Möt Astrid och barna’ i Vimmerby

Den som gör en resa har något att berätta. Och den som tycker om berättelser ska resa till Vimmerby.

”Alldeles i utkanten av det stora Småland ligger den lilla staden Vimmerby...” Måhända får orden dig att tänka på en viss sagodrottning och på en sagolik park där barnens bokbästisar kommer till liv? Under sommaren och delar av hösten har Astrid Lindgrens Värld nästan en halv miljon besökare. Nytt för i år är ”Den lilla staden”: 27 små hus i sekelskiftesstil med bakgårdar och trånga gränder, intill parken. Ytterligare 26 hus är att vänta. Totalt 230 nya sovplatser som blir en del av upplevelsen för sagoparkens övernattande besökare.

ASTRID LINDGRENMer än sagor

Barn och vuxna som är nyfikna på den Astrid som under senare år lyfts bl a i TV-dokumentären Astrid och biografin Denna dagen, ett liv beger sig även till det prisade kulturkvarteret Näs där många av berättelserna tagit sin början. Här har man ända sedan starten 2007 haft fokus på ”hela Astrid”, inte minst som bärare av kvinnohistoria och som pacifist. Välmatade utställningar, författarinnans barndomshem, prunkande trädgårdar och småländska smaker väntar. 13 maj öppnar utställningen Babel, babbel och bananer – Lennart Hellsings lustfyllda värld.

 

 

 

 

Så mycke’ å göre!ALV Foto ALV (4)

Den som ger sig ut längs Vimmerbyn kullerstensgator förväntar sig nästan att se Madicken skutta fram runt ett hörn. I den pittoreska stadskärnan väntar trähus i pudrig pastell, fruktträdgårdar bakom höga plank och en ansenlig mängd kulturhistoria. Och runtom i faggorna väntar också mycket skoj.

Hade Emil levt idag hade han säkerligen hängt en del på MX World Collection – ett motocross- och speedwaymuseum med hundratals hojar. I Mariannelund hade han garanterat varit stammis på Filmbyn, som visar sagan om hur ”Astrid-barna” blev filmstjärnor. Och när det väl blivit dags att söka jobb hade Agne Lindblads museum i Södra Vi, med en hel hoper trägubbar, säkerligen fått emotta Emils CV. Fantisera går ju! Det här är ju oss trots allt sagans värld.
 

Mer i Vimmerby-trakten:

Besök Åbro bryggeri i Vimmerby – poppis för både barn och vuxna med dagliga, fria visningar.

Lek sickenblås bland trädtopparna i Nils Holgerssons Värld i Södra Vi.

Se Rumskullaeken – om än inte ett sockerdricksträd så i alla fall vår största och enda tusenårsek.

Se skogens konung göra hyss i den småländska sommarhagen på Virum älgsafari.

 

Mer info: VIMMERBY