Minivärlden Ljungby – långt ifrån enkelspårigt

I bottenplanet på Trelleborgs gamla plastfabrik från 1957 i småländska Ljungby gömmer sig en riktig pärla. De kallar den för Minivärlden och det är naturligtvis riktigt om du tänker på innehållet, vad du ser. Men mini? Nej, inte alls!

Faktum är att Minivärlden omfattar runt 700 m² utställning, berättelser, tågmodeller, historia, lekrum, kafé och aktiviteter. För alla åldrar.

Den förstörda modelljärnvägen

Ta till exempel berättelsen om doktor Bent Schultze, den danske läkaren som en gång flyttade till Ljungby och med tiden blev ”läkaren” med hela samhället. Förutom att bota patienter byggde han under tre decennier, med stor passion, en fantastisk modelljärnväg i källaren på sitt stora hus. Ett bygge som skulle ge honom ära och berömmelse i hela riket.

Men efter att ha donerats till Ljungby kommun 1998 ödelades doktorns livsverk. Ur spillrorna växte en förening som räddade vad som räddas kunde och som sedan – med hjälp av tusentals ideella arbetstimmar – byggt upp ”Landet Somewhere”, som doktorn kallade sitt fantasiland. Nu står det och väntar på sina fascinerade besökare.

Inte bara för gamla

När vi väl löst biljett till Minivärlden möts vi direkt av både nostalgi och lilleputtkänslor när vi passerar de minsta barnens lekrum med en fantasifull trätågbana. Man måste berömma allt roligt som skapats för barnen i en miljö som i vanliga fall brukar vara ”endast för vuxna”. Minivärldens slogan – En upplevelse för hela familjen – är inte bara tomma ord.

Foto S. Åhman_Minivärlden-9993Tennsoldater

En annan underbar berättelse och utställning över det stora i det lilla är den om Jonas Richthoff, kirurg och överläkare på Ljungby lasarett, som i unga år tillverkade runt 5 000 tennsoldater. Sina egenhändigt gjutna och målade figurer har han placerat i fiktiva och verkliga historiska händelser av varierande sort (de tre musketörerna och slaget vi Lund…). På tiden för Jonas barndom var tennsoldater fortfarande vanliga bland barn. Idag är det den storskaliga lilleputtvärlden ett historiskt arv som sätter fart på fantasin och imponerar.

 

Det är kul att vara jätte

Vi passerar olika tågmodeller som barn i alla åldrar står i kö för att få köra. Här är det lätt att ryckas med och fascineras av verklighetstrogna landskap där små tåg kommer körande. Det lilla formatet är spännande i sig. Känslan av att vara jätten i sagan kittlar nog någonstans inom de flesta av oss.

Moderna modellrallareMinivärlden Ljungby_Dr Schultze_Foto_1

Nu kommer vi bort till det stora, rent vanvettiga livsprojektet: miniatyrvärlden ”Lilla Småland”, som börjar ta form längst bort i den s k plasthallen. Här fångar föreningen in berättelsen om hur järnvägarna i sydvästra Småland helt förändrade förutsättningarna ute på landet. Den smalspåriga järnvägen mellan Karlshamn och Halmstad som stod klar 1889 slingrade sig genom hela Ljungby kommun. Med dess hjälp knöts byar och samhällen samman och började växa. Människor kunde förflytta sig snabbare, industrier etablerades och växte.

Den småländska järnvägshistorien kommer till liv i ett högteknologiskt miniatyrlandskap, där vacker natur och levande samhällen korsas av tåg som styrs digitalt. Tågen i sig är resultatet av gamla 1800-talsritningar, teknikstudenters flit, modern 3D-teknik och printning.

Nästa station: Fiket!

Nej, nu måste vi nog pausa en stund efter alla intryck. En liten tid i filmhörnan där Minivärlden visar de gamla tågen och miljöerna är både spännande och avkopplande. Och efter det, en kopp kaffe och kaka i det fina kaféet innan det är dags för ny avgång.

 

Mer info: MINIVÄRLDEN