Museisommaren 2019

1919 gick ”nationalmålaren” Carl Larsson ur tiden, en influencer av Guds nåde. I Dalarna uppmärksammas jubileumsåret på flera fronter. 1919 var också det år då svenska kvinnor fick rösträtt. Till detta förhåller sig flera utställningar, inte minst den om en viss Ester Blenda på skånska Skarhult. Att 1969 var ett år att minnas går inte heller att ta miste på när man synar sommarens utställningsutbud.

Läs om detta och om van Gogh, Lill-Babs, Barbie och många andra berömdheter i Resmåls stora museispecial!

Stockholm

Snart öppnar Stadsmuseet igen

Äntligen! Snart öppnar ett av Stockholms populäraste museer igen efter drygt fyra års renovering och ombyggnad. Nu med 1 000 m² mer publik yta än förut.

När Stadsmuseet i Stockholm slår upp portarna den 27 april är det till ett hus som berättar stadens historia från 1520-talet fram till idag. Många berättelser är nya men här finns även gamla godingar i nya perspektiv.

Sedan 1930-talet ligger museet i stadens äldsta egna byggnad, Södra stadshuset från 1600-talet. Här har allsköns verksamhet ägt rum genom tiderna: domstol, fängelse, ortodox kyrka, skola och tvättstuga, för att nämna några.

– Efter att museet varit stängt så länge ser mina medarbetare och jag fram emot att få öppna detta magiska hus i ny tappning, säger museichef Sara Claesson. Vårt mål är att inspirera besökarna till att upptäcka staden som museet handlar om!

 

Robotsuccén från London

Tekniska Museet blir första internationella stoppet för Robots, publiksuccén från Science Museum i London. Med över hundra humanoider är det den största samlingen ”människorobotar” som någonsin visats.

 Människolika maskiner är både lockande och skrämmande. I Robots får besökarna interagera med de senaste robotarna, försedda med artificiell intelligens och ”människokaraktärer”. Flera av dem följer besökarna med blicken, lyder deras kommandon och rör sig. Här påträffas även klassiska T-800 från filmen Terminator, Maria från Fritz Langs Metropolis och mekaniserade skapelser från 1500-talet.

Den unika samlingen vänder sig både till tekniknördar och till alla som fascineras av människoliknande robotar. Öppnar 17 juli och visas t o m mars 2020.

 

Mer framtid från London:

Succéutställningen Framtiden börjar här från Victoria & Albert Museum visas på ArkDes till den 4/8. Den samlar 80 helt nya eller ”under utveckling-föremål” som ger en möjlig bild av framtiden

 

Fornasettis värld

Artipelags stora sommarutställning är en genomlysning av italienaren Piero Fornasettis kreativa universum.

Fornasetti (1913-1988) var en milanesisk konstnär, skulptör, inredare och gravör som skapade runt 13 000 produkter, de flesta med operasopranen Lina Cavalieris ansikte på. År 1951 såg Fornasetti en bild av Cavalieri i en tidning från 1800-talet och målade sedan mer än 1 500 varianter av hennes ansikte. På frågan ”Varför?” svarade han: ”Jag vet inte. Jag bara började och sedan slutade jag aldrig.”

Utställningen FORNASETTI Insida Utsida blir den första i Sverige som visar hela Fornasettis spektrum av måleri, teckning, grafisk design, möbler, designföremål och installationer. Öppnar i konsthallen på Värmdö den 14 juni.

 

Dansk Guldålder

 I vår och sommar visar nyrenoverade Nationalmuseum utställningen Dansk Guldålder, med det bästa av danskt måleri från 1800 till 1864 – drygt 300 verk.


Utställningen är en av de mest ambitiösa genomlysningarna någonsin av konstperioden som oftast kallas för Den danska guldåldern och som allmänt anses som en av Europas viktigaste. Typiskt är vardagsmotiv som ger en känsla av att komma nära. Utställningen fokuserar på teman som Köpenhamn, konstakademin, familjen, ateljén, resebilder och landskapsmåleri men även på humor, intimitet och sensualism. Bland konstnärerna återfinns bl a Eckersberg, Købke, Rørbye, Skovgaard, Sødring, Lundbye och Marstrand. Visas t o m 21 juli.

