.

Den skriande bristen på kockar inom branschen kommenterar Ingrid med en lätt axelryckning:

 • Varför ska det hela tiden vara arbetsgivarens marknad? Ibland kanske det är nyttigt att en yrkeskår kan välja och vraka mellan jobben. Att vara attraktiv på arbetsmarknaden kan onekligen ge luft under vingarna och i förlängningen leda till att man får erfarenhet och utvecklas. Om ett företag har så svårt att rekrytera kockar så kanske man ska börja med att se över sin arbetsplats.

På Mossbylund erbjuds dagens rätt alla vardagar och hela veckan serverar spacaféet lättare luncher och fika. Kvällstid gäller à la carte. Ofta med lite tilltwistade skånska råvaror och alltid ”himmalagat”. Den skånska gästfriheten är påtaglig, inte minst gällande frukostbuffén.

Familjen Mossbylund_DSC5647

På hyfsat kort tid har hotellet rekryterat ett sextiotal anställda. Att de är vänliga och kunniga framgår av gästernas omdömen på Nätet. Hur ror man i land det i det lilla fiskeläget Abbekås? Säkerligen spelar det goda ryktet in. Och en viss insikt om att det är smart att vara snäll.

 • För oss är det viktigt att arbetslaget består av både killar och tjejer, unga och äldre. Man kan inte fylla ett team med bara 22-åringar. Att få skolas in i yrkeslivet av någon lite mer erfaren person kan vara avgörande för hela ens framtid. Det är en ynnest att få lov att vara med och påverka sådant.

 

Estetiskt och genomtänkt

I sina tidigare yrkesliv sysslade paret Svensson med import och försäljning av kläder. Ingrid i rollen som inköpare. Det märks. Hela Mossbylund andas ombonad, god smak utan att intrycket blir fisförnämt eller – gud förbjude! – pråligt. På ett diskret och raffinerat vis håller allting ihop i materialval, färg och stil. Och samtidigt som inredningen är varierad blir intrycket aldrig brokigt. Är det måhända det som kallas känsla för feeling?

 • Jag köper själv in det mesta, tillstår Ingrid. Både nytt och gammalt. Det händer även att någon ur personalen bidrar med ett föremål som passar bra in i mixen. När vi skulle bygga nya toaletter ville vi ha lite gammaldags utedasskänsla, så vi efterlyste fina dassbilder på vår Facebooksida. Det är de som pryder väggarna på WC nu!

Allt tryckt material – loggan, menyerna, hygienartiklarna, skyltarna… ja till och med utrymningsplanen på insidan av hotelldörren (!) – bär Mossbylunds alldeles egna prydligt, bohemiska grafik.

 • Här kommer ingen lamineringsmaskin över tröskeln! hävdar Ingrid bestämt. Finns det något värre än när man ser att ett hotell betalat multum för en sinnlig dekor men där hela intrycket saboteras av en massa fula skyltar med tråkiga budskap?!


 Glaset halvfullt

Mossbylund tillhör Skurup. Och även om kommunens slogan är ”When in Europe, don’t miss Skurup” så är det just det många gör. Den relativa anonymiteten ser Ingrid inte som något negativt – tvärtom.

 • Att vi ligger i något av ett ingenmansland i utkanten av Söderslätt är egentligen bara bra. Då kan vi vinka åt såväl Ystad som Österlen och Söderslätt. Få vet vart gränserna för turistområdena går.

Överhuvudtaget känns det som en ganska typisk Ingrid-kommentar. Glaset halvfullt istället för halvtomt. Möjligheter istället för begränsningar. Samarbeten istället för konkurrens, utan att göra avkall på integriteten. Framtiden då? Ingrid tillstår att hon och maken Peter är rastlösa själar som har svårt att slå sig till ro.

 • Idéerna tar liksom aldrig slut men nu har vi bestämt oss för att ligga hyfsat lågt ett tag på det större planet och vila i det vi har. Inte så att vi sitter nöjda… mer att vi har hittat en bra balans mellan spa, hotell och restaurang. För ett tag framöver i alla fall…

 

En detaljstudie

När vi lämnar Mossbylund efter ett dygn då vi varvat pool-liv både inne och njutomhus med skönt soffhäng i biblioteket, prima smakupplevelser i restaurangen, slummer, läsning och våra livs första skälvande yogapass får jag upp en bild på näthinnan av Ingrid som en modern Wilhelmina Skogh – Grand Hôtels grand old lady. En på samma gång beslutsam och blid entreprenör med gästens bästa för ögonen. Ständigt medveten om att ”som man sår, så får man ock’ skörda”. Och att det är de små, små detaljerna som gör’et.

Mer info: MOSSBYLUND

mossby fakata