Kyrkan som besöksmål

Vårt största sammanhållna kulturarv. Så kallas också Svenska kyrkans nära 3 400 kyrkor. Rikt utsirade i trä, vita Tegnérlador, djärvt nyskapande byggen... alla berättar de något om vad som hänt människor i Sverige under närmare tusen år. Inte sällan är deras utformning och utsmyckning skapade av tidens främsta inom sitt skrå.

Samtidigt som kyrkorna är ett ytterst levande kulturarv som fortfarande används för sitt ursprungliga ändamål – att fira gudstjänst – nyttjas de ju numera även för mycket annat, som till exempel konserter och utställningar. Och som besöksmål – inte minst. Intresset för kyrkor och kyrkohistoria rent allmänt är stort både inom och utanför landets gränser. Undersökningar visar att mer än en tredjedel av svenskarna besöker en kyrka som turist varje år. [Malin: Upphöj den här meningen i layouten!] Det är fler än de som uppger sig delta i en gudstjänst.

Anledningarna till besöket varierar – allt från kulturhistoriskt intresse i största allmänhet till släktforskares besök i anfäders fotspår. På många platser är ju kyrkan en av de äldsta byggnaderna och en av få platser som vittnar om ”förr”.

Kyrkrundan i Sjuhärad
Ett uppmärksammat projekt som syftar till att synliggöra kyrkan som besöksmål är Kyrkrundan i Sjuhärad, ett samarbete mellan tio pastorat i västgötska Sjuhäradsbygden. Sedan några år tillbaka verkar man för att hålla flera kyrkor öppna sommartid men också för att underlätta kyrkoturism året om. Inom projektgränserna finns flera kyrkor som anses höra till de intressantaste i landet, som t ex medeltidsklenoden Hedareds stavkyrka – Sveriges äldsta i sitt slag – och Ods kyrka med Karl XII:s gamla nattvardskalk som ett ”must see”.

Om kyrkorna och om vad mer som finns att göra i närheten står att läsa på kyrkrundan.se och i ett häfte som kan hämtas i kyrkorna eller i någon av områdets turistbyråer. Projektledare för Kyrkrundan är Anna Theander på Fristads församling:

  • Det finns mycket som gör att en kyrka är spännande och det har inte alltid med dess ålder att göra. En medeltidskyrka har förstås mängder av historia och kanske unika inventarier, men även en betydligt nyare kyrka har sina berättelser. Jag tror att det är det som fascinerar människor. Varje kyrka har något att säga, utifrån olika dimensioner.

Mer än bara kyrkor
Den ultimata bussturen bör som bekant alltid innehålla tre K. Kaffe, kissa och köpa. Inom sjuhäradsprojektet Kyrkrundan har man tagit fram förslag på ett flertal olika tematiska halv- till heldagsturer i området, med förväntad tidsåtgång och resrutt på Google Maps. Till turerna med fyra K hör t ex Glasresan som kombinerar ett besök i häftiga Glasets Hus i Limmared med tre helt olika och intressanta kyrkor i området. I Medeltidsresan ingår förutom medeltidskyrkor även ett besök på borgen Torpa Stenhus (”Sveriges mest underskattade sevärdhet” enligt Jan Guillou!) och i I Birgit Sparres fotspår stiftas bekantskap med platser och kyrkorum som på olika sätt ingår i författarinnans älskade romanserier om Gårdarna runt sjön och Glimringe.

  • Kyrkrundans utflyktsförslag var ursprungligen tänkta för den enskilde resenären som kanske vill åka runt med bil och uppleva både kyrkor och andra besöksmål. Men givetvis passar dessa lika bra för bussgrupper och andra större sällskap som på förhand vill boka en resa. Flera gruppresearrangörer vänder sig till de här besöksmålen i just detta ärende och vill man ha guide med sig som berättar längs vägen, vid stoppen och också hjälper till att ”sy ihop” resan, så finns i det här området både Föreningen Kindsguide och Ulricehamns Guideförening som ofta kommer med grupper till just de här platserna, säger Anna Theander.

Helgonet Hesselblad
Till en av nykomlingarna bland årets sommaröppna kyrkor i Sjuhärad hörde nyrenoverade Fåglaviks kapell i Herrljungatrakten, där den helgonförklarade birgittinersystern Elisabet Hesselblad föddes 1870. Utanför kapellet står en minnessten, rest till hennes minne.

  • Beskedet om helgonförklaringen kom precis i samband med att kapellet, som hade varit stängt några år, var färdigrenoverat och skulle återinvigas. Det födde genast ett stort intresse för Elisabeth Hesselblads livsberättelse och snart hörde flera bussgrupper av sig och ville komma till Fåglavik på besök, säger Anna Theander.