 

Finn Juhl på Nationalmuseum
Finn Juhl var under 1940-, 50- och 60-talen en av de mest tongivande skandinaviska formgivarna såväl i hemlandet Danmark som i världen. Utställningen presenterar Juhl genom möbler, konstverk och konsthantverk. Till 22/9.

 

Framtidens Mat & Dryck på Spritmuseum

Vad äter och dricker vi i framtiden? Lab-mjölk, insektsburgare, tarmflora-smoothies? Ett piller? Utställningen Framtidens Mat & Dryck innehåller

 

Lena Anderson på Millesgården
Lena Anderson är en av våra mest älskade illustratörer och barnboksförfattare och mamma till bl a växtälskande Maja och Linnea. Millesgårdens besökare får uppleva Andersons målningar och kliva in i hennes värld, inomhus och i parken. 19/6–22/9.

 

Gunilla Palmstierna-Weiss på Moderna Museet
Gunilla Palmstierna-Weiss har alltid verkat i skärningspunkten mellan scenografi och bildkonst. Utställningen innefattar guldkorn från en rik produktion med teckningar, collage, modeller och keramik. Till 29/9.

Sharon Hayes på Moderna Museet
Sharon Hayes arbetar med kraften i det talade ordet – från den personliga rösten till gatans agitation. Performances, foto-, ljud- och videoverk, ofta med feministisk och queer anknytning. Detta är hennes första utställning i Stockholm. 13/4–11/8.

Grez-sur-Loing på Waldemarsudde
Utställningen fokuserar på den franska byn Grez som en konstnärskoloni för skandinaviska och anglosaxiska konstnärer. Den visar över 80 konstverk av bl a Karin och Carl Larsson, August Strindberg, William Blair Bruce – Kanadas mest kända impressionist – och av dennes svenska fru. Till 18/8.

Vigeland på Thielska Galleriet
Norske skulptören Gustav Vigeland var samtida med Carl Milles och har en egen park i Oslo. Ernest Thiel stöttade Vigeland och Thielska äger den största samlingen av hans konst utanför Norge. Nu uppmärksammar man ihop med Vigelandsmuseet 150-årsjubileet av mästarens födelse. 15/6–29/9.

 HBOs Vikings på Vikingaliv

TV-serien Vikings har skapat ett stort sug efter vikingatiden, med karaktärer som Lagertha, Björn och Ragnar. Men visste du att många av dessa figurer faktiskt bygger på verkliga människor? Ihop med HBO Nordic erbjuder Vikingaliv en miniutställning om sanningen bakom serien. Pågår t v.

Gastar, Generaler & Gudinnor på Dansmuseet

Kabuki, Nō eller Jingju? I Dansmuseets samlingar från Japan, Kina och Tibet finns scenmodeller, dockor, kostymer, masker och konst som grundaren Rolf de Maré samlat på sig under resor i Asien. Till 31/8.

Wildlife Photographer of the Year på Naturhistoriska
Den världsberömda utställningen med naturbilder som ägs och produceras av Natural History Museum i London finns på Naturhistoriska Riksmuseet till den 23/8. WPY är det mest prestigefyllda fotoevenemanget i sitt slag.

En Kvinnas Röst på Hallwylska
I år är det 100 år sedan svenska kvinnor fick rösträtt. Det uppmärksammar Hallwylska Museet med en utställning om Wilhelmina von Hallwyls, (grundare av museet) äldsta dotter Ebba von Eckermann, en av dem som klev ut i dåtidens offentlighet. Till 8/8.

 

2 x Storbritannien:

Brittiskt på Nordiska

Nyligen öppnade utställningen British Så In I Norden på Nordiska Museet. Med Brexit runt hörnet visar den hur århundraden av handel med Storbritannien påverkat nordiskt mode och livsstil.


Cardigan, jumper och trenchcoat. Skotskrutigt och Doc Martens. Fotboll, tennis och en skogspromenad i gummistövlar. Delar av vardagen som är så vanliga att vi inte tänker på varifrån de kommer. På British Så In I Norden ryms också broderier, ylle, herrkostymer och subkulturernas outfits. Kända märken som Mary Quant, Fred Perry, Mulberry och Burberry har en egen avdelning.

Utställningen speglar också hur man i Norden tolkat och gjort det brittiska ”på nordiska”. Till exempel hur Josef Frank och Karin och Carl Larsson färgades av Arts & Crafts-rörelsen och hur ylle, Harris tweed och Libertytyger använts i såväl folkliga plagg som modedesign. Utställningen beräknas pågå under minst ett år.

…och på Tjolöholm

Årets stora expo på Tjolöholms Slott i Kungsbackafjorden, Bohemian Luxury – Liberty Style At Tjolöholm, bjuder på brittisk inredning, textil och mode från förra sekelskiftet.

När Blanche Dickson lät bygga Tjolöholms Slott köpte hon mycket av inredningen från fashionabla Liberty i London. Nu berättas historien om det nyskapande livsstilsvaruhuset i samarbete med Fashion & Textile Museum och Liberty. Utöver utställningen kan besökarna handla i en återskapad Libertyshop.
Varuhuset Liberty attraherade bl a dåtidens framstående konstnärer, såsom t ex Oscar Wilde och William Morris. Sedan dess har det behållit en air av bohemisk elegans och ligger kvar på samma adress, på Regent Street.
Vi var nyfikna på Blanche Dicksons val i skapandet av Tjolöholm och hamnade hos Libertys arkivarie i London. Då insåg vi att det var dags att belysa våra världsunika Liberty-interiörer, berättar Karin Kvicklund på Tjolöholms Slott. Idag finns kanske inte något annat hus i världen med en så omfattande originalinredning från Liberty.

 

Övriga landet

Möt Ester Blenda i Eslöv

Direktörsdottern Ester Blenda Nordström levde i en tid då kvinnor bar långklänning och inte fick rösta. Själv var hon reporter på Svenska Dagbladet, körde mc, bar byxor, rökte och backpackade jorden runt med en pistol i väskan. 24 maj öppnar utställningen om hennes dramatiska liv på Skarhults slott i Eslöv.

Trots att hon var både hyllad och berömd under sin livstid föll stjärnreportern Ester Blenda Nordström i glömska under många år. Men 2016 kom Anna Hylanders hyllade dokumentärfilm Ester Blenda och året därpå utkom Fatima Bremmers biografi Ett jävla solsken, som belönades med Augustpriset.  Nu presenterar ”kvinnoslottet” Skarhult i Skåne utställningen om kvinnan som inspirerade Astrid Lindgren att skapa Pippi och Madicken.

Ester Blenda Nordströms liv är näst intill osannolikt. Hon föds år 1891 och vid drygt 20 års ålder erövrar hon Stockholms tidningsvärld, där kvinnliga journalister knappt är välkomna. 1914 klär hon ut sig till piga och blir Sveriges första wallraffare.

Hon är med och fäller en svensk regering, strider för kvinnlig rösträtt och jobbar som nomadlärarinna i Lappland. Hon räddar byar från svält under finska inbördeskriget, reser i Amerika-emigranternas spår, på mula över Anderna och bland björnar i Sibirien. Och hon lever hårt.

Utställningen produceras i samarbete med författaren Fatima Bremmer och filmregissören Anna Hylander, vars mamma är barnbarn till huvudpersonens syster Agda:

– Det är unikt att ha sitt liv så väl fotodokumenterat när du var kvinna för 100 år sedan, säger Anna Hylander. Ester Blenda förstod tidigt bildens styrka och vikten av att skapa sin egen persona.

Under utställningsperioden ges föreläsningar på teman som kärlek mellan kvinnor, kvinnliga äventyrerskor, suffragettrörelsen, kvinnliga journalister och barnbokshjältar under 1900-talets första hälft.

Utställningen öppnar den 24 maj, exakt 100 år sedan beslutet om kvinnlig rösträtt klubbades igenom i Sveriges Riksdag. Den stänger den 29 september.

Ester Blenda Nordström 1891-1948. Nu gestaltas hennes dramatiska liv i en utställning.

Boken fick Augustpriset 2017.

En rackarunge skrevs av Ester Blenda Nordström 50 år före Astrid Lindgrens Madicken.

 

Not A Single Story på Wanås Konst

Sommarens utställning i konsthallen och skulpturparken utanför Kristianstad, med internationella konstnärer som förhåller sig till plats, historieskrivning och identitet ur olika perspektiv, är en utveckling av den Wanås curerade 2018 för Nirox Foundation i Sydafrika. 5/5–3/11.

 

The Thin Line på Dunkers Kulturhus

Fotografen Björn Persson har förärats prestigefyllda utmärkelser. Han har fotat bl a hotade afrikanska djurarter och isbjörnarnas upplösta habitat. Med närgående, känsliga porträtt visar Persson utrotningshotade djur i deras naturliga miljöer. På Dunkers i Helsingborg 25/5-20/10.

 

Med Känsla För Grönt på Fredriksdal
Här är det samtidskonst, äldre landskapsmåleri och naturhistoriska föremål som får berätta om arbetet med att bevara, samla in, föda upp och sköta om växter och djur på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg. Hållbar eko-inspiration för alla. Till 1/9.

 

The Aalto Natives på Borås Konstmuseum
2017 representerade Nathaniel Mellors och Erkka Nissinen Finland på den prestigefyllda Venedig-biennalen med installationen The Aalto Natives. Borås visar nu samma installation som i Venedig. Till 11/8.


Lillemor Mannerheim på RIAN Designmuseum

Organiska former och dekorer är typiska för finlandssvenska Lillemor Mannerheim. Hon tillhör de kvinnliga 1900-talskeramiker som ofta fick stå i skuggan av manliga kollegor. RIAN Designmuseum i Falkenberg tar ett helhetsgrepp på hennes konstnärskap. 25/5-25/8.

 

Tori Wrånes på Göteborgs Konstmuseum
Stjärnskottet Tori Wrånes har Oslo som bas men ställer ut över hela världen. I sommar är hon aktuell med sin första separatutställning i Sverige. Bl a visas en stor videoinstallation, skulpturer samt nytt måleri. En värld med spår från nordisk mytologi, HBTQ och anarkism. Till den 25/8.


Blommor & Bin på Botaniska
Utan pollinatörer – ingen biologisk mångfald. Faktum är att de flesta av de frukter och grönsaker skulle försvinna om bina gjorde det. Botaniska i Göteborg slår ett slag för dessa livsviktiga små liv. 10/5-6/10.

Havsplast på Röhsska Museet
Röhsska i Göteborg är Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk. I februari öppnade det efter några års stängning. I sommarens storsatsning står hållbarhet i fokus, med design- och innovationslösningar som tar sig an plastens påverkan på havet. 15/6–6/10.

Falsk Konst på Eksjö Museum

Under en husrannsakan 1978 hittades en stor mängd falskkonst. Tavlorna förvaras hos Polisen i Jönköping som en referenssamling – troligen Sveriges största. I utställningen i Eksjö visas förfalskningar av bl a Rubens, Renoir, Monet, Matisse och Zorn. Vad skiljer original från fejk? 8/6-6/10.

 Van Gogh på Kalmar Slott

Efter förra sommarens succé med Da Vinci Inventions bjuder Kalmar Slott in till en ny internationell utställning. 30 april öppnar Van Gogh Alive – The Experience, en digital konstupplevelse med levande grafik och musik. Kliv in i Van Goghs bildvärld och översköljs av konst och musik! Till 1/11.

 Marit Törnqvists på Astrid Lindgrens Näs

Den 29/6 invigs utställningen En Lycklig Ö – 30 År Av Ord & Bild på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Den handlar om berättelsens kraft, om illustratören och författaren Marit Törnqvists konstnärskap och engagemang och om hennes relation till Astrid. Till 3/11.

 Owe Gustafson på Åbergs Museum

Mest känd är illustratören och konstnären Owe Gustafson från kultiga Fem myror är fler än fyra elefanter. Själv menar han att han strävar efter att teckna ”så tydligt och kortfattat han kan”.  I sommar visas hans original, grafik och objekt på Lasse Åbergs egna museum i Bålsta. 3/4-29/9.

 19-19 på Västerås Konstmuseum

Museet firar 100 år och visar konst skapad 1919-2019 och speglar samtidigt en tid då det skett mer i människans utveckling än någonsin förut. En separat del fokuserar på Den nakna kvinnan; från objekt till subjekt. Till 5/1 2020.

Beväpnad Med Stil på Örebro Länsmuseum
Vad påverkar våra konsumtionsmönster? Hur hänger det samman med vilka vi är och vilka gemenskaper vi ingår i? I sommar visas Beväpnad Med Stil på Örebro Länsmuseum, om hur vi genom tiderna använt konsumtion, stil och mode för gemenskap och identitet.

Haute Papier på Värmlands Museum

Bea Szenfelds Haute Papier – Den Vita Kollektionen är gjord med sax, tejp, snöre och tusentals pappersark och rymmer fantastiska kreationer som bl a burits av artister som Lady Gaga, Björk, Laleh samt av Kungliga Operans dansare, sångare och musiker. 1/6- 29/9.

Zorn & Kameran på Rackstadmuseet
Redan tidigt använde målaren Anders Zorn kameran som skissblock – lite i smyg. I början av 1960-talet upptäcktes tusentals av hans negativ. I sommar visas hans bilder på Rackstadmuseet i Arvika, i vandringsutställningen Zorn och kameran. 15/6–17/11.

Från Gryning Till Skymning på Nationalmuseum Jamtli

En utställning om nordisk konst kring sekelskiftet 1900. I slutet av 1800-talet tröttnade många unga konstnärer på de konservativa konstakademierna. Istället sökte man sig till Paris, nuet och verkligheten. De återvände hem med nya perspektiv. 28/5–18/4.

Carl Johan De Geer på Bildmuseet
Carl Johan De Geer har sedan 1960-talet verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf, kulturjournalist, musiker och författare. Men till en början var det textilformgivare han ville bli. Utställningen Den stora missuppfattningen visar inlånade textilarbeten. Till 15/9.

 

Carl Larsson – minnesåret 2019

Carl Larsson är en sann influencer, evigt modern. I år är det 100 år sedan vår kanske mest folkkäre konstnär någonsin dog men hans mångsidiga konst fortsätter att påverka oss.

Konsthallen Kvarnen i Sundborn är sommarens spännande utställning gjord av Ernst Billgren, om Den okände Carl Larsson, med invigning den 24 maj. Den fokuserar på Larsson bortom framgången, munterheten och familjeidyllen. En mångfacetterad figur, präglad av barndomens fattigdom, av förlusten av sin första fru och två barn samt av en glupande hunger att bli berömd. Han hakade på nya ideal, skapade trender och hamnade ofta i luven på den som ställt sig i hans väg. Begåvad. Besvärlig. Klassresenär.

I Den okände Carl Larsson betraktar Billgren sin konstnärskollega och vet att det inte finns något lättvunnet ens i ett gulligt sommarmotiv. Att värka fram sådant som ännu inte finns är en brutal process. Utställningen ger berättelsen om hela Carl Larsson och om vad som faktiskt fordrades för att skapa en våra största konstnärer.

Mer Larssonskt:

I Falun uppmärksammas minnesåret med flera nutida perspektiv på Carl Larssons konstnärskap – utställningar, workshops, konstvisningar, föredrag, konserter, stadsvandringar, street art, performance art och mycket mer. Bl a visar Dalarnas Museum en fotoutställning om familjens tid i Falun.

Zornmuseet i Mora uppmärksammar en djup kamratskap i utställningen Zorn och Carl Larsson – konst och vänskap. Brev, konstverk och gåvor belyser konstnärernas relation, som med tiden kom att innefatta fruar och barn. 30/5–1/9.

Bergööska Huset i Hallsberg rymmer konst av Carl och Karin Larsson. I sommar visas utställningen Tocken Carl, producerad av och tidigare visad på Carl Larsson-gården i Sundborn.

Katja of Sweden
på Kulturen i Lund

Med egen avdelning på Saks Fifth Avenue i New York, omslag på världens modemagasin och utsåld kollektion på Harrod’s i London blev Katja of Sweden – Katja Geiger – Sveriges första modedesigner i världen. Trendkänslig och målmedveten bröt hon med tidens snäva ideal och gick sin egen väg. 2020 skulle Katja Geiger ha fyllt 100 år. Före sin bortgång skänkte hon en stor samling av sin design till museet Kulturen i Lund. Det firar man med en utställning med hennes färg- och mönsterrika design som fångar tidsandan från 1960- och 70-talen. Med Katjas egna ord berättas om hur hon gav den moderna kvinnan nya stoff, snitt och mönster, och hur det var att vara kvinna i en mansdominerad bransch.

Jag ville åstadkomma en frigörelse för kvinnan, genom att erbjuda henne lättskötta, sköna, bekväma, härliga kläder utan att hon skulle behöva tänka på hur de klarade hemmet, jobbet, barnen, resorna och representationen.

Tips: En halvtimmas bilväg från Lund ligger Landskrona, där Landskrona Foto visar utställningen Modefoto på stadens museum, med tio decennier av svenskt modefotografi. 4/5-13/10.

 

Lill-Babs till Stenegård

Stenegård i Järvsö är ett av Hälsinglands största besöksmål, med bl a Besökscentrum för Världsarvet Hälsingegårdar. Nu upplåter Ljusdals kommun delar av Stenegård till utställningen om Lill-Babs som tidigare fanns på Lång-Hans gård (fd Lill-Babs Caffär).

Mamma älskade Stenegård, därför betyder det mycket för oss att utställningen kommer dit. Vissa delar av den kommer ni att känna igen, men vi vill samtidigt utveckla den och bjuda in er än mer i mammas minnesrika liv, säger Lill-Babs döttrar Monica, Malin och Kristin.

Datum för invigning tillkännages av Lill-Babs familj så fort det är fastställt.

 

Andy Warhol – konststjärna, cyniker, kättare?

I utställningen Andy Warhol 1968Moderna Museet Malmö får besökarna bl.a. möjligheten att ta del av en unik samling av de vinylomslag som Warhol designade, hans berömda ko-tapet, Ten-Foot Flowers och Electric Chair. Utställningen cureras av John Peter Nilsson:

Varför ska man se den här utställningen?

Vi har skapat en speciell stämning med silverfolierade väggar, citat, fototapeter och ett soundtrack med alla Velvet Undergrounds låtar. Upplevelsen anknyter både till Warhols utställning i Stockholm 1968 och till tidsandan. Warhol ville skapa en totalupplevelse med sina utställningar, och det är något jag har tagit fasta på.

Vilket är det vanligaste missförståndet kring Andy Warhol?

Att han var en cyniker som sålde vad som helst med mördande reklam. Warhols tomma bilder av varuförpackningar, kändisar eller nyhetsbilder, skildrar just ytligheten i konsumtions- och massmediesamhället. Det innebär dock inte att hans konst var ytlig. Snarare en metafor för tomhet och intighet.

Vilken relevans har Andy Warhols konst i dag?

Warhol flirtade med etablissemanget lika mycket som han kritiserade det. Ett dubbelspel vi känner igen idag, med ”fake news” och ”alternative facts”. Genom sina otaliga foton, bandupptagningar, självporträtt och dagböcker föregriper han dessutom dagens kreativa revolution, där den digitala användarkulturen allt mer blandas samman med det masskulturella utbudet. Han gjorde sitt eget liv till konst. Liksom många i sociala medier idag.

Utställningen pågår till den 8 september